MILD VÅR: Amerikanske IRI ved Columbia University mener våren blir mild i hele Skandinavia. Foto: Kart: IRI

Sesongvarslene: Kjøligere vår-signaler, håp om varme i april

Venter du på den deilige våren? Når du kan kjenne den trygge solvarmen i ansiktet, men også et svalende isgufs i skyggen? Sett ditt håp til april!

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over to år gammel

For nå setter kulda inn - særlig over Sør-Norge. I neste uke er det ventet temperaturer ned til 15- 20 minus på Østlandet.

Mens sesongvarslene for våren var nokså entydige og varme i januar, er det mer moderate varmesignaler vi ser nå. Årsaken er at flere av varslene har lagt inn den spesielle kuldeperioden som nå starter over Europa og Skandinavia – og som kan vare ut mars.

Sjekk været på Pent.no!

les også

Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

Norsk sesongvarsel på vei

– Sesongvarslene viser gjerne ikke slike uvanlige utslag som vi nå ser. Det betyr ikke at noen av modellene som benyttes ikke har hatt denne situasjonen som en av mange varianter, men den er ikke blitt vektlagt – derimot er gjennomsnittet presentert. Etter at vi kunne se at vi faktisk fikk en slik endring av de store værsystemene, er nok det lagt inn som hovedløsning i de fleste sesongvarslene, sier klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret i Bergen.

les også

Ennå litt vinter igjen – men våren skal bli mild

Han leder utviklingen av et eget norsk sesongvarsel, som tar mål av seg blant annet å benytte de øvrige sesongvarslene som finnes, og dessuten legge inn finesser som i bedre grad fanger opp værutviklingen i Skandinavia månedsvis fram i tid.

Det sesongvarselet som er klarest i sin tale, er amerikanske The Weather Company – som blant annet står bak populære The Weather Channel.

KALDT SIGNAL: Dette temperaturkartet er et uttrykk for snittet over de tre månedene mars, april og mai. Derfor viser det nokså normale forhold over Skandinavia. Men varslene tyder på iskald mars, og betydelig varmere april og mai. Foto: Kart: The Weather Company

– Merkbar blokkering av vestavær

– Akkurat idet vi hadde gitt opp tanken på atmosfærisk oppvarming med splittelse og nedbryting av polarvirvelen, så kom den for en uke siden, sier sjefmeteorolog Todd Crawford.

VÅR I TRONDHEIM: Værprognosene varsler vinter i mars, men gir signaler om at april kan bli vårlig. Her trampolineglede i mai i Trondheim. Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE

Han peker på at det er den første omfattende blokkering av vestavær på fem år, og mener at virkningen vil bli merkbar.

Hans prognose for kommende tre måneder er at mars blir kald både i Norden, De britiske øyer og nordlige del av Kontinentet.

Varmen kommer imidlertid i april til Norden og De britiske øyer. Også mai fremholdes som varm i Skandinavia, særlig vestlige del.

KJØLIG SIGNAL: Amerikanske NCEP gir et forsiktig kjølig signal for våren sett under ett. Foto: Kart: NCEP

Det amerikanske National Centers for Environmental Prediction – NCEP – har også fått inn det kjølige vårsignalet i sin tremånedersprognose. Men også her presenteres et gjennomsnitt for tre måneder – og det kjølige signalet dempes så snart vi har passert mars.

LITT LUNKENT: Det europeiske værsenteret i England spår en litt smålunken vår – prognosen viser snittprognose for mars, april og mai. Foto: Kart: ECMWF

Det europeiske værsenteret i Reading, England, har også kjølt ned sin prognose for våren. Mens januar-prognosen var rød og mild, er februarprognosen betydelig svalere – men fortsatt litt på plussiden for gjennomsnittet av de tre vårmånedene mars, april og mai.

Et sesongvarsel som har endret seg lite, er amerikanske International Research Institute. De ga forsiktig milde signaler for perioden februar-april, og gir tilsvarende signaler for perioden mars-mai.

Flere artikler

 1. Ennå litt vinter igjen - men våren skal bli mild

 2. Våren på vei: April blir varmere enn normalt – juni litt kjølig

 3. Påskeværet: Slik blir palmehelgen

 4. Sommervarselet 2019: Sensommeren kan bli varm

 5. Stadig sterkere signaler om kuldeperiode i januar

Fra andre aviser

 1. Han måtte brøyte jordene før han kunne sette potetene

  Fædrelandsvennen
 2. Goliat: Historien om milliardoverskridelser, alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no