Regjeringen tillater bruk av elsykler i Oslomarka og lar det være opp til hver enkelt kommune å avgjøre om de vil innføre begrensninger på hvor disse syklene kan brukes. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen tillater bruk av elsykler i Oslomarka

Regjeringen tillater bruk av elsykler i Oslomarka og lar hver enkelt av de 19 kommunene som omfattes av markaloven, selv avgjøre om de innfører begrensninger.

NTB

Det blir et forvirrende opplegg, mener Aps Åsmund Aukrust.

– Nå blir reglene forskjellige i de ulike kommunene, sier han.

19 kommuner i fylkene Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland og Østfold omfattes av markaloven.

Ap foreslo sammen med SV og MDG å kun tillate elsykler på gruslagte veier eller veier med fast dekke, men fikk ikke flertall på Stortinget for dette.

Kritikk mot lovendringen

– Det var blant annet for å hindre slitasje. Dette var i tråd med anbefalingene fra både friluftsorganisasjoner og mange av kommunene, deriblant Oslo, sier Aukrust.

les også

Bilnyhetene fra Genève-messen: Elektrisk trend

Pluss content

Markas aller største grunneier, Løvenskiold Skog, er blant dem som har vært kritiske til bruk av elsykler på stier. Skogsjef Carl Gustaf Rye-Florentz har tidligere uttalt til Aftenposten at Løvenskiold Skog håper at politikerne ikke åpner sommerstier, såkalte blåstier, for elsykler.

Løvenskiold eier 430 kvadratkilometer skog i Nordmarka, noe som tilsvarer 25 prosent av det totale arealet.

– Enklere å endre markagrensen

I tillegg endres regelverket for justeringer av markagrensen. I dagens regelverk kan Klima- og miljødepartementet godkjenne justeringer av markagrensen hvis berørte kommuner melder inn ønske om dette.

les også

Syklistenes frihetsmarsj

I det nye regelverket heter det at dersom vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig, kan det gjøres innskrenkende justeringer av markagrensen.

– Endringen gjør det lettere for regjeringen å endre grensene uten å ta det til Stortinget. Vi var imot dette forslaget fordi vi mener dagens regelverk fungerer godt, sier Aukrust.

Se VGTVs gjennomgang av problematikken rundt el-sparkesykler under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder