UTESTENGT: Atle Hamre ble i november i fjor dømt til fire pårs fengsel for utpressing. Nå er det klart at han i tillegg må holde seg borte fra travsporten. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

UTESTENGT: Atle Hamre ble i november i fjor dømt til fire pårs fengsel for utpressing. Nå er det klart at han i tillegg må holde seg borte fra travsporten. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Hamre forklarer seg i retten: - Jeg vet ingenting om utpressing

KRISTIANSAND TINGRETT (VG Nett) Atle Hamre blånektet for å vite noe om utpressing av investoren Trond Wilhelmsen da han gikk i vitneboksen i Kristiansand tingrett i dag.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


- Jeg vet ingenting om utpressingen. Jeg hadde ikke hørt noe om det før jeg ble pågrepet, sa Hamre da han entret vitneboksen tirsdag morgen.

Den suspenderte travtrenerens siste sjanse for å komme seg tilbake til travsporten er å overbevise retten om at han er uskyldig.

- Nei, slik det ser ut nå, og slik media takler denne saken, må jeg dessverre si at det er det veldig små sjanser for, sier Hamre til TV 2.

LES OGSÅ:Massiv telefonkontakt mellom Hamre og torpedo

- Visste ikke om torpedovirksomhet

Han forklarte at han ble kjent med den hovedtiltalte torpedoen fra Sandefjord i 2006, på et helsestudio der begge jobbet.

- Han virket som en veldig kjekk kar. Jeg kom også i kontakt med samboeren hans, som hadde et par hester. Hun kjøpte høy av meg, sa Hamre.

Ifølge travkusken traff de hverandre flere ganger etter dette, men mest som treningskamerater.

- Vi har snakket og sendt meldinger mange ganger etter dette, blant annet for å avtale trening, forklarte travkusken.

På spørsmål fra dommer Per O. Refsalen om 33-åringens fortid som torpedo, svarte Hamre at han ikke kjente til dette.

- Jeg vil ikke sitte og dømme noen, bare si at det er veldig trist og leit at jeg dratt inn i saken. Jeg har ikke gitt 33-åringen noe oppdrag, sa Hamre.

Gamle kjente

Travtreneren forklarte også at han har kjent Trond Wilhelmsen siden 80-tallet, men at det ikke var snakk om noen forretningsforbindelser.

- Vi var gode venner, og hadde det hyggelig sammen, sa Hamre.

Det startet med et hestekjøp Wilhelmsen gjorde i USA i 2006, der Hamre var mellommann. Wilhelmsen var ikke fornøyd med hesten, og det endte opp med at Hamre overtok den. Det ble laget et gjeldsbrev på 150 000 dollar mellom Hamre og Wilhelmsen etter overtakelsen.

- Jeg håpet hele tiden å få skikk på denne hesten, så jeg kunne selge den videre igjen, forklarte Hamre i retten.

Vanskelig økonomi

Travkusken forklarte også om sin vanskelige økonomi. Da han ble dømt for å ha presset penger at skipsreder Thor Christensen i 2002, fikk han et krav på 20 millioner.

Wilhelmsen ønsket å få pengene sine tilbake, men Hamre hadde problemer med å betale. Han var livredd for oppmerksomhet rundt saken.

- Jeg var redd for det meste, nesten paranoid, på denne tiden. Jeg var på vei tilbake i travsporten, og hadde fått tilbake lisensen min nesten på nåde. Etter at jeg kom ut av soning var jeg livredd for media og negativ oppmerksomhet rundt meg selv, sa Hamre i retten.

Nekter straffskyld

Travkjendisen nekter straffskyld for den alvorlige tiltalen. Det samme gjør de fem mennene fra Sandefjord som er tiltalt for å ha presset 500 000 kroner fra Wilhelmsen på oppdrag fra Hamre.

- Jeg trodde dette var et lovlig oppdrag. Vi hadde fått en kontrakt som gjorde at vi trodde dette var lovlig gjeld, sa den 33 år gamle torpedoen fra Sandefjord i retten i går.

LES OGSÅ:Gransker alle Hamres hestehandler

Falskt politi

Trond Wilhelmsen ble rundlurt av de fem mennene som utga seg for å være narkotikaetterforskere.

I mer enn seks timer - fra klokken 10.40 til klokken 17 torsdag 15. mars i år - skal mennene ha presset på for å tvinge sørlendingen til å betale dem penger.

To av de påståtte tjenestemennene opererte med politiidentitetskort, og fikk angivelig Wilhelmsen med seg på en kjøretur ved å true ham med pågripelse om han ikke kom frivillig.

Mens de to bilene kjørte rundt i Kristiansand kommune og Lillesand kommune, gikk det opp for den livredde investoren at noe var galt.

Under et stopp ble han forelagt en falsk kjøpekontrakt der det uriktig ble hevdet at Wilhelmsen hadde kjøpt fire travhester for 2,5 millioner kroner av en tidligere pyramidetopp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder