KLIPPE, KLIPPE: Leder Ådne Skjelstad i Lendo sier folk før sommeren må klippe kredittkortene de ikke bruker. Foto: Tore Kristiansen / VG

Kortene du ikke bruker, kan bli regnet som gjeld

Nordmenn går rundt med en rekke kredittkort i lommeboken, uten å bruke dem. Neste år kan det svi. - Klipp de ubrukte kortene dine, sier Ådne Skjelstad i Lendo.

 • Bjørn Haugan
 • Edda Drægni

Artikkelen er over ett år gammel

Nordmenn har 114 milliarder kroner i ubrukt kreditt.

les også

10 viktige spørsmål: Slik unngår du leiebil-fella

Pluss content

Handler du bensin, møbler, data eller bestiller, hotell, reiser eller fly; sjansen er stor for at du er blitt tilbudt og har sagt ja til kredittkort: Det finnes 322 ulike slike kort du fristes med.

Sjansen er også stor for at de blir liggende ubrukt.

Det har ikke kostet deg fem øre frem til i dag. Men i løpet av neste halvår, vil den ubenyttede kreditten på disse kortene bli regnet som en del av din gjeld.

les også

De beste pengerådene: Veien ut av Luksusfellen

Pluss content

– Ofte har et par et par kredittkort hver som de ikke bruker. Hvis kredittgrensen for de fire kortene er 50.000 kroner, så vil dette paret få 200.000 kroner mindre i lån neste år. Jeg har bare ett råd: Klipp kortene du ikke bruker og meld fra til utsteder om at kreditten må slettes, sier administrerende direktør Ådne Skjelstad i refinansieringselskapet Lendo.

Bakgrunnen er at regjeringens varslede gjeldsregister skal innføres før neste sommer.

Registeret skal bidra til at også kortgjelden blir registrert, ikke bare lånene du tar opp via bank og andre finansselskaper.

Finanstilsynets forbrukerkoordinator, Anders N. Kvam, bekrefter saken.

– Når banken vurderer en lånesøknad skal, ifølge boliglånsforskriften, all gjeld, også forbrukslån, inngå i kredittvurderingen. En forsvarlig vurdering av kundens betjeningsevne tilsier derfor at, slik det står i retningslinjene for forbrukslån, at det er den totale kredittrammen som legges til grunn for kredittkort og rammeplan. Det er dette som kan bli kundens totale gjeldsbelastning, og som derfor er avgjørende for kundens betjeningsevne.

Kredittrammen

Slik kan de som shopper rundt i livet med ulike kredittkort, bli avslørt.

les også

Nesten 270.000 nordmenn har ikke nedbetalt fjorårets feriegjeld

Skjelstad sier gjeldsregisteret er veldig bra, selv om det vil kunne føre til at de får mindre å gjøre: Selskapet hans hjelper blant annet folk med refinansiering, etter å ha gått seg vill i kredittkortgjeld.

– Våre ansatte sitter hele dagen og mottar henvendelser fra mennesker som trenger hjelp, fordi de har fått for store kostnader og rente som følge av kortgjeld. Når registeret kommer, vil banker og utlånere få full oversikt over samlet gjeld, inkludert kortgjelden.

les også

Hallgeir Kvadsheims guide: 100 sparetips

Pluss content

– Men, sier han: Vi har oppdaget et uforutsett problem. Registeret skal inneholde både kredittramme og løpende saldo. I praksis må utlånere forholde seg til kredittrammen du har. Det betyr at ubrukt kredittramme på kredittkort vil dukke opp som en bombe i gjeldsregisteret: For mange vil denne rammen kunne redusere mulighetene for å låne til bolig – selv om kredittrammen er ubrukt.

