I FORHANDLINGER: Frps landsstyremøte sender partileder Siv Jensen til regjeringen i håp om bompenge-kutt, -slett og -stopp. Foto: Frode Hansen / VG

Kilder til VG: Ikke én ny bompengekrone i revidert budsjett

De fire regjeringspartiene er enige om å flytte på 30 millioner kroner i forslaget til revidert budsjett. I budsjettavtalen er det ikke en eneste ny krone til bompenge-tiltak.

– Dette har vært gjennom alle stortingsgruppene nå. I revidert gjør man ikke endringer ut over det helt nødvendige, sier Henrik Asheim (H), leder i Stortingets finanskomite, til VG.

Sentrale kilder i flere av regjeringspartiene bekrefter overfor VG at revidert budsjett nå er politisk avklart.

Frps stortingsgruppe godkjente denne budsjettavtalen kort tid før partiets landsstyre satte seg ned med Frp-leder Siv Jensen for å forsøke å samle partiet om en løsning på Frps bompenge-krise.

Møtet samlet seg om en kravliste. Nå må Frp-ledelsen forhandle med de andre regjeringspartiene om store summer for å dempe bompenge-opprøret.

Men de eneste friske pengene i det reviderte statsbudsjettet som går til reduksjon av bompenger, er de 200 millioner kronene Siv Jensen annonserte på Frps landsmøte i begynnelsen av mai.

les også

Siv Jensen og Frp møter bomkritikken med frieri til bilistene

Frp-ledelsen varslet onsdag kveld at de skal komme tilbake til landsstyret med resultatet av forhandlingene. Og Siv Jensen har fått klar beskjed fra sitt landsstyre om at regjeringsdeltagelsen kan stå på spill om Frp ikke får store innrømmelser i bompenge-striden.

Her står bomkampene: I denne VG-spesialen får du en løpende og oppdatert bom-oversikt der du bor.

les også

Og der kom Frp-smellen

Krever mer enn justeringer

Onsdag kveld sa Frp-nestor Carl I. Hagen at han forutsetter at ledelsen kommer tilbake til landsstyret før revidert nasjonalbudsjett skal behandles 19. juni.

Fylkeslederen i Trøndelag Frp, Tommy Skatland, demper forventningene om at store penger vil komme om kort tid:

– Vi hadde ikke noen forventninger om at det skulle komme i revidert budsjett. Det må inn i et ordinært statsbudsjett – det må litt mer til enn bare justeringer. Det er ikke sjokkerende, sier Skatland til VG.

Neste mulighet for regjeringen til å åpne pengesekken, er i statsbudsjettet for 2020 som legges fram i oktober, noen uker etter kommunevalget.

les også

Frps skjebnemøte: Siv Jensen har fått bom-kravliste fra landsstyret

Før landsstyremøtet skisserte Frank Sve, fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, to alternativer: Nye bompengegjennomslag eller regjerings-exit. Nå er han langt mer tålmodig.

– Jeg har ingen forventninger til noe før de har forhandlet fra seg. Det viktige for Frp som parti er å få mest mulig gjennomslag på kutt i bompengegjeld og bypakker.

Vil ha sideveigaranti

– Vi trenger seire, og en garanti og budsjettlekkasje for 2020 budsjettet vil være en selvfølge, sier Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp.

Han ønsker seg en garanti på at satsene i Kristiansands planlagte bypakke ikke skal økes med 50 prosent, som foreslått.

les også

Bompenga eller livet

Arbeidsro

Regjeringspartiene har flertall i Stortinget, og bestemmer derfor suverent over finanspolitikken. De årvisse budsjettforhandlingene som Solberg-regjeringen hadde i Stortinget, er flyttet inn i regjeringen sammen med Venstres og KrFs regjeringsdeltagelse.

Revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem 14. mai. Formelt skal Stortinget vedta endringene i statsbudsjettet 21. juni, men i god tid før det skal Stortingets finanskomité legge fram sin innstilling.

– Nå må partiledelsen få arbeidsro, sier Bente Thorsen i Rogaland Frp, som også deltok på landsstyremøtet.

Hun vil ikke svare på om hun hadde noen forventninger til revidert budsjett.

les også

Frp-fylkesleder: Har hastverk med å finne bomløsninger

Disse skal løse bompengekrisen

Partilederne i regjeringen har allerede laget et internt forhandlingsutvalg for å løse bompenge-floken. Utvalget ledes av samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). De andre partiene har med sine statssekretærer fra Statsministerens kontor: Lars Øy (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Audun Rødningsby (V).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder