FÅR STØTTE: Lokalbefolkningen i Trondheim reagerer sterkt på at Abbasi-familien ble tvangsutsendt. Her er Taibeh (20) på scenen under en støttekonsert for familien i 2018. Foto: Ole Martin Wold

Sterke reaksjoner etter at Abbasi-familien ble sendt ut av Norge

Lørdag morgen ble Ehsan (16), Taibeh (20), Yasin (22) og moren Atefa Rezaie tvangsutsendt til Afghanistan.

 • Toini Thanem

Artikkelen er over ett år gammel

Etter at familien Abbasi mistet oppholdstillatelsen i oktober 2014, har både medelever og andre i lokalbefolkningen engasjert seg sterkt for å hjelpe familien.

Den opprinnelige fristen for å reise ut fra landet gikk ut 11. mars i fjor, men ble utsatt slik at en av søsknene, Taibeh Abbasi (20), fikk ta eksamen.

Nylig mottok familien nok et avslag om opphold i Norge fra Utlendingsnemnda, og natt til lørdag ble de arrestert. Lørdag formiddag ble de sendt ut av landet med fly. Det bekrefter politiet til NRK.

Ifølge Adressa ble naboer vitne til at moren og to av barna ble hentet av politiet litt før klokken 05 hjemme i leiligheten på Møllenberg i Trondheim, mens den eldste sønnen ble hentet på en annen adresse.

les også

Denne saken opprører lokalsamfunnet: – Vi gir oss aldri!

Ifølge Adressa er familiens advokat Erik Vatne nå i gang med å skrive en omgjøringsbegjæring.

Demonstrerte utenfor politistasjonen

Arrestasjonen av de fire Abbasi-familiemedlemmene skapte umiddelbart sterke reaksjoner i Trondheim. Ifølge Adressa møtte rundt 50 personer opp utenfor Sentrum politistasjon for å vise sin motstand mot tvangsutsendelsen.

les også

Høygravide Monica måtte ut av landet – får føde i Norge likevel

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er også en av dem som har engasjert seg, og bystyret i Trondheim har tidligere kommet med en felles uttalelse hvor de ba regjeringen om å la familien bli. Kun Frp stemte imot, ifølge NRK.

Rektor Anders Buhaug ved Thora Storm videregående skole, hvor de to eldste barna var elever, sier til statskanalen at de var hardtarbeidende elever med et stort sosial engasjement.

– Dette er bare trist. Det er noe vi har fryktet, men vi er i sjokk. Vi hadde jo håpet at ungdommene skulle få en ordentlig skolegang og komme videre. Det gjør de ikke.

les også

Mousavi-familien tapte også i lagmannsretten

Også i oktober 2017 ble det avholdt en stor protest mot å sende ut familien, på torvet i Trondheim, med flere hundre oppmøtte.

I mars i fjor samlet over 600 unge og voksne seg i Vår Frue Kirke for å vise sin støtte til familien.

STØTTEKONSERT: Taibeh Abbasi (20) får en god klem under støttekonserten for familien i Vår Frue Kirke i mars 2018. Foto: Ole Martin Wold

Har fått flere avslag

De tre søsknene og moren kom til Norge med midlertidig oppholdstillatelse i 2012.

I 2014 dukket faren opp i Norge, men forsvant igjen, og familien hevdet at de ikke visste hvor han var. UNE tilbakekalte dermed oppholdstillatelsen, da de ikke trodde på at familien ikke kan få kontakt med faren og reise til Afghanistan. De fikk i hovedsak innvilget asyl fordi de ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk der.

Siden den gang har utsendelsen blitt utsatt, og familien har mottatt avslag på nye søknader om oppholdstillatelse flere ganger. Det seneste avslaget er datert 15. mars i år.

les også

Tiltalt for brudd på utlendingsloven: – Veldig, veldig fornøyd

Asylsaken har tidligere også vært prøvd for retten, hvor familien vant i første runde i Oslo tingrett. De tapte imidlertid i lagmannsretten, og anken ble avvist av Høyesterett, ifølge Adressa.

Direktør i Utlendingsnemda Ingunn-Sofie Aursnes sier til NRK at de ikke kan gi begrunnelse for hvorfor denne utsendelsen finner sted, grunnet taushetsplikt.

Kanalen skriver at lørdagens aksjon skal ha vært planlagt lenge, men at politiet ikke vil si hvor lenge det er snakk om.

Mer om

 1. Trondheim
 2. Asyl
 3. Oppvekst
 4. Afghanistan
 5. Trondheimspolitikken

Flere artikler

 1. Abbasi-familiens advokat: Ehsan (16) og søsknene sendes til Afghanistan uten moren

 2. Kjæresten til uttransporterte Yasin: – De er redde og stresset

 3. Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

 4. Vil ha stans i returer til Afghanistan

 5. Uttransporteringen av Abbasi-søsknene stanset av Afghanistan

Fra andre aviser

 1. Natt til lørdag ble familien Abbasi arrestert

  Aftenposten
 2. Tilsynssak mot lege i Abbasi-saken

  Aftenposten
 3. Politiet avbryter uttransporteringen av Abbasi-søsknene. Afghanske myndigheter nekter å ta imot dem.

  Aftenposten
 4. Abbasi-søsknene gjenforent med moren

  Bergens Tidende
 5. Abbasi-familiens advokat: Mor sendes tilbake til Norge. Barna til Afghanistan

  Aftenposten
 6. Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no