114 milliarder

Han sier deres gjennomgang viser følgende:

 • Det finnes 322 ulike kredittkort-tilbud i Norge.
 • Samlet har vi 6,6 millioner kredittkort. Fordeler vi det på 4,1 millioner innbyggere over 18 år, gir det 1,5 kort pr. innbygger.
 • – Når vi vet at det er mange som ikke har kort, er snittet blant de som har kort, trolig rundt to, sier Skjelstad.
 • Samlet har kredittkortene en total kredittkortramme på 165 milliarder kroner. Det baserer seg på 25 000 kroner i snitt pr. kort.
 • Vi bruker aktivt 51 milliarder av de 165 milliardene:
 • Samlet ubrukt kredittramme er så mye som 114 milliarder kroner.
 • – Det betyr altså at det rundt omkring i norske hjem og lommebøker samlet er ubrukte kreditter for 114 milliarder kroner, sier Skjelstad.
les også

Lise Gro (53): – I løpet av tre år spilte jeg bort flere millioner kroner

Pluss content

Han sier dette er forsiktige anslag.

– Våre kunder har en kredittramme på 40.000 kroner, men det er høyere enn gjennomsnittet, så vi opererer med 25.000 kroner. Vi synes det er grunn til å slå alarm, fordi dette vil kunne redusere lånet til låntakere som «er flinke» og ikke benytter seg av kredittkortene sine, sier Skjelstad.

Anders N. Kvam i Finanstilsynet legger til:

les også

:TV-anmeldelse «Jorden rundt på seks steg»: Rundt kloden med sjefens kredittkort

– Det er korrekt at man etter forskrift til gjeldsinformasjonsloven skal registrere både kredittramme og rentebærende og ikke-rentebærende saldo på rammekreditt, herunder kredittkort. Dette er viktige opplysninger for finansforetak som skal foreta en kredittvurdering av en lånesøker. Kredittrammen gir informasjon om det totale lånevolumet kunden kan få.

I spørsmål om det å ha mange kort, selv om man ikke bruker dem, kan ha negative utslag i møte med banken om lån, svarer kommunikasjonsrådgier i DNB Vidar Dalsbø følgende:

– Bankene er først og fremst opptatt av hvilken kreditt og lån man allerede har tatt opp og betalingshistorikk.

Dalsbø understreker at et gjeldsregister likevel kan få store konsekvenser for hvor mange kredittkort kunden kan komme til å få lov å disponere.

– Med et gjeldsregister vil bankene få en bedre oversikt over kundenes disponible kreditt, noe som igjen kan påvirke utlånepraksisen hos bankene.

– Hva gjør man så om man skal kvitte seg med kredittkortene? Det er vel ikke nok å bare klippe kortene?

– Nei, det kan du gjøre i nettbanken og på kundeservice 24/7 hos oss. Jeg antar at det er slik for de fleste banker, avslutter Dalsbø.

PS: Lendo er eid at Schibsted, som også eier VG.

Mer om

 1. Privatøkonomi
 2. Kredittkort
 3. Gjeld
 4. Lendo
 5. Bank
 6. Lån

Flere artikler

 1. Pluss content

  Unngå gjeld etter ferien

 2. To millioner på luksus: Slik brukte Tindersvindleren Cecilies penger

 3. Ubrukte kredittkort kan skape trøbbel når du skal søke bolig

 4. Pluss content

  Ekspertene om forbrukslån: Slik unngår du å havne i fella

 5. Mathias (26) ble utsatt for ID-tyveri: Tok opp 1,2 mill. i forbrukslån på én uke

Fra andre aviser

 1. Nå bør du kvitte deg med kredittkort du ikke bruker

  Aftenposten
 2. Gjeldsregisteret: Nordmenns gjeld faller under coronakrisen

  Bergens Tidende
 3. Flere får avslag på boliglån etter innføringen av gjeldsregister

  Aftenposten
 4. Leder: Færre forbrukslån etter innstram­ming

  Fædrelandsvennen
 5. Jensen strammer inn reglene for forbrukslån

  Aftenposten
 6. Ødela familiens økonomi med forbrukslån: – Søkte flere lån samtidig, alle ble godkjent

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder