ORIENTERTE OM PLAN: Erna Solberg (H) orientere sammen med partilederne i Frp, Venstre og Krf om hovedtrekkene i Nasjonal transportplan. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Solberg om nasjonal transportplan: Skal bruke 1000 milliarder kroner

Regjeringen lover kraftige løft for både jernbane og vei. Men hvor milliardene skal hentes fra er ennå ikke avklart.

Artikkelen er over tre år gammel

De siste dagene har det vært flere lekkasjer om Nasjonal transportplan (NTP), og regjeringen har reist rundt i landet med lovnader om milliarder til vei- og baneprosjekter.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen vil sette av 1000 milliarder kroner til nasjonal transportplan i de kommende tolv årene.

– Vi skal sørge for mer effektiv transport for folk flest, men vi skal også bygge for en mer klimavennlig fremtid, sier Solberg og legger til at det ikke er tilfeldig at presentasjonen finner sted på Oslo S:

– Vi vil gi et kraftig løft for jernbanen.

Hvor pengene skal hentes fra er derimot ennå ikke avklart.

Venstre-leder Trine Skei Grande peker på at 45 prosent av alle de om lag 1000 milliarder kronene i NTP skal gå til investeringer i jernbane.

Les: Bomsjokk i rushtrafikken i Oslo

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa følgende under presentasjonen:

– Vi skal bygge landet videre. De store veiene skal løftes, for de binder landet vårt sammen, sier Jensen.

Nasjonal transportplan er en langsiktig plan for mange ulike prosjekter innenfor vei og samferdsel, og prosjektene krever nærmere politisk behandling før de kan gjennomføres.

Det er først i statsbudsjettet at finansieringen av prosjektene kommer på plass.

Hele planen skal legges frem før påske, men Solberg sier at det gjenstår en del detaljer. Derfor er det bare hovedtrekkene som presenteres torsdag.

Les også: Konkurranse på jernbanen i nord utsatt ett år

Ny Oslotunnel

De fire partiene – Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti – setter av 15 milliarder kroner i planperioden til ny Oslotunnel for jernbanen, etter det TV 2 erfarer.

Under orienteringen sa Skei Grande at en ny togtunnel under Oslo vil bli nøkkelen til å bygge ut togtilbudet i resten av landet.

Etter at den nye tunnelen er ferdig, skal også hele Intercity-triangelet på Østlandet være klart.

De borgerlige partiene gir også grønt lys for bygging av dobbeltspor på det ytre Intercity-triangelet helt til Lillehammer, Halden og Skien. Prislappen for dette er 52 milliarder kroner.

Fikk du med deg? Fergefri vestlandstur kan koste 3700 kroner i bompenger

TOGTUNNEL: En ny togtunnel under Oslo vil ifølge regjerings- og samarbeidspartiene bli nøkkelen til å bygge ut togtilbudet i resten av landet. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Veier i Hordaland og flyplass i Bodø

Statsminister Erna Solberg annonserte tirsdag ettermiddag fire prosjekter i Hordaland som prioriteres i NTP.

Det er snakk om E16 mellom Arna og Stanghelle, Ringvei Øst fra Arna til Vågsbotn, Sotrasambandet og Hordfast.

Tidligere samme dag lovte Solberg 2,4 milliarder til ny flyplass i Bodø.

Flyplassen skal stå ferdig i 2025, og vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner. Planen er å flytte dagens rullebane omtrent to kilometer sørover, noe som skal gi areal til å bygge en helt ny bydel der flystripen er nå.

Dette er Oslopakke 3: Mer bompenger og nye t-baner

Flere lekkasjer

** Det skal bygges dobbeltspor på Sørlandsbanen. Denne utbyggingen settes i sammenheng planer om en sammenkobling mellom Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, ifølge Fædrelandsvennen.

** Togene på Meråkerbanen skal gå fra dieseldrift til strøm, ifølge NRK. Det settes av 3,6 milliarder kroner til Trønderbanen og Meråkerbanen, i en satsing der elektrifisering er hovedmoment.

** Det blir også bygging av Ringeriksbanen, som etter det TV 2 erfarer vil starte i 2021 eller 2022. Prislappen er på om lag 20 milliarder kroner, ifølge Bergens Tidende.

** Østlandets Blad meldte at ny E18 mellom Retvet og Vinterbro er planlagt i første planperiode. Den nye firefeltsveien gjennom Follo ble først foreslått bygd i 2024, men nå fremskyndes byggingen til å starte neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder