HELSEMINISTER: Sylvia Brustad (Ap) Foto: SCANPIX

Brustad: - Regelverket må innskjerpes

REGJERINGSKVARTALET(VG Nett) Helseminister Sylvia Brustad mener at skattesaken rundt Gro Harlem Brundtland er et bevis på at det er behov for å innskjerpe regelverket.

 • Gunnhild Baade
 • Per Øyvind Fange
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Gro Harlem Brundtland fikk utført to operasjoner i Norge i fjor. Som bosatt i et annet land har hun som hovedregel ikke rettigheter til helsetjenester i Norge, dersom det ikke gjelder øyeblikkelig hjelp.

Helseminister Brustad innrømmer at det som har skjedd med den tidligere statsminsiteren ikke er i tråd med regelverket, men at hun regner med at saken vil bli løst.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på hvordan denne saken kan løses, men jeg regner med at Gro i løpet av kort tid selv vil orientere om hva hun gjør, fortalte Syliva Brustad til VG Nett etter pressekonferansen i ettermiddag.

En av mulighetene er at den tidligere statsministeren selv betaler for den omstridte hofteoperasjonen. Helseministeren vil imidlertid ikke spekulere i om dette bør bli løsningen for Brundtland.

Sender brev til helseforetakene

Sylvia Brustad har ikke selv vært i direkte kontakt med Gro etter at det ble kjent at Brundtland har valgt å melde flytting tilbake til Norge.

Som følge av skattesaken rundt Gro har helseministeren besluttet at det er på tide å stramme inn regelverket.

- Regelverket må gjelde for alle uansett, og det som har skjedd på Ullevål sykehus nå viser at det er behov for å innskjerpe regelverket. Derfor sender jeg i løpet av kort tid et brev til alle helseforetakene, der vi ber om at regelverket skal bli fulgt, fortsatte Brustad.

Hun mener det faktum at stadig flere nordmenn flytter til utlandet, understreker betydningen av at regelverket følges til punkt og prikke. Derfor har helse- og omsorgsdepartementet i lengre tid også jobbet med en revidering av reglene.

Overlegen tar ansvar

Tidligere i dag ble det kjent at orotpedisk sjef Olav Røise ga grønt lys for Gro Harlem Brundtlands hofteoperasjoner på Ullevål universitetssykehus i februar og juni i fjor - Vel vitende om at operasjonen ikke ville bli dekket av den franske sykekassen.

- Jeg fulgte hjertet mitt når det gjelder det å være raus på hennes vegne. Jeg syntes det var greit. Det følte jeg hun hadde fortjent, selv om jeg aldri har stemt på henne. Jeg kan sikkert bli tatt på det, men det er jeg villig til. Om jeg mister stillingen så har jeg mistet den på noe jeg synes er greit, forklarte Røise til VG Nett.

Les også: Operert uten tillatelse

Også ekspert på trygderett, Ole Viken, har uttalt at det er Ullevål som bør ta regningen i denne saken.

- Hvis franske myndigheter ikke vil betale, blir det et spørsmål om Gro eller Ullevål skal ta regningen. Jeg mener den ansvarlige her må være Ullevål. Jeg ville aldri pålagt en vanlig borger det ansvaret. Til det er regelverket for komplisert, selv for tidligere statsministre. Det må holde at Gro ikke har villedet Ullevål, sier Viken til Dagbladet.

Les også

 1. - Fulgte hjertet og hjalp Gro

  (VG Nett) Sjefen for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus tar fullt ansvar og hele regningen for Gro Harlem…
 2. Her kan Gro bo når hun flytter hjem

  Gro og ektemannen Arne Olav Brundtland blir langt fra husløse når de nå tar skattemessig flytting hjem til Norge.
 3. Null skatt for USA-pensjonister

  Nærmere 7 000 norske pensjonister bosatt i USA, nyter godt av samme nullskatteordning som Gro og Arne Olav Brundtland.
 4. Gro skatter ikke av pensjonen sin

  Gro Harlem Brundtland (68) har valgt å bosette seg i et skatteparadis.
 5. Gro operert uten tillatelse

  (VG Nett) Gro Harlem Brundtland hentet ikke tillatelse fra det franske helsevesenet før hofteoperasjonene i Norge.
 6. Jens vil ikke kritisere Gro

  LØRENSKOG (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke kritisere Gro Harlem Brundtland for at hun i en årrekke…
 7. Siv Jensen: - Påfallende tause AP-ledere

  Frp-formann Siv Jensen sier Arbeiderpartiets ledelse har møtt seg selv i døren etter at det ble avdekket at Gro Harlem…
 8. - Gro fikk særbehandling i norsk helsevesen

  (VG Nett) Gro Harlem Brundtland skal ha fått helsebehandling i Norge som krever spesiell godkjennelse av franske…
 9. Gro mener hun har endret Pepsi

  Gro Harlem Brundtland har sagt ja til å sitte i rådgiverpanelet til brusprodusenten Pepsi i ett år til.
 10. Gro flytter hjem

  Gro Harlem Brundtland har bestemt seg for å flytte hjem til Norge. Kritikken etter VGs nullskatte-avsløring gjør at hun…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder