TREKKER SEG FRA KONFERANSE: Administrerende direktør i NHO Mat og drikke, Petter Haas Brubakk, velger å ikke delta på en internasjonal konferanse i Warszawa, som han ble invitert til av Helsedirektoratet. Årsaken er de økte avgiftene som kom med regjeringens budsjettforlik. – Det er veldig synd, for en uke siden var jeg både innstilt og så frem til å reise, men nå føles det feil, sier han. Foto: Frode Hansen VG

Sukker-krangelen: NHO-topp dropper internasjonal konferanse

Det er alt annet enn søt musikk i samarbeidet om folkehelse. Nå avlyser NHO-direktør Petter Haas Brubakk tur til Warszawa etter kraftig avgiftshopp.

 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over to år gammel

– Avgiftene økes helt vilkårlig, og det er feil av meg å bruke min tid, som våre bedrifter finansierer, på å reise utenlands og prate om folkehelsesamarbeidet i Norge når vi må konstatere at det knaker i sammenføyningene, sier Brubakk til VG.

Direktøren henviser til avtalen 21 bedrifter i NHO Mat og drikke signerte med helse- og omsorgsminister Bent Høie den 7. april i fjor. Avtalen skal legge til rette for et sunnere kosthold i befolkningen.

I stortingets budsjettforlik som ble vedtatt nylig, valgte Fremskrittspartiet, Høyre, KrF og Venstre å øke avgiftene på alkoholfrie drikker som brus, samt avgiften på sjokolade- og sukkervarer med henholdsvis 42 og 83 prosent.

Les mer: Sukkeravgiften: Tyggegummi uten sukker rammes, marsipanpølse rammes ikke

Brubakk mener avgiftene svekker grunnlaget for samarbeidsavtalen mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen.

– Jeg jobber for norske matprodusenter og bedrifter, og vi opplever et tillitsbrudd i samarbeidet med myndighetene i satsingen på folkehelse, sier han.

Bryggeriforeningen har allerede trukket seg fra samarbeidet.

– Umulig å late som at alt er fint

NHO-toppen er invitert til FBR Thematic Conference i Polen mellom 14 og 15. desember, der Helsedirektoratet, som en del av samarbeidet med det polske helsedepartementet, jobber med å implementere et folkehelseprogram under EØS-midlene.

Brubakk var invitert for å snakke om samarbeidet mellom norske helsemyndigheter og næringslivet. Men nå avlyser han, fordi han mener diskusjonen burde tas på hjemmebane.

Les også: Helseministeren vil få barn til å kutte ned på brus og godteri

– Det er umulig for meg og late som om alt er fint. For et år siden inngikk vi et ambisiøst samarbeid med et felles mål. Samarbeidet bygger på myndighetenes handlingsplan for kosthold. En slik avtale trenger forutsigbarhet, og den måten regjeringen har valg å gripe rett inn i det arbeidet på gjennom økte avgifter hemmer avtalen:

– Begrunnelsen for å øke disse avgiftene er svært uklare. KrF sier at dette skal bidra til å bedre folkehelsen, mens Høyre og Frp sier at de regner med at forbrukerne ikke skal merke noe til endringen, noe vi mener er ganske virkelighetsfjernt, sier han.

– Verdens høyeste avgifter

NHO-lederen reagerer også på det han mener er en manglende utredning av konsekvensene for bedriftene etter slike avgiftsøkninger.

– Vi vet heller ikke hva det vil gjøre med grensehandelen, som har steget med elleve prosent det siste året. Grensehandelen går direkte ut over norsk verdiskaping og arbeidsplasser, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgiftene. Regjeringen legger med budsjettavtalen opp til en villet og målrettet flytting av norsk verdiskaping over grensen:

– Norge har allerede verdens høyeste avgifter, og vi tror ikke at de økte avgiftene vil bedre folkehelsen, sier Brubakk.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie skriver i en melding til VG via sin pressekontakt Per Aubrey at han er glad for at NHO fortsetter samarbeidet i Næringslivsgruppen.

– Men jeg har forståelse for at de ikke ønsker å markere en så stor avgiftsøkning som Stortinget har vedtatt, skriver Høie.

80 aktører fra mat- og drikkenæringen har siden oppstarten for ett år siden undertegnet avtaler med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i maten. Økt forbruk av frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter er også et mål i avtalene.

Fikk du med deg denne? Lavpriskjedene solgte 575 tonn mindre smågodt i påsken 2017

SUKKERVAREAVGIFT PÅ SUKKERFRITT: Til venstre i bildet vises sukkerfrie varer som rammes av den økte avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Varene til høyre inneholder sukker, men inngår ikke i avgiften. Foto: Gøran Bohlin VG

Les også

 1. Ap-Jonas vil trimme norske elever én time om dagen

  Jonas Gahr Støre fremmer tiltak for å hjelpe norske elever til å bli sunnere.
 2. Ap-Brustad og Høyre-Høie slår helsealarm

  Helseminister Bent Høie (H) og tidligere helseminister Sylvia Brustad (Ap) går sammen for å hindre at tusenvis av…
 3. Lavpriskjedene: Solgte 575 tonn mindre smågodt denne påsken

  Denne påsken ble det solgt 575 tonn mindre smågodt sammenlignet med i fjor. Men da er ikke Rema 1000 regnet med.
 4. Helseministeren vil få barn til å kutte ned på brus og godteri

  Helsemyndighetene vil ha ned godterispisingen blant barn og unge. Målet er at andelen som spiser søtsaker fem dager i…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Statsbudsjettet
 3. Næringsliv
 4. Helse

Flere artikler

 1. Se prisforskjellene etter norsk avgiftssjokk på sjokolade og sukkervarer

 2. Sukkeravgiften: Tyggegummi uten sukker rammes, marsipanpølse rammes ikke

 3. KrF vil endre sukkeravgiften

 4. Vil skrote omstridt sukkeravgift

 5. Vil skrote dagens sukkeravgift: – Veldig synd for bransjen

Fra andre aviser

 1. Nå blir brus billigere

  Bergens Tidende
 2. Overflatisk fra Fædrelandsvennen

  Fædrelandsvennen
 3. Regjeringen vil kutte i sukkeravgiften på sjokolade og godteri, men vil fremdeles skattlegge sukkerfri brus

  Bergens Tidende
 4. Sukkeravgiften rammer sukkerfrie produkter

  Fædrelandsvennen
 5. Aftenposten mener: Sukkeravgiften er lite treffsikker

  Aftenposten
 6. Utvalg vil skrote sukkeravgiften og erstatte den med helseavgift

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder