SKAL TA FØRERKORT: Emil Skiaker (17) reiste i flere timer for å få tatt teoriprøven. Flere andre har kommet i samme situasjon. Foto: Privat

Reiste flere timer for å ta teoriprøve: − Et kaos uten like

Trafikkskoler over hele landet melder om lang ventetid for unge som ønsker å ta førerkortet. Etter å ha ventet i flere uker i kø tok Emil (17) toget fire timer hver vei for å ta teoriprøven.

 • Siri Berge Christensen

Artikkelen er over 65 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Emil Skiaker fra Siggerud i Ski har, som mange andre 17-åringer, gledet seg til å kunne ta førerkortet i lang tid. Planen hans var å ha oppkjøring 30. august, samme dag som han fyller 18 år.

Til vanlig er det drop-in på trafikkstasjonene for å ta teoriprøven, men som følge av coronapandemien må man nå bestille time på nett på forhånd.

– Det høres enkelt og greit ut, og mindre fare for smitte. Men egentlig er det et kaos uten like, sier han.

I flere uker har han sittet klar foran datamaskinen for å bestille time, men det er bare ett problem; det finnes ikke ledige timer, forklarer Skiaker.

– Det blir kun lagt ut timer to uker i forveien. I de sjeldne tilfellene noen avbestiller, forsvinner de nesten like fort igjen, sier han.

Etter hvert som tålmodigheten rant ut, begynte Skiaker å se på området utenfor der han selv bor.

– Så måtte jeg bestille en time i Kristiansand da. Det er helt sykt at jeg må dra fire timer én vei for å ta teoriprøven, sier han.

les også

Agnete Johnsen tilbake i rampelyset: – Må bare kaste meg ut i det

Hans trafikklærer, Øystein Sparby ved ET trafikkskole i Ski, sier til VG at han reagerte da Emil fortalte at han dro helt til Kristiansand for å ta teoriprøven.

– Det er veldig unødvendig, når det er flere trafikkstasjoner i nærheten som burde kunne ta han imot, sier han.

Sparby sier han har flere elever som sliter med å ta teoriprøven.

– De fleste har lyst til å ta den her i Drøbak, men de får ikke tak i time. Jeg har elever som har måttet reise til Sarpsborg, Gjøvik, Hamar og nå Kristiansand. sier han.

Skiaker sier han synes situasjonen er litt ironisk.

– Unnskyldning er at det skal hindre smittespredning, men jeg kan i verste fall utsette andre for smittefare ved at jeg må ta tog, sier han.

– Situasjonen er ille

Å få bestilt teoriprøve er ikke bare et problem for unge som bor i Ski-området.

Et raskt klikk på Statens vegvesens nettside mandag ettermiddag viser ingen ledige timer i blant annet Bodø, Kirkenes, Trondheim, Flekkefjord, Skien, Drammen, Drøbak, Stavanger, Bergen og Molde.

Administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), Torgeir Abusdal, sier de den siste tiden har merket stor frustrasjon hos trafikkskoler over hele landet.

– Situasjonen er ille. Vår ferske undersøkelse viser at det er stor mangel på teoriprøver og førerprøver de fleste steder i landet, sier Abusdal.

ATL representerer rundt 80 prosent av alle trafikkskoler i Norge, og ifølge Abusdal sier nesten halvparten at det ikke finnes ledige teoretiske prøver.

– Ventetidene er uakseptable. ATL mener det bør være enkelt å fjerne køene på teoriprøver, dersom viljen er til stede. Det er frustrerende for elevene at de dag etter dag leter etter prøver, sier han.

LANG VENTETID: Torgeir Abusdal i ATL sier at det er stor mangel på teoriprøver og førerprøver de fleste steder i landet. Foto: ATL

Abusdal understreker at det er noen trafikkstasjoner som har mindre ventetid og ønsker å rette ros til disse.

– Men det er et faktum at flertallet av trafikkstasjonene har lange køer, sier han.

Fra et smittefaglig ståsted sier Abusdal det er riktig å fortsette med forhåndsbooking, men at det ikke er greit at den nye ordningen fører til at så mange må reise flere timer for å ta teoriprøven.

– Dette er utfordrende i forhold til smittevern og gjør det vanskelig for elevene å unngå fravær på skolen, sier han.

Abusdal mener Statens vegvesen nå bør innføre tiltak slik at det er mulig å øke antall teoriprøver, og legge disse ut lenger frem i tid.

– Forstår at det er frustrerende

– Det er dessverre slik at vi har et stort etterslep på teoriprøver i forbindelse med at vi stengte våre trafikkstasjoner, sier avdelingsdirektør for Trafikant og Kjøretøy i Statens vegvesen, Frode Børstad.

Han sier de har sett tendenser til unge som reiser langt for å få gjennomført den, som følge av den lange ventetiden.

– Vi ønsker ikke at det skal være slik at man må reise langt for å få tatt teorien, og iverksetter tiltak for å få lagt ut flere prøver, sier han.

les også

De unge får regningen etter coronaen

Børstad sier at de jobber så godt de kan for å få tatt igjen ventetiden, og at de allerede har hatt en betydelig økning i antall prøver, sammenlignet med året før.

– Vi forstår at det er frustrerende, men det er lys i tunnelen. Vi regner med at med de tiltakene vi har iverksatt og iverksetter så kommer vi til å være à jour med etterslepet medio september.

Børstad ber folk om å være litt tålmodige med dem, og møt godt forberedt til teorien når du får time og sørg for at du består på første forsøk.

– Dessverre møter altfor mange opp dårlig forberedt, og i forrige uke strøk 39 prosent av kandidatene. Det er etter vår mening altfor dårlig. I tillegg til dette er det for mange som har bestilt time som ikke møter opp til timen eller avbestiller denne, sier han.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Statens vegvesen
 3. Bil

Flere artikler

 1. Teoriprøve og førerprøve kan bli endret

 2. PEIL: Teori- og førerprøve kan bli endret

 3. Ber om regelverk for elsparkesykler

 4. Smittet på «Roald Amundsen» - kastet av «Midnatsol»: – Ydmykende

 5. Nå har testsenteret på Svinesund åpnet: – Helt topp at man kan teste seg på grensen

Fra andre aviser

 1. Bil har vore lidenskapen sidan han var gutunge: Koronakrisa sette kjeppar i hjula for draumen om sertifikatet

  Bergens Tidende
 2. 1.300 oppkjøringer ble avlyst. Nå har nesten alle gjennomført oppkjøringen

  Fædrelandsvennen
 3. Nederlenderne som flyttet til Iveland – hva gjør de her?

  Fædrelandsvennen
 4. Coronapandemien kan sende 100 millioner ut i ekstrem fattigdom

  Aftenposten
 5. E24-podden #306: Ferien er over, men hva nå da corona?

  Aftenposten
 6. SAS trapper opp flyvninger til utlandet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no