KJÆRESTER: Gabriele Rocyte (21) og kjæresten Yasin Abbasi (22). Foto: Privat

Kjæresten til uttransporterte Yasin: – De er redde og stresset

I en kort telefonsamtale søndag fikk Gabriele Rocyte en oppdatering på hvordan kjæresten Yasin Abbasi og hans to yngre søsken har det, etter at de i helgen ble tvangsutsendt av landet.

 • Ingvild Silseth
 • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over ett år gammel

– De er veldig redde, stresset og gråter, sier Gabriele Rocyte (21) til VG.

Familiens advokat, Erik Vatne, sier til VG at politiet har beslaglagt familiens telefoner. Gabriele forteller at kjæresten tok kontakt via politiets telefon søndag og mandag, og at de hadde to korte telefonsamtaler.

Vatne sier til VG at han mandag ettermiddag har snakket med Yasin og søsteren Taibeh.

– De tror de skal sendes til Kabul cirka ved midnatt. De er redde og bekymret for moren.

Bakgrunn: Sterke reaksjoner etter at Abbasi-familien ble sendt ut av Norge

Fikk ikke sagt ha det

Søsknene Yasin (22), Taibeh (20), Ehsan (16) og moren Atefa Rezaie ble arrestert og tvangsutsendt fra Norge lørdag. Da familien mellomlandet i Istanbul, ble morens helsetilstand vurdert til å være så dårlig at hun ikke kunne sendes til Afghanistan.

– Hun gikk inn i en bevisstløs tilstand kort tid etter pågripelsen i Trondheim lørdag morgen klokken 05.00. Hun var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul, opplyste politiet tidligere mandag.

Mens moren nå er transport tilbake til Norge, skal de tre søsknene transporteres til Kabul alene.

Les mer: Mor var bevisstløs fra Røros til Istanbul

Gabriele forteller at hun tidlig lørdag morgen ble vekket da fire politimenn tok seg inn i kjellerleiligheten hvor hun bor.

– De spurte hvor Yasin var. Da jeg sa at jeg ikke visste, ba de meg samle sammen alle tingene hans. De tok mobilen min og jeg fikk ikke lov til å vekke moren min som bor i etasjen over. Jeg spurte om jeg kunne få snakke med Yasin, men fikk ikke lov.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon ønsker ikke å kommentere hva politiet har sagt og gjort i forbindelse med aksjonen, skriver NRK.

Gabriele beskriver kjæresten som snill, omsorgsfull og familiekjær. Hun fikk vite om familiens situasjon da de to ble kjærester for snart to og et halvt år siden.

– De siste månedene har vi ikke snakket noe om det, fordi vi ikke ville tenke på hva som kunne skje, sier Gabriele.

– Vårt eneste håp nå er at regjeringen griper inn og sier at det siste vedtaket er feil.

Måtte svare i Stortinget

Saken har skapt enormt engasjement. Også flere politikere har reagert, deriblant stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV), som krever svar fra justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Det gjør også Venstres Guri Melby.

Kallmyr måtte svare på spørsmål om saken i Stortinget mandag.

– Stortinget har bestemt at utlendingsmyndighetene som har fattet vedtak i saken, ikke kan instrueres av regjeringen eller departementet. Så er det også slik at etter at denne saken er behandlet i UDI og UNE, ble den behandlet i domstolen, og der har i hvert fall ikke regjeringen instruksjonsmyndighet. Etter at den er ferdigbehandlet i domstolen, er det Politiets utlendingsenhet som sammen med utlendingsmyndighetene bestemmer når de skal bli utsendt. Departementet har kun mulighet til å utsette en utsendelse hvis det er snakk om en konkret regelendring som har betydning for denne saken, og en slik regelendring er ikke på trappene, sier Kallmyr til VG.

– Mener du at saken er håndtert riktig?

– Det er vanskelig å si akkurat nå. Jeg forutsetter at politiet har fulgt de lover og regler som de skal gjøre, men dette er en pågående aksjon, så vi har ikke det fulle og hele bildet.

Les også: Denne saken opprører lokalsamfunnet: – Vi gir oss aldri!

FÅR STØTTE: Lokalbefolkningen i Trondheim reagerer sterkt på at Abbasi-familien har blitt tvangsutsendt. Her er Taibeh (20) på scenen under en støttekonsert for familien i 2018. Foto: Ole Martin Wold

Advarer mot «trynefaktor»

Abbasi-familien kom til Norge i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014. Siden den gang har en rekke medelever, politikere og andre engasjert seg i familiens asylsak.

De to yngste søsknene har aldri vært i Afghanistan, og den eldste broren har ikke vært der siden han var et lite barn.

Jon Helgheim (Frp) advarer mot at politikere lar seg påvirke av at familien var godt likt i lokalsamfunnet, skriver Dagbladet. Til avisen sier han:

– Noen bruker argumentet om at denne familien var godt likt i lokalsamfunnet. Ærlig talt, vi kan ikke innføre trynefaktor i asylsaker. Å gi opphold til grunnløse asylsøkere fordi de er godt likt, ville vært hårreisende. Hva med rettssikkerheten til personer som ikke er like godt likt da?

Mer om

 1. Asylpolitikk
 2. Norge
 3. Afghanistan

Flere artikler

 1. Nå har Abbasi-søsknene landet i Oslo

 2. Uttransporteringen av Abbasi-søsknene stanset av Afghanistan

 3. Kallmyr om Abbasi-saken: Kan ikke gi instruksjoner i saken

 4. Ber justisministeren forklare praksisen med utsendelse av asylbarn

 5. Tvangsutsendingen av Abbasi-familien: Mor var bevisstløs fra Røros til Istanbul

Fra andre aviser

 1. Abbasi-søsknene returneres til Norge

  Bergens Tidende
 2. Abbasi-søsknene gjenforent med moren

  Bergens Tidende
 3. Tilsynssak mot lege i Abbasi-saken

  Aftenposten
 4. Advokat: Abbasi-søsknene sendes til Kabul i natt

  Aftenposten
 5. Natt til lørdag ble familien Abbasi arrestert

  Aftenposten
 6. Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no