Ella Marie Hætta Isaksen om Fosen-beklagelse: − Ikke imponert

Artist og aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen sier hun har mistet all tillit til olje- og energiminister Terje Aasland.

Publisert:

– Vi hører at Aasland beklager, det har ikke skjedd før, men det å anerkjenne at det er et pågående menneskerettighetsbrudd er fortsatt vanskelig for ham. Vi har mistet vår tillit til at han er riktig mann til å løse denne saken for lenge siden.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) beklaget tidligere torsdag på vegne av regjeringen menneskerettighetsbrudd mot samene i Fosen-saken i forbindelse med konsesjonen om å bygge ut vindparkene der.

SE: Hætta Isaksen klarte ikke holde tårene tilbake da hun fortalte om søsteren som ble fraktet til arresten etter aksjon torsdag:

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom også med en offisiell beklagelse torsdag overfor reindriftssamene på Fosen.

– Om vi ikke gjør endringer vil menneskerettighetsbruddene være der. Det er viktig for oss å rydde opp. Vi har vært tydelige på at det haster, sier Aasland under pressekonferansen torsdag.

Men aksjonistene som denne uken har demonstrert utenfor blant annet Olje- og energidepartementet, er ikke fornøyde med beklagelsen fra regjeringen.

De mener regjeringen må tydelig anerkjenne at menneskerettsbruddet fortsatt pågår.

Les også: Derfor er ikke vindturbinene revet

Aasland ble under dagens pressekonferanse spurt av en journalist om hvorfor beklagelsen ikke kom før, og om dette var vedvarende menneskerettighetsbrudd. Her er det han svarte:

– I tiden etter at Høyesterett kom med sin dom har jeg vært opptatt av å få på plass en prosess som sikrer reindriften på Fosen. Det har vært krevende. Jeg har vært oppriktig lei meg for at ikke har kommet lenger. Derfor har jeg beklaget. Det er mitt ansvar at vi kan bringe urfolks rettigheter på trygg grunn. Hvis vi ikke gjør endringer vil menneskerettighetsbruddene være der. Det er viktig for oss å rydde opp i. Vi har vært tydelig på at det haster.

Bli oppdatert – saken forklart på ett minutt:

Ikke rett person

Hætta Isaksen viser blant annet til at det har gått over 500 dager fra høyesterettsdommen kom – og til beklagelsen.

– Det er nettopp det som beviser at Aasland ikke er rette person til å løse saken. Det kommer nå fordi denne aksjonen – og folk i hele landet – har lagt press på Norges regjering. Det satt veldig langt inne, men nå måtte det komme.

– Hva er veien videre for aksjonen?

– For oss er det avgjørende at Jonas Gahr Støre nå selv går ut og beklager det pågående menneskerettighetsbruddet. Terje Aasland har mistet vår tillit, han har ikke klart å gjøre jobben på over 500 dager. Jeg er ikke noe imponert over det som Terje Aasland leverte i dag.

Staten har ansvar

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) uttalte torsdag at det står tydelig i dommen at dette er et menneskerettighetsbrudd.

– Jeg mener jo at det står tydelig i dommen at dette er et menneskerettighetsbrudd. Da er det staten som har ansvar for å rydde opp slik at det ikke blir det
fremover. Det er den jobben nå som blir viktig, sier Borch til VG torsdag ettermiddag.

Ella Marie Hætta Isaksen beskriver det som fascinerende at medlemmer av regjeringen har forskjellig oppfatning av høyesterettsdommen.

– Jeg syns det er veldig fascinerende at ministre har så forskjellige oppfatning av en relativt klokkeklar høyesterettsdom. Det gir håp å se at Borch er så tydelig på at det er et åpenbart menneskerettighsetbrudd. Det er noe vi har savnet i kommunikasjonen med regjeringen til nå, sier Hætta Isaksen.

Her er Aasland på møtet hvor han beklaget til reindriftsfamiliene.

Aksjonen fortsetter

Elle Nystad, prosjektleder for Fosen-demonstrasjonen, er klar på at aksjonen fortsetter fredag til tross for beklagelsen.

– Så lenge de ikke klarer å anerkjenne at det er et pågående menneskerettighetsbrudd, og fordi de ennå ikke har konkrete tiltak, fortsetter vi aksjonen, sier Nystad, som er leder for NSR-Nuorat.NSR-Nuorat.NSR-Nuorat er Ungdomsutvalget til NSR, som står for Norske Samers Riksforbund. NSR er en norsk-samisk kulturorganisasjon etablert i 1968 som ei landssammenslutning av lokale sameforeninger (snl)

Hun kaller tiden det tok før beklagelsen kom for «umenneskelig».

– Det måtte 507 dager før Fosen-samene fikk en beklagelse. Når de har stått i denne kampen i 20 år, så er det alvorlig at det kommer først nå, sier Nystad.

FØLGER MED: Aksjonistene fulgte med på pressekonferansen mens de satt ute under den pågående demonstrasjonen.

– Sjokkerende

Videre er Elle Nystad tydelig på at aksjonistene ønsker en anerkjennelse av regjeringen om at det foregår et pågående menneskerettighetsbrudd.

– Jeg syns det er helt sjokkerende Terje Aasland ikke klarer å anerkjenne at vi har et pågående menneskerettighetsbrudd i Norge. Han svarer ikke når pressen spør om det. Det syns jeg er veldig alvorlig og skremmende, sier Nystad.

Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, sier i en pressemelding at de mener beklagelsen ikke holder.

– Dersom denne beklagelsen skal ha reell betydning så trengs nå konkret oppfølging og handling raskt. Aasland kan for eksempel sørge for at vindturbinene skrus av inntil menneskerettighetsbruddet er brakt til opphør, skriver MDG i pressemeldingen.

Se video – dette er sivil ulydighet:

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no