SPORES: Fra neste januar begynner man å spore fiskebåter. Fra 1. juli 2023 omfatter sporingen alle. Båten på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Göran Bohlin

Skal spore alle fiskebåter

Regjeringen vil ha slutt på fiskejuks og innfører sporing av alle fiskebåter og automatiserte veiesystemer for å få kontroll på fangsten og hvor den landes.

 • Stella Bugge
 • Runa Fjellanger
Publisert:

Det melder Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding. Hele planen ble presentert i dag sammen med økokrim-sjef Pål Lønseth.

– Digitale løsninger

– Vi må tenke helt nytt når det gjelder fiskerikontroll. Det må på plass en mer effektiv og smartere ressurskontroll med ny teknologi og nye digitale løsninger for å ta opp kampen mot dem som driver urent spill, sier Ingebrigtsen.

les også

Norske fiskebåter utestengt fra britiske farvann

Arbeidet fokuserer på fire hovedområder: Digitalisering og dokumentasjon, en mer effektiv fiskerikontroll, styrking av politiets fiskekrimarbeid og en gjennomgang av reaksjonene ved lovbrudd.

De siste årene har Fiskeridirektoratet kontrollert rundt en halv prosent av de totalt 240 000 årlige landingene av fisk. Norge har ifølge Fiskeridepartementet rundt 400 fiskemottak.

– Kontroll på kaiene og i mottakene er viktig, men ikke nok. Vi kan ikke basere kontrollen på at offentlig ansatte skal stå og overvåke de næringsdrivende hver gang de losser fisk. I stedet må vi la teknologien dokumentere at alt går rett for seg, sier Ingebrigtsen.

– Alle skal spores

Han mener man må ha systemer som ikke lar seg manipulere.

– Derfor har jeg nå besluttet at alle fiskefartøy skal spores med den sikre fiskerisporingen VMS, uansett størrelse. I tillegg blir det krav om at alle fiskebåter rapporterer aktiviteten sin elektronisk til myndighetene.

VMS (vessel monitoring system) er satellittbasert; båtene gir hvert 10. minutt fra seg informasjon om hvor de befinner seg, kurs og hastighet. Kontrollmyndighetene vil få fullt overblikk over den kommersielle fiskeflåtens bevegelser i sanntid. Det skal forebygge svarte landinger, brudd på sonebestemmelser og ulovlig fiske av andre fartøys kvoter. Båtene må også melde fra når de forlater en havn.

les også

Fiskeriministeren til Støre: Jobber og verdiskapning er ikke noe du kødder med

Sporingssystemet innføres gradvis og gjelder fra 1. januar neste år for fartøy ned til 11 meter. Fra 1. juli 2023 omfattes alle fandets 6000 fiskebåter.

Veiesystemer på høring

Det neste trinnet for økt kontroll blir krav om at fiskemottakene skal ha automatiserte veiesystemer.

– Her jobber Fiskeridirektoratet og Justervesenet på spreng med å forslag til nye regler, som kommer på høring til våren, sier Ingebrigtsen.

Det langsiktige målet er at mer skal automatiseres, både registrering av fangst på havet og registrering av art og størrelse ved landing.

Planen er at løsningene utvikles i samarbeid mellom fiskerinæringen og forvaltningen. Sjømat Norge og Norges Fiskarlag er klare til å dra i gang et offentlig-privat samarbeid om digital utvikling, heter det i pressemeldingen.

les også

Erna Solberg jakter sin femte fiskeriminister

Ingebrigtsen sier han er meget fornøyd med at politidirektøren har gitt Økokrim i oppgave å styrke fiskekrimarbeidet i nært samarbeid med Fiskeridirektoratet og politidistriktene. Politiet lanserer onsdag en ny løsning for publikum til å tipse om fiskerikriminalitet.

– Vi oppfordrer publikum til å gi oss informasjon dersom de skulle komme over lovbrudd i forbindelse med særlig vinterfisket i år. Krimutfordringene på fiskeriområdet tilsier at det er viktig å tenke innovativt og nytt, og ha et godt samarbeid mellom politi og kontrollmyndighetene, sier Økokrim sjef Pål Lønseth i pressemeldingen.

Publisert:

Mer om

Sjømat

Fiskeri

Fisker

Fisk

Økokrim

Fiskeridirektoratet

Pål Lønseth

Flere artikler

 1. Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe»

 2. Tiltaltes advokater til VG: Pengene var oppgjør for klær

 3. Ordføreren i Nittedal kommune tiltalt for grov korrupsjon

 4. Ny studie: Omega-3 beskytter ikke mot hjertesykdom hos eldre pasienter

 5. Lørenskog-saken: Den hemmelige jakten på gjerningsmenn

Fra andre aviser

 1. Nekkar: – Alle ser behovet for fisk

  Fædrelandsvennen
 2. Kort sagt, onsdag 25. november

  Aftenposten
 3. – Det er en fantastisk beliggenhet som kan gi svært attraktive boliger

  Aftenposten
 4. – Budrunde vil gå av skaftet og presse frem leiligheter til 15 millioner på Nordnespynten

  Aftenposten
 5. Byggesaksleder og arkitekt på Tjøme møter i retten tiltalt for grov korrupsjon

  Aftenposten
 6. Forsvarerne frykter vitner er påvirket av negativ mediedekning av Tjøme-saken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no