KUTT-NEI: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha slutt på ostehøvelkuttene som Solberg-regjeringen har gjennomført siden 2105 i statlige virksomheter. Foto: Ola Vatn / VG

Støre vil begrave ostehøvelen

GOL (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre inviterer til begravelse. Av ostehøvelen. Den politiske. - Tomme ord, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Ostehøvelen som regjeringen bruker til å kutte flatt i statlig sektor, vil vi begrave, sa Støre til VG da han ankom Kartellkonferansen på Gol onsdag.

– Det vil koste dere rundt 1,7 milliarder kroner?

– Vi kommer til å gå til valg på at det skal bli slutt på slike vilkårlige kutt som rammer alle og vil finne inndekning.

Det han angriper er Abe-reformen - Avbyråkratiserings og effektivitetsreformen - som regjeringen innførte i 2015, som årlig kutter 0,5–0,8prosent i budsjettene til statlige virksomheter.

– Vinner vi valget, blir det slutt på flate kutt

Den kalles ostehøvel-reformen og det er ostehøvelen Støre både vil kaste og begrave - som politisk virkemiddel.

Da han gikk på talerstolen på Gol onsdag, utdypet han sin plan.

les også

NAV-skandalen: – Nesten ikke til å tro

– Ja, vi skal omprioritere på offentlige budsjetter, og om nødvendig kutte: Men det er hodeløst å kutte like mye overalt. La meg si det enkelt: Det er vi imot. Vinner vi valget i 2021, blir det slutt på flate ABE-kutt som rammer likt og ulikt, fastslo han.

les også

«25 under 25»: – Svartmaling og skremselspropaganda fra AUF

Støre sa at de ikke kan reverere alle kuttene på ett år.

Støre trakk linjene tilbake til 90-tallet og forsvarte de reformene som ble gjennomført da. Men sa at det nå har gått altfor langt.

les også

Oljefondet som våpen

– Vi gjennomførte fra 90-tallet mange, store reformer av offentlig sektor. Det var riktig å gjøre trauste Televerket til det globale telekomselskapet Telenor er i dag. Fristillingen ga effektive tjenester, nye selskaper som ekspanderte og mer fornøyde brukere, sa han.

– Noe gikk galt på veien

– Men: Noe gikk galt på veien, erkjente han:

– Det som begynte som en ambisjon om «fristilling» har blitt til en tvangstrøye i mange deler av offentlig sektor. Å styre etter mål har blitt til en pervers, detaljert målstyring som ikke tjener noen. Jeg møter altfor mange fagfolk i offentlig sektor – sykepleiere, barnevernsansatte, fengselsbetjenter, lærere – som ikke synes de får gjort jobben sin skikkelig. De har for lite tid. For knappe ressurser, sa han og fortsatte:

les også

Det nye arbeidslivet: - Det er jobbhåp for alle som vil

– Det gir dårlig trivsel for de ansatte. Det gir høyt sykefravær. Lavere effektivitet. Men enda viktigere: Det gir dårligere tjenester for alle de som trenger velferd og trygghet levert av det offentlige, av fellesskapet.

Foreslår «tillitsreform»

Han foreslår en ny reform.

– Jeg har kommet til Gol for å invitere dere med på et samarbeid hvor vi frem mot 2021 fyller en «tillitsreform» med konkret innhold:

– Vi må være de første til forstå hvordan arbeidsfolk har det på jobb.

les også

Stenseng på Gol: – Regjeringen er kronisk utro

– Vi må gjøre det som kreves for at offentlige sektor – fellesskapets redskap for like muligheter og trygghet til alle – er best mulig.

– Vi må lære av, ta vare på det beste og justere kurs når vi må, sa han.

– Ap blottet

Siv Jensen er oppgitt.

– Dette er bare tomme ord fra Støre. Hvorfor vente? Det finnes ikke spor av reversering av ABE-reformen i det alternative budsjettet som Arbeiderpartiet la frem for bare dager siden. Betyr dette at Arbeiderpartiet skal endre sitt budsjettforslag, spør hun.

Jensen mener årets effektiviseringskrav på 0,5 prosent «både er mildt og forutsigbart».

– Men fordi det gjelder mange, blir den samlede økonomiske gevinsten ganske høy: 1,7 milliarder kroner i året. Det tilsvarer for eksempel 1470 sykehjemsplasser eller 1500 politistillinger, sier hun.

Henrik Asheim, leder av finanskomiteen for Høyre, forsvarer ABE.

– Det er en effektiviseringsreform av en offentlig sektor som lenge har vært for tung og lite effektiv. Å ikke gjennomføre disse endringene, er å sløse med skattebetalernes penger, svarer han.

les også

SV vil fjerne Boligsparing for ungdom

Han sier ABE samlet har spart inn rundt ti milliarder kroner siden 2015.

– Det er det samme beløpet som Arbeiderpartiet vil øke skattene med. Med andre ord, vil et nei til ABE spise opp hele skatteøkningen, sier Asheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder