KREVER SVAR: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, vil ha svar fra finansministeren i morgen. Foto: Scanpix

Opposisjonen krever nye krisetiltak

(VG Nett) Opposisjonen i Stortinget krever at finansminister Kristin Halvorsen allerede i morgen legger fram nye tiltak for å dempe finanskrisen.

Halvorsen kommer torsdag til Stortinget for å delta i den siste salderingen av statsbudsjettet for neste år. I debatten vil finansministeren bli møtt med krav fra flere av opposisjonspartiene om å legge fram nye krisetiltak.

Tett på nett kl 15: Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, svarer på hva renteendringen betyr.Send han dine spørsmål nå

Opposisjonspolitikerne er fornøyd med at sentralbanken i dag satte ned renten med 1,75 prosentpoeng, men understreker samtidig at det kraftige rentekuttet er et uttrykk for den alvorlige situasjonen i norsk økonomi.

- Det er godt vi har en sentralbank som handler når vi har en regjering som er passiv, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til VG Nett.

Hva mener du? Diskuter her!

LES OGSÅ:Renten ned med 1,75 prosentpoeng

For lite - for sent

Regjeringen har tidligere varslet at den vil legge fram nye tiltak mot finanskrisen på nyåret, blant annet for å øke aktiviteten i anleggsbransjen. Sanner mener tiltakene fra regjeringen er for lite omfattende, og kommer for sent.

- De nye tiltakene fra regjeringen vil neppe ha noen effekt før etter påske. Halvorsen bør allerede i morgen fortelle hva regjeringen har tenkt å gjøre på kort sikt for å sikre at bankene igjen begynner å låne ut penger til bedriftene, sier Sanner.

Også KrF mener finansministeren må benytte morgendagens debatt i Stortinget til å gi nye og tydelige signaler til markedet. Partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syvertsen mener situasjonen i norsk økonomi nå er så alvorlig at det krever raske om omfattende reaksjoner fra regjeringen.

Veipakke

Under debatten i Stortinget i morgen vil KrF derfor legge fram forslag om å utvide lånerammen til finansinstitusjonene og nye midler til utbygging av vei og jernbane. Syvertsen fryter ikke at dette på nytt skal gi press på renten.

- Norsk økonomi er nå så svak at renten vil gå ned uansett. Det er bra at sentralbanken tar ansvar for pengepolitikken, men jeg ser dessverre ikke at regjeringen tar det samme ansvaret for budsjettpolitikken, sier Syvertsen.

Også Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein er fornøyd med dagens rentekutt, men krever at bankene nå følger etter.

- Kundene må stille strenge krav til sine banker, og sterkt vurdere å bytte bank dersom de nøler med å sette ned renten, sier han.

Virker raskt

Både finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg understreker at regjeringen er beredt til å legge fram nye krisepakker på kort varsel. Halvorsen avviser likevel kritikken fra opposisjonen.

- Regjeringen har hele tiden hatt en plan om å skaffe rom for at renten kan gå ned. Dagens rentekutt viser at vår plan har virket, sier Halvorsen.

Saken fortsetter under bildet!

PÅVIRKES: Finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg har varslet nye tiltakt for å løse finanskrisen i Norge. Foto: Robert S. Eik

Hun advarer kraftig mot å tro at det finnes noen enkle grep som kan skape ro i verdens finansmarkeder.

- Denne krisen kommer til å vare lenge. Det er ikke slik som Høyre hevder at det finnes et tiltak som kan gjennomføre i morgen, og som vil få dette til å gå over, sier Halvorsen.

Statsministeren mener dagens rentekutt er et svært viktig tiltak for å få fart i økonomien.

- Lavere rente gir en sterk stimulans til økonomien, det treffer dem som er mest sårbare, og det er et tiltak som virker raskt, påpeker Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder