LØNN SOM FORTJENT: Før han ble kringkastingssjef hevet Hans-Tore Bjerkaas 740 000 årlig som distriktssjef for Troms og Finnmark. Foto: SCANPIX

NRK-sjefen kuttet egen lønn med 400 000

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas (47) mente han tjente for godt og barberte lønnen med 400 000 kroner. Kulturministeren og LO-lederen jubler.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Da Hans Tore Bjerkaas tiltrådte som kringkastingssjef 19. mars i fjor, takket han først ja til en årslønn på 2,3 millioner kroner.

- Vi forhandlet om lønn i nøyaktig to sekunder. Jeg er stålfornøyd! sa Bjerkaas til Nordlys den gangen. Men et halvt år senere angret han seg etter å ha gått gjennom nivåforskjellene mellom lønnen til kringkastingssjefen og NRKs programdirektører.

- Kjølig vurdering

Daværende direktører Tormod Kjensjord (58), Vidar Nordli-Mathisen (53) og Gro Holm (50) tjente i fjor mellom 1 og 1,4 millioner kroner.

- Jeg ba om å få gå ned fra 2,3 til 1,9 millioner. Det var ikke noen idealisme, men en kjølig vurdering av hva som er riktig, sier Bjerkaas til VG.

Dermed havnet han under lønnsnivået forgjengeren John G. Bernander (51) lå på da han tiltrådte i 2001. Bernander økte sin årslønn fra 1 950 000 til 2 329 000 kroner i løpet av sine seks år i sjefsstolen. Bjerkaas synes ikke det var for mye.

- Nei, nei, nei. Jeg har ingen kommentar til hva som er gjort hverken før eller etter. Jeg gjorde det basert på hva jeg mener er riktig i forhold til å drifte NRK godt. Jeg mente gapet mellom programdirektørene og kringkastingssjefen var for stort.

Bjerkaas sier det aldri var aktuelt å heve programdirektørenes lønn.

- Nei, det var det ikke. Men gapet var etter min vurdering litt for stort.

REAGERER: LO-leder Roar Flåthen. Foto: SCANPIX

Humrer

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) er generalforsamling for NRK. Han er kjempefornøyd.

- Generalforsamlingen kommer ikke til å gå imot den lønnsendringen der, sier Giske og humrer fornøyd.

- Det er imponerende. Vi har ikke mange slike ledere. Dette er i tråd med regjeringens syn på lederlønn: Han har foretatt en seriøs vurdering av egen lønn og kommet til at den er for høy, sammenlignet med sine direktører. Det står det respekt av, sier Giske.

LO-sjef Roar Flåthen tror knapt det han hører, når vi forteller ham om NRK-sjefens lønnskutt.

- Jeg har knapt noen gang hørt om en leder som har kuttet egen lønn på denne måten. Det er mer vanlig å gjøre det motsatte og å løfte lønnen til de under seg.

LO har kriget mot de høye lederlønningene i årevis, fordi lederne har økt lønnen mye mer enn de ansatte.

Han ber andre følge etter:- Dette er absolutt et eksempel til etterfølgelse, men jeg er redd for at blir et engangstilfelle.

NRK har vært tvunget til å sette i gang et omfattende kostnadsprogram i høst etter å ha styrt mot et underskudd på opp mot 135 millioner kroner. Bjerkaas har ingen formening om hvilken signaleffekt en nedgang i lønnen har for statskanalen i en tid med finanskrise og nedskjæringer.

- Det får andre vurdere. Det var ikke det som var mitt anliggende.

- Tøft gjort

- Hva synes du om lønnen din?
- Jeg synes lønnen min er anstendig og god.

- Hvordan blir lønnsøkningene på ledernivå fremover i NRK?
- He, he! Det skal jeg ta opp med lederne.

Informasjonsdirektør Kåre Verpe i NHO har ingenting imot kuttet, men vil ikke utlede noe av det.

- Det er ganske frisk gjort. Det er tøft gjort av en sjef.

Plagde ham

Jeg hørte det plagde ham at han tjente for mye, men han spurte ikke oss om råd, sier klubbleder i journalistklubben i NRK, Pål Hansen.

- Bjerkaas hadde nok økonomisk nese; han skjønte at det ville gi en dominoeffekt hvis han tettet gapet ved å løfte direktørenes lønn. Da ville det komme et gap under dem, som neste ledd ville ønske å fylle, sier Hansen.

- Vi fikk uansett et godt oppgjør i fjor, så vi konstaterer bare at det har skjedd, uten å legge noe mer i det.

- Det er storartet

Professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI er ekspert på hvilke lønnsordninger som motiverer ledere.

- Det er en god ting for en leder å få mest mulig ut av de kronene han har til rådighet. Symbolsk er det ganske vettugt å gjøre det Bjerkaas har gjort, men det er ikke vanlig.

- Hvis han hadde løftet lønnen til direktørene for å fylle gapet, ville det oppstått en nytt gap ned til de som produserer. Det hadde trolig ikke vært klokt. Derfor vil jeg si det er en storartet ting han har gjort, sier Kuvaas.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder