RUNDT MILANO: De hardest rammet områdene i Italia ligger nord i landet. Byen hvor utbruddet startet, ligger like sør for Milano. Foto: Helge Mikalsen

Minst 57 av de 73 norske coronasmittede har vært på reise i Italia

Det viser en sammenstilling VG har gjort. Bare seks personer har blitt smittet i Norge

 • Oda Leraan Skjetne
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over 90 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

 • SISTE: Antallet coronasmittede utvikler seg hele tiden. For å få siste smittetall - og hvor mange som er fra Italia - trykk her og scroll ned!

Det store antall nordmenn som har blitt smittet på reise i Nord-Italia ble denne uken så stort at Folkehelseinstituttet (FHI) gikk ut og frarådet alle reiser dit.

De vil hindre at flere drar dit og tar med smitte hjem.

Faktisk viser VGs oversikt at 57 av de 73 norske smittetilfellene knyttes til Nord-Italia:

Selv om nordmenn frarådes å reise til Nord-Italia og SAS har stanset alle flyginger dit, går det fortsatt fly fra Nord-Italia til Norge. Norwegian fortsetter for eksempel å fly til Milano.

På spørsmål om Norge bør stanse alle slike fly, svarer FHI:

– Det har vi ingen anbefalinger om i dag, men vi vurderer fortløpende slike tiltak, sier Line Vold i FHI til VG onsdag kveld.

– Fortsatt kan det komme folk hit fra dette området. Og for disse gjelder det at hvis de får symptomer, må de ringe legen, sier Vold.

 • Melder din lokalavis eller kommune om nye tilfeller som ikke står i VG-kartet? Tips oss på 2200@vg.no!

Slik har de 73 blitt smittet

VG har sammenstilt informasjon fra FHI og de ulike kommuneoverlegene.

 • Bare 6 av de 73 smittede har blitt smittet i Norge. De seks har altså blitt smittet her i landet -av noen som har vært i et utbruddsområde i utlandet. VG er kjent med at minst fem av dem er knyttet til utbruddet ved Ullevål sykehus.
 • 62 av 73 smittede er smittet i utlandet. Det er klart flest i Italia (57 tilfeller), men også tilfeller fra Kina (1), Hongkong (1) og Iran (2).
 • De siste fire tilfellene, hjemhørende i Oslo og Bærum, har VG så langt ikke oversikt over smittemåten til.

Obs! Det kommer stadig nye meldinger om nye smittetilfeller, som VG fører inn i oversiktskartet i saken. Klokken 17.30 den 5. mars er det 73 bekreftede tilfeller.

Sjekk hvordan smittetallene er ellers i verden nå:

Advarer mot reise til disse områdene

Områdene FHI fraråder å reise til er: Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia.

Få svar i vår spesial: Jeg har vært i utlandet, må jeg i karantene? Hvorfor sjekkes ikke folk på flyplassene?

Folkehelseinstituttet har påpekt at det er gjerne er vinterferien som gjør at så mange har vært i Italia.

– I Italia er det over 2000 smittede og det er et kjempestort utbrudd i nordområdene der. Det er veldig mange nordmenn som har vært på reise dit i vinterferien stått på ski og hygget seg. Det er ikke uventet at vi får flere tilfeller derfra, sa overlege Siri Hele Hauge ved FHI til VG tirsdag.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at FHI også fraråder reiser til Japan. Japan er et område med vedvarende spredning, men ikke blant landene FHI fraråder reise til. Feilen ble rettet 14.28 5. mars 2020

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Rettet

Flere artikler

 1. Flere turister fra Nord-Italia til Norge: - Paradoksalt

 2. Solgården og FHI ble varslet om coronasmitte før gjestene reiste hjem fra Spania

 3. Italienske leger: – Gjør dere klare

 4. 229 smittet av coronaviruset i Italia: – Det rykker nærmere

 5. FHI: Fraråder reiser til Nord-Italia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder