Sju boliger med til sammen ni personer er evakuert etter et jordras i Enebakk i Akershus. Foto: Jarl Erik Høvring / Follo brannvesen IKS / NTB scanpix

Evakuering og forsinkelser på busslinjer etter 150 meter bredt jordras

Flere busser er stengt inne i Vys garasje i Kirkebygda og syv boliger med tilsammen ni personer er evakuer etter et jordras i Enebakk i Akershus.

 • Vemund Anke Garden
 • Benedicte Bratås
 • Stella Bugge

Flere bussruter er forsinket på grunn av det 150 meter brede jordraset som gikk langs fylkesvei 120.

Kvikkleiresone

Avdelingsleder i NGI, Håkon Heyerdahl, opplyser på Enebakks kommune sine nettsider at skredet har skjedd i det som er en kjent kvikkleiresone.

– Folk som bor i boliger innenfor denne sonen er evakuert fra sine hjem. Vi vil starte med geotekniske undersøkelser på søndag, og evakueringen opprettholdes inntil videre, sier Heyerdahl på kommunens nettsider.

Ordfører Hans Kristian Solberg (Sp) sier det vil bli en vurdering av situasjonen søndag og at kommunen sannsynligvis kommer til å gå ut med mer informasjon ved 14-tiden.

– I morgen kommer det en geolog med utstyr for grunnboring, så da håper vi at vi har noe mer. Men sånne ting kan ta lang tid og vi må ta hensyn til liv og helse, sier Solberg til VG.

Han legger til at det for tidlig å si om det er kvikkleire som har utløst raset. Hvis det er kvikkleire kan det gå nye ras og det er ferdselsforbud i området.

– Raset er fra fem til 20 meter på det dypeste, sier ordføreren.

Solberg forteller at det er nedlagt flyforbud for droner i området og at fylkesvei 120 er stengt nord og sør for rasstedet.

De evakuerte har tatt inn på hotell eller bor hos venner og familie.

– Det er forsinkelser på linje 550 mellom Oslo og Enebakk og linje 350 mellom Lillestrøm og Enebakk, sier Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter, til VG, før hun legger til at noen avganger også kan bli innstilt.

Dette rammer ifølge Romerikes Blad rutene mellom Enebakk og Lillestrøm, samt mellom Enebakk og Oslo.

– Vi jobber med å få busser fra andre områder, så det er snakk om noen forsinkelser. Hvor lange forsinkelsene blir oppfordrer jeg reisende til å sjekke på ruter.no eller på appen, sier Myhren.

les også

Støre tatt for sniking på T-banen: – Ble en dyr tur

Det var klokken 01.52 natt til lørdag at politiet i Øst fikk meldingen om et 150 meter bredt jordras i nærheten av Lillestrømveien 906 i Kirkebygda i Enebakk.

– Vi fikk melding klokken 01.50 om at det hadde gått et jordras. Vi har fått anbefalinger fra geolog og velger derfor å stenge fylkesvei 120 nord og sør for skredet, sa operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt til NTB i 03-tiden.

I en pressemelding fra Viken fylke skriver avedlingsdirektør for kommunikasjon og politisk støtte, Tone Stenbek, at de ikke vet når fylkesveien åpner igjen.

– Det er dessverre ingen lokale omkjøringsveger i området. Anbefalt omkjøring er riksveg 22 mellom Lillestrøm og Momarken ved Mysen eller E18/E6 via Oslo. Det er også mulig å benytte fv 155 via Ytre Enebakk, skriver hun videre.

Det er ikke meldt om skader på personer eller bygninger, men syv husstander og ni personer er evakuert. I tillegg er det ilagt totalt ferdselsforbud innenfor sperringene i området.

les også

Synkehull «slukte» buss og flere forbipasserende

Kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, sier til VG at de ikke vet når garasjen åpnes igjen.

– Hele basen er stengt av. Vi vet ikke hvor mange busser det er snakk om, men vi jobber med å skaffe andre busser fra garasjer på Romerike for å opprettholde noen ruter, sier han.

Han mener også det er for tidlig å si noe om dette får påvirkning på bussrutene i flere dager fremover.

– Vi har tett dialog med Ruter, som er oppdragsgiver. Så får vi vente og se hva som skjer.

Mer om

 1. Ruter
 2. Buss
 3. Kollektivtransport
 4. Enebakk
 5. Ras

Flere artikler

 1. Stort snøskred mellom Hol og Aurland

 2. Gikk et ras like utenfor døra: – En vegg av snø

 3. Kommunenes coronatiltak: Øy i Lofoten har isolert seg

 4. Uværet deler Norge i to, E6 over Saltfjellet stengt

 5. Europa takler krisen ulikt: – Varer ikke corona-smitten lenger enn et influensautbrudd, så er vi heldige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder