Fikk ikke drive hotellskip – så fikk «Tom Cruise-skipet» lov

Sjøfartsdirektoratet har latt Hurtigrutens MS «Fridtjof Nansen» fungere som hotellskip. I sommer fikk et annet skip avslag på spørsmål om det samme.

 • Oda Ording
 • Line Fausko

Næringsminister Iselin Nybø har bedt Hurtigruten om å endre praksis etter at MS «Fridtjof Nansen» har fungert som hotell for produksjonen til den nye «Mission: Impossible»-filmen.

Det skjer etter at Sjømannsforbundet varslet Sjøfartsdirektoratet om mulig brudd på NIS-loven, en lov som skal gi bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart.

Direktoratet vurderte imidlertid driften som lovlig, og Hurtigruten har stått fast ved dette.

– Det er derfor nødvendig å gjøre det helt klart at denne type aktivitet ikke er tillatt, sa Nybø til VG forrige uke.

Samtidig har hun varslet en forskriftsendring fordi hun mener regelverket er utydelig. Hun sa også at departementet ikke er kjent med at problemstillingen rundt NIS-skip som benyttes som hotell i norske havner har dukket opp siden 2018.

Men i juli behandlet departementet en slik sak, viser dokumenter VG har fått innsyn i. Da var svaret fra departementet nei.

Departementet: Ikke i tråd med NIS-regler

27. juli kontaktet advokatfirmaet Wikborg Rein departementet med et spørsmål om nettopp NIS-skip som hotellskip i Norge.

«Spørsmål vi ønsker svar på er hvorvidt det er noe i veien for at et cruiseskip registrert i NIS benyttes som hotellskip for en periode på 14 dager mens skipet ligger til kai (varmt opplag) i Norge», skriver en ansatt i advokatfirmaet.

Det fremgår ikke av e-posten hvilket rederi det dreier seg om.

I et svar 28. juli skriver en underdirektør for seksjon for sjøsikkerhet og regelverk i næringsdepartementet:

«Vi har tidligere uttalt at vi ikke kan se at NIS-skip som brukes som hotellskip i norske havner er i tråd med NIS-registerets formål».

les også

Politiet mener Hurtigruten bryter loven: Filippinske arbeidere risikerer å bli utvist

Røe Isaksen i 2018: Ikke i tråd med registerets formål

Derfor går ikke Sjømannsforbundet med på at regelverket er utydelig.

De mener departementet burde ha tatt grep allerede i 2018. Da uttalte daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) seg om nettopp bruken av NIS-skip som hotellskip:

«Hva gjelder situasjonen på NIS-skip som brukes som hotellskip i norske havner kan jeg ikke se at dette er i tråd med NIS-registerets formål. Jeg ønsker å se nærmere på problemstillingen sammen med Sjøfartsdirektoratet, og vil ta det opp på det kommende møtet», skrev han i et brev til forbundet 18. januar 2018.

Spørsmålet ble imidlertid ikke fulgt opp, noe næringsminister Nybø overfor Dagbladet har erkjent at skyldtes en feil.

Nybø har nå bedt Hurtigruten om et oppvaskmøte om at skipet fungerer som hotell. Det finner sted klokken 15.45 mandag.

STAR STRUCK: Arbeiderpartiet mener regjeringen har blitt blendet av Tom Cruise og gitt tillatelser der de ikke hører hjemme. Her er han under opptak i Hellesylt. Foto: Geir Olsen

– Star struck

Arbeiderpartiets Terje Aasland mener avslaget viser at loven er tydelig for andre, men ikke Tom Cruise:

– Det virker som om regjeringen har blitt star struck av Tom Cruise, sier Aasland.

Han ber Nybø stoppe driften av MS «Fridtjof Nansen» som hotellskip umiddelbart. Det er Fellesforbundet enig i:

– Det som kommer frem her er veldig viktig sett i lys av at statsråden tidligere har nektet for å ha fått denne typen henvendelser. Her kan det virke som Nybø ikke har kontroll på egen skute, sier Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

Myndighetskontakt Stian Grøthe i Sjømannsforbundet mener også at saken viser at statsråden ikke har orden i eget departement og underliggende etater.

