Oslo-familie på hyttetur på Vestlandet fikk giganthai i garnet

– Haien ble helt rabiat, sier Jan-Tore (61).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Jan-Tore Halvorsen (61) skulle sette garn like ved bryggen på hytta i Ervesund i Sveio, men Oslo-mannen fikk mer i garnet enn han hadde regnet med.

Halvorsen var sammen med kona Wenche Valand og sønnen Oskar Abel Valand Halvorsen (18). Da de forsto hva de kanskje hadde i garnet, løp Oskar etter kamera. Dermed endte denne gode fiskehistorien heldigvis opp på video.

Det var Haugesunds Avis som først omtalte videoen.

Sett denne? Hvithaien hoppet opp i fiskebåten!

– Da vi kom i land, så ser og hører jeg et stort plask. I ettertid har jeg forstått at jeg så en finne, men jeg kunne ikke få det til å stemme. Først trodde jeg det var en nise. Så tenkte jeg det kunne være ei kveite. Men det var en kjempehai, sier han til VG.

Verdens nest største fisk

Haien viste seg å være en brugde.

– Den er den nest største fisken i verden, sier Ole Thomas Albert ved Havforskningsinstituttet til VG.

Se denne: Elsker junkfood: Feit ape må slankes

Og ikke bare det, i et hefte Havforskningsinstituttet laget for noen år siden ble den også listet opp som en av norskekystens skumleste. Når en opptil 19 tonn tung fisk kommer opp av vannet med finnen først, er kanskje ikke det så rart.

Selv om den strengt tatt ikke er skummel.

– Den er ikke skummel i hele tatt, men det er mange som det, fordi man tenker at haier er skumle. Vi har en god del haier i norske farvann, påpeker Albert.

Les også: Eggnormt!

Den spiser ikke bleike nordmenn, men heller små krill og dyreplankton.

– Det er ganske vanlig at vi ser brugde i kystområdene. Den kommer typisk til våre kystområder på sommeren, og vandrer vanligvis over store deler av nordatlanteren.

Saken fortsetter under bildet.

FISKERE: Jan-Tore Halvorsen (61), Oskar Abel Valand Halvorsen (18), og Wenche Valand fikk en kjempehai i garnet på hyttetur. Foto: Privat

Lurte på å kysse haien

Haien hadde viklet seg godt fast i garnet.

– Det var fryktelig tungt å dra den mot land. Båten krenget og det var understrøm overalt, men vi klarte å dra den inn mot land, sier Halvorsen.

61-åringen påstår at han ikke var redd under bruduljen.

– På det nærmeste var den 30 cm fra meg. Jeg ble nesten fristet til å kysse den, men for å være ærlig hadde jeg nok å gjøre, sier han til VG.

Prøvde å sette haien fri

Oslo-familiens hytte ligger i en liten fjordarm. Halvorsen kan ikke forstå hvordan brugden har kommet seg helt inn dit. Han anslår at den var 5-6 meter lang.

Sjekk denne: Ai, ai - Aril (51) fikk giga-hai!

– Jeg var bare åtte meter fra bryggen da jeg satte garnet. Det er rart å tenke på at en slik skapning er rett ved der vi bader. Det er ikke mange som får hai i garnet. Og i alle fall ikke en levende en. Det må vel være tidenes fiskehistorie, sier han.

Brugden er fredet i Norge. Familien prøvde derfor å sette den fri.

– Jeg trodde det skulle gå bra da vi fikk den inn til land. Så lenge den hadde fronten mot land kunne den ikke gjøre mye. Men så ble den helt rabiat. Da ble det vanskelig å holde den igjen, forteller Halvorsen.

Les også: Se, her svømmer sverdfisken i Oslofjorden

Med garn rundt seg svømte brugden utover fjorden.

– Vi kunne se blåsen på garnet gå opp og ned. Det var et skikkelig Free Willy-øyeblikk. Men da jeg fikk tak i blåsen igjen røyk knuten. Vi ville få den ut av garnet, men det klarte vi dessverre ikke. Det var veldig trist, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder