Abid Raja om Venstre-nedturen: – Skuffende tall

VEGA SCENE, OSLO (VG) Det var ingen gledesbrøl å høre på Venstre valgvake, da de foreløpige resultatene ble klare. Venstre ligger an til cirka 3,4 prosent.

Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja erkjenner at han og partiet er skuffet.

– Tre og en halv prosent er et skuffende tall for oss alle, både for oss i partiledelsen og for oss på Stortinget, og også for de tusenvis av frivillige som har holdt på, sier han til VG på Vega Scene i Oslo.

Han tror fortsatt på opptur i løpet av kvelden.

– Vi startet denne valgkampen med veldig lave målinger, og forhåndsstemmene viser jo at vi ligger lavt. Nå er jo dette cirka en tredjedel av de opptelte stemmene, så vi håper jo utover kvelden at disse tallene skal bedre seg. Uansett har et moderne, liberalt, miljøvennlig parti som Venstre mye høyere ambisjoner enn å slåss mot denne fire prosenten til stadighet, sier han videre.

– Det er klart vi har en oppgave å gjøre fremover, mot stortingsvalget i 2021, så vi kan dra med oss de klimavennlige velgerne og mobilisere dem til vår side, sier han.

Se de foreløpige valgresultatene for der du bor, her.

– Den fulle og late studenten

Raja ankom valgvaken med stor energi og mange klemmer, men fra talerstolen under åpningen var tonen noe mer nøktern.

– Målingene har vært litt i oppoverbakke, men vi har mobilisert og nå er vi forsiktige optimister, sa han.

Han pekte på at Venstre historisk har opplevd et løft mot slutten av valgkampen.

– En i Venstre sa at vi er den late og fulle studenten, også tar vi det gode skippertaket på slutten og tar eksamen likevel, sa Raja.

Partileder Trine Skei Grande har foreløpig ikke gitt noen uttalelser om resultatet.

Guri Melby (V): – Ser ikke kjempebra ut

Venstres Guri Melby tar ordet på valgvaken, for å få bukt med det hun kaller «laber energi», etter et foreløpig lavt resultat.

– Akkurat nå ser det ikke kjempebra ut. Det skal vi ikke dekke over. Men det er fortsatt mye som kan skje, det skal dere vite. Dette er basert på det vi allerede har telt opp. Vi ligger mye bedre an i dag enn for to-tre uker siden, sier hun fra scenen.

Hun mener at kvelden kan gå begge veier.

– Det kan bli verre og det kan bli bedre, men det er fortsatt håp om at det kan bli bedre. Man må ikke grave seg ned og bli deppa. Uansett hva resultatet blir, har dere gjort en fantastisk innsats, sier hun til de mange frivillige i salen på Vega Scene i Oslo.

Venstre-nestor Odd Einar Dørum følger Melby opp med det han beskriver som «valium for sjelen».

– Det som avgjør er hvilke stemmer som blir talt opp nå, og per nå er ikke opptalte stemmer på valgdagen talt opp, poengterer han.

– Tar vi Oslo som eksempel, hadde Venstre i 2015-valget en foreløpig oppslutning på 5,4 prosent, men sluttresultatet ble 6,9, sier han videre.

FØR TALLENE: Abid Raja var i godt humør da han ankom valgvaken. Her er han sammen med Odd Einar Dørum. Foto: Terje Bringedal, VG

Ola Elvestuen: – Fortsatt tidlig

– Vi har vært klar over at vi må ha et løft. Det er fortsatt tidlig så vi får se utover kvelden. Det er fortsatt mye spenning og forventning, sier miljøvernminister Ola Elvestuen (V) til VG om de foreløpig resultatene.

– Vi ser at MDG gjør det bra, og at det har vært en stemmestrøm fra Venstre til dem. Hvordan er det for miljøminister å se det?

– Jeg er opptatt av én ting, og det er å få gjennom den miljøvernpolitikken vi trenger. Jeg har et godt grunnlag i den regjeringsplattformen vi har og vi leverer på den. Utslippene i Norge går ned, sier han.

– Står ikke på innsatsen

Venstres førstekandidat i Oslo Hallstein Bjercke ankom podiet til låta «Tubthumping» av Chumbawamba som starter slik: «I get knocked down, but I get up again».

– Vi skulle ønske at det var flere som hadde valgt oss, men det står ikke på innsatsen deres, sa Bjercke til de frivillige på valgvaken.

Han benyttet anledningen til å takke Oslo Venstre for en god valgkamp, og berømmet også Unge Venstre for et svært godt resultat i skolevalget.

Svak nedgang

Ved det siste partibarometeret Respons Analyse gjennomførte på vegne av VG, viste resultatet en svak nedgang på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2015.

Da fikk partiet 5,5 prosent av stemmene, og har de fire siste årene hatt syv ordførere og 34 varaordførere rundt om i landet.

Samtidig har Venstre gjennom årets valgkamp vist at de appellerer til ungdommene.

I skolevalget fikk partiet en samlet oppslutning på 10,2 prosentpoeng, noe som gjør at partiet nærmer seg Høyre i kampen om å være det nest største partiet blant de unge.

les også

Ungdomspolitikere boikottet skoledebatt da Unge Venstre-effekter ble forsøkt stoppet

Tidligere meningsmålinger har gitt Venstre følgende oppslutning i de seks største byene:

  • Tromsø: 1,8 prosent
  • Kristiansand: 3,7 prosent
  • Trondheim: 4,9 prosent
  • Bergen: 3,8 prosent
  • Oslo: 5 prosent
  • Stavanger: 6,1 prosent

Av disse byene, styrer Venstre i dag Bergen med Ap og KrF, og Kristiansand med Høyre, KrF, Pensjonistpartiet og Senterpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder