Birgittes fetter får erstatning

Vil gjenoppta erstatningssaken

(VG Nett) Forsvarer Sigurd Klomsæt sier erstatningssaken mot Birgitte Tengs' fetter må gjenopptas etter seieren i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Menneskerettsdomstolen konkluderer med at Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 6.2 om at "enhver er uskyldig inntil straffskyld er bevist" er brutt i saken mot Birgitte Tengs' fetter.

Fetteren til Birgitte Tengs er lettet over å ha fått medhold.

-Han er svært glad over dommen. Dette betyr at erstatningssaken nå må gjenopptas, sier Klomsæt til VG Nett. Advokaten snakket med sin klient på telefon fra Paris der han studerer, like etter at avgjørelsen ble kjent.

Dommen slår fast at fetterens grunnleggende rettigheter ble brutt da Gulating lagmannsrett dømte ham til å betale erstatning til de etterlatte dagen etter at han var frifunnet for drap på Birgitte Tengs.

Også Ulf Hammern fra Bjugn-saken har fått medhold i domsslutningen fra menneskerettighetsdomstolen.

- Vi er svært tilfreds. Dette er en seier for rettssikkerheten i dette landet og for alle Norges borgere, sier Klomsæt til VG Nett.

Fetteren ble først dømt for drap på sin kusine Birgitte Tengs og senere frikjent i lagmannsretten. Likevel ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre. Nå har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avgjort at dette var brudd på menneskerettighetene.

Skal ikke feire

Fetterens familie synes ikke medhold i Strasbourg er noe å feire.

-Vi har blitt knust for all framtid. Det går ikke an å feire. Lørdag gikk vi inn på sjuende året med lidelse. Det blir høyst et knekkebrød med brunost og det er ingen feiring, sier fetterens far alvorlig.

Han hadde ikke fått snakket med sin sønn etter at Strasbourg-dommen ble klar.

-Jeg snakket med ham i går kveld og da var han fattet. Men både han og jeg er enige om at det viktigste er å hindre at dette skjer igjen. Lidelsen vi har gått gjennom er der, men tenk om praksisen skulle stå ved lag. Det hadde vært tragisk. Dette er en lettelse, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder