Uværet i Nord-Norge: 34 personer evakueres etter jordras

Uværet i Nordland og Troms har natt til tirsdag ført til jordras, nedblåste trær og stengte veier. Tirsdag morgen er seks husstander evakuert i Balsfjord.

 • Siri Berge Christensen
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Håkon Kvam Lyngstad

Mandag og natt til tirsdag herjet restene av den tropiske stormen «Sally» over store deler av Nordland og Troms. Det var i forkant sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vindkast i Nordland, og svært mye regn i Troms.

Det var også varslet fare for flom og jordras.

Mandag har et jordras gått i Storsteinnes i Balsfjord kommune i Troms. Politiet melder at seks hus og til sammen 34 personer er evakuert etter raset, etter et føre- var-prinsipp.

– Store vannmasser har vasket ut deler av jordsmonnet ved siden av. Nå må vi vente til geologer har fått sett på området, slik at vi kan se om det er trygt for beboerne å flytte hjem, eller hva neste trekk blir, sier operasjonsleder Rune Nilsen i Troms politidistrikt til VG klokken 08.15.

Geoteknikker ventes på stedet innen kort tid, melder politiet på Twitter klokken 09.45.

Nabo åpner dørene for de evakuerte

Et av de fire husene i Storsteinnes er ifølge politiet omsorgsboliger. Beboerne i alle fire husstander skal være gjort rede for.

Hege Brobakk Nysted bor rett ved, og venter også på beskjed om at hun må evakuere.

– Jeg ringte jobben og sa at jeg ikke kom inn nå, men at jeg er på jobb her, forteller hun. Da omsorgsboligene ble evakuert, tilbød Nysted de i omsorgsboligen husly.

Operasjonsleder Rune Nilsen forteller at politiet i Troms ikke er i noen ekstra beredskap som følge av uværet, men at de har et tett samarbeid med kommuner, Veivesenet og andre nødetater.

– Vi er godt rustet, og værvarslet ser bedre ut utover dagen. Samtidig er jordsmonnet søkkvått, så det er ikke rart jordmassene gir etter, sier han.

Meteorolog: – Ikke helt fred enda

I Nordland ble rundt 1200 personer i Rana kommune isolert. Vannstanden i Ranelva har aldri vært høyere i moderne tid, sa kraftverkssjef Marianne Fineide til Rana Blad mandag.

– Dette er enormt. Vi snakker om er tidenes største flom i Ranelva i moderne tid, sa hun.

Statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis ved meteorologisk institutt melder tirsdag at det verste er over for denne gang – men at et nytt lavtrykk er på vei til til Nord-Norge i morgen.

– Nå får vi en liten pustepause, men vi får ikke helt fred enda. Onsdag kveld blir nok en stormfull kveld her i nord, sier Sarchosidis. Da blir det fortsatt mye regn, men ikke like mye som det siste døgnet.

I Nordland har man hatt opp mot 60-85 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. I Troms har det vært mellom 60–75 millimeter. Det oppfyller de oransje farevarslene, forklarer meteorologen.

Ambulanse traff jordras

John Vanvw Johansen var på vei hjem fra Narvik til Tromsø natt til tirsdag, da en ambulanse i uværet med blålys passerte han på E8 i Ramfjord like før klokken 02.00.

Litt lenger ned veien møtte han ambulansen på nytt – da hadde den kjørt inn i et jordras, og fått ødelagt et dekk. Den måtte berges.

– Heldigvis gikk det bra med både pasienten og ambulansepersonellet. Jeg har jobbet som trafikkdirigent tidligere, og begynte å omdirigere trafikken på stedet, forteller Johansen på telefon til VG.

JORDRAS: En ambulanse kjørte rett inn i raset i Ramfjord i Troms. Foto: John Vanvw Johansen

Veien hvor raset skjedde er en hovedtrafikkåre for pendlere som skal inn til Tromsø. Det er derfor normalt stor trafikk på strekningen, forklarer Johansen.

Han var på stedet til veien åpnet igjen, og han selv kunne ta fatt på de 23 kilometerne som sto igjen til Tromsø.

Like etter klokken 08.00 melder politiet at veien omsider er åpnet igjen. Da var raset blitt ryddet, og stedet undersøkt av geolog.

– Raset har gått fordi jordsmonnet ikke klarer å ta unna de store vannmengdene. Det er såpass mye bruddkant og såpass nye nedbør at vi har valgt å holde veien stengt, sier operasjonslederen Eirik Kileng i Troms politidistrikt til VG.