– At svar fra departementet er avhengig av hvem man spør, er næringspolitisk bingo. Vi forventer at statsråden er tydelig og ber Hurtigruten avvikle driften umiddelbart, sier myndighetskontakt Stian Grøthe i Sjømannsforbundet.

Nybø: Kjente ikke til e-posten

– Sjømannsforbundet og Arbeiderpartiet gir nå inntrykk av at departementet har gitt Hurtigruten tillatelse til å drive hotellskip. Det stemmer ikke, skriver Nybø i en e-post til VG:

Hun legger til at Hurtigruten selv har foretatt en juridisk vurdering og kommer frem til at dette er lovlig.

– Ettersom selskapet og Sjøfartsdirektoratet og tolker saken annerledes enn departementet, har jeg sagt at vi nå må gjøre endringer i regelverket slik at det blir tydelig at NIS-registrerte skip ikke kan drive hotellvirksomhet i norske havner, skriver næringsministeren videre.

- Du sa forrige uke at departementet ikke kjent med at problemstillingen rundt NIS-skip som benyttes som hotell i norske havner har dukket opp siden 2018. Avslaget viser noe annet. Visste du om dette brevet?

– Jeg var ikke kjent med e-posten fra vår saksbehandler til Wikborg Rein, men jeg står for den juridiske vurderingen i brevet. Departementet mottar ofte spørsmål om tolkninger av regelverket, og da gir vi veiledning i hvordan regelverket skal forstås, avslutter Nybø.

les også

Iselin Nybø: Oppfordrer Hurtigruten til å endre praksis nå

Maskinistforbundet: Regelverket er ikke utydelig

Nestleder og fagsjef Odd Rune Malterud i Maskinistforbundet har i flere år jobbet med dispensasjoner fra NIS-regelverket.

I slutten av august kontaktet han Sjøfartsdirektoratet og spurte om det var gitt dispensasjon til Hurtigruten i forbindelse med filminnspillingen.

– De benekter at det er gitt noen dispensasjon. Det er det heller ikke rom for, fordi NIS-cruiseskip-forskriften allerede er unntakene, sier han.

Malterud er derfor enig med Sjømannsforbundet i at regelverket ikke er utydelig.

Rettelse: VG skrev først at Næringsdepartementet har latt Hurtigrutens MS «Fridtjof Nansen» fungere som hotellskip. Det er upresist. Det er departementets direktorat, Sjøfartsdirektoratet, som sammen med rederiet fattet den konklusjonen. Endringen ble gjort 07.09.20 klokken 16:25.

Mer om

 1. Sjømannsforbundet
 2. Hurtigruten
 3. Sjøfartsdirektoratet
 4. Hurtigruten
 5. Torbjørn Røe Isaksen
 6. Møre og Romsdal
 7. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. Næringsminister i «oppvaskmøte» med Hurtigruten: – I strid med loven

 2. Iselin Nybø: Oppfordrer Hurtigruten til å endre praksis nå

 3. Hurtigruten etter bråk rundt «Tom-Cruise-skipet»: Jobber med å finne alternativer

 4. Politikere hardt ut mot Hurtigruten: – Utrolig dårlig dømmekraft

 5. Hurtigruten bekrefter: Filippinske arbeidere på Tom Cruise-skip vil få norsk lønn

Fra andre aviser

 1. Næringsminister i «oppvaskmøte» med Hurtigruten: – I strid med loven

  Aftenposten
 2. Nybø kaller Hurtigruten inn på teppet etter bråket om hotellskipet til «Mission Impossible»

  Aftenposten
 3. Hurtigruten etter bråk rundt «Tom-Cruise-skipet»: Jobber med å finne alternativer

  Aftenposten
 4. Hurtigruten bytter ut omstridt cruiseskip

  Aftenposten
 5. Hurtigruten bytter ut omstridt cruiseskip

  Bergens Tidende
 6. Anmelder Hurtigruten for lovbrudd på Tom Cruise-skip

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no