– Som en travel vinterdag

– Det har vært som en travel vinterdag kan man trygt si. Det er mye vind, og det er mye regn, sier trafikkoperatør Bente Nyland ved Vegtrafikksentralen Nord til VG like etter klokken 05.30 tirsdag morgen.

Vegvesenet har blant annet rykket ut til en stor mengde nedblåste trær i veibanen i både Nordland og Troms.

Kraftig vind har gjort at Fylkesvei 82 over Kjølhagen i Andøy kommune er stengt.

Busselskapet Boreal melder at stengte veier og ras, kan få konsekvenser for trafikken utover tirsdagen. De ber reisende om å følge med på avviksmeldinger på reisnordland.no.

Oppfordrer bilister til å følge med

Nyland i Vegtrafikksentralen Nord oppfordrer bilister til å følge med på trafikkmeldinger utover tirsdagen. Flere steder i nedslagsfeltet deres er det også kommet snø natt til tirsdag: På E6 over Saltfjellet, Riksvei 77 over Graddis og på Fylkesvei 813 over Beiarfjellet.

– Hvis været er veldig fælt og det er sterk vind, er det alltid en fare med løse gjenstander. Store nedbørsmengder gjør også at det er skummelt i rasutsatte områder, og man må alltid ta en vurdering på været før man kjører, sier hun.

Også politiet i Troms har hatt flere vær-relaterte oppdrag natt til tirsdag, og de forventer at uværet vil fortsette å ta seg opp utover dagen.

– Vi har fått meldinger om trær som har blåst ned og noen strømledninger som har gått. Det er også en del stengte veier rundt omkring, sier operasjonsleder Eirik Kileng til VG i 05.15-tiden.

KRAFTIG NEDBØR: Store mengder nedbør førte til at vannstanden i flere elver økte betraktelig mandag. Foto: KIM ANDRÉ HAUGAN SCHEI

Deler av idrettsanlegg revet bort

Ved 21-tiden mandag kveld fikk politiet i Troms melding om at deler av veggen på et idrettsanlegg i Bardufoss var revet bort.

– I forbindelse med en reparasjon vi gjør av taket, har vi tatt bort deler av taket. I kveld blåste en del av nordveggen ut, sier daglig leder ved Bardufoss Storhall, Erling Andreassen til VG.

Andreassen var selv var ved hallen da deler av veggen ble revet bort.

– Det var trening inne i hallen når dette skjedde og for mange kan nok dette ha vært en svært ubehagelig opplevelse, sier han.

Ingen personer kom til skade under hendelsen.

– Vi har ikke fått oversikt over omfanget, sier han.

Evakuerte boliger

Politiet i Nordland måtte også evakuere fem boliger som følge av høy vannstand i området. De evakuerte blir tatt vare på hotell.

– Det er ikke noe hyggelig når folk må pakke sammen sakene sine og dra, men vi tar ikke noen sjanser, sa operasjonsleder i Nordland politidistrikt Kai Eriksen.

DELTE NORGE I TO: Store nedbørmengder flommet over E6 ved Storforshei nord på Helgeland i Nordland mandag ettermiddag. Foto: Lisa Marie Tønder

På grunn av store nedbørmengder gikk Ranelva over sine bredder, og det har gått ras flere steder. Det førte til at E6 ble stengt ved Storforshei nord på Helgeland i Nordland. Ranelva delte dermed Norge i to.

Ved 21-tiden mandag kveld opplyser veitrafikksentralen at veien er åpen igjen.

Mer om

 1. Vær
 2. Troms
 3. Nordland

Flere artikler

 1. – Det har vært som en travel vinterdag

 2. Full storm i Nordland: Over 1200 isolert

 3. Varsler om kraftig vind og snø

 4. Dramatisk redningsaksjon i Fredrikstad – Adele (16) havnet under kanoen

 5. Sol i sør, uvær og storm i nord

Fra andre aviser

 1. Seks skadet i frontkollisjon i Sør-Troms

  Aftenposten
 2. Falne trær skapte kaos i Oslo

  Aftenposten
 3. Arnfinns rekefabrikk er like stor som hele oljeleverandør-næringen i Troms

  Aftenposten
 4. Politiet advarer etter kraftig vindkast flere steder i landet

  Aftenposten
 5. Høstferieværet: Kaldt og vått, men så kan sommertemperaturene gjøre comeback

  Aftenposten
 6. Fasadeplater løsnet på skole i Drammen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no