TESTER: Siri Hoff Nilsen tester ut de nye kioskene som skal produsere nye pass, men enn så lenge vet ikke regjeringen når passene vil være klare. Foto: Tore Kristiansen

Vil skrinlegge kriserammet ID-prosjekt

I lys av de betydelige kostnadsoverskridelsene, ber IKT Norge om at regjeringen legger hele prosjektet med nasjonale ID-kort dødt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har advart mot denne investeringen fra første stund. Norge har allerede gode private leverandører på e-ID. Det trengs ikke at staten blir en ekstra leverandør, sier administrerende direktør Heidi Austlid i IKT Norge.

les også

Krise for nytt ID-prosjekt - Listhaug innrømmer dårlig styring

Hun reagerer etter å ha lest VGs sak om ID-prosjektet som for fjerde gang er utsatt, denne gangen på ubestemt tid. Den opprinnelige kostnadsrammen på 217 millioner kroner vil dessuten sprekke med god margin.

– Kostnadsoverskridelser og komplikasjoner ved prosjektet understreker vårt poeng ytterligere, mener Austlid.

Nå mener IKT Norge-sjefen det beste vil være om regjeringen skrinlegger hele prosjektet.

– En e-ID løsning knyttet til de nasjonale ID-kortene vil antagelig enklest kunne realiseres ved å øke kravene til de leverandørene som leverer ID-løsningene til den offentlige ID-porten, sier hun.

Tips VGs journalister kryptert via app-en Signal (iPhone/Android): 45499424 eller SecureDrop.

INNRØMMER SVIKT: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) innrømmer at både Politidirektoratet og departementet har sviktet i oppfølgingen av ID-prosjektet. Foto: Vågenes, Hallgeir

Prosjektet med det nye pass-systemet og nye nasjonale ID-kort med elektronisk identitet startet opp i 2014. Målet var at de nye passene og ID-kortene skulle være klare i desember 2016. Siden har prosjektet altså vært utsatt en rekke ganger.

Ap-Vågslid: – Det haster

Det får også Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, til å reagere:

– Det skulle bare mangle at Listhaug redegjør for Stortinget. Samtidig er det aller viktigste at regjeringen nå klarer å levere. Det haster, sier hun.

Hun ser i den videre utsettelsen i sammenheng med den økende ID-kriminaliteten i Europa. Politiets egne tall viser at denne typen kriminalitet har økt med 147,5 prosent i perioden 2013-2017, mener hun.

– ID-kriminaliteten står for 12 prosent av den økonomiske kriminaliteten i landet vårt, så kostnadene ved ikke å ordne opp i dette, er langt større en budsjettsprekken, som er alvorlig nok i seg selv.

I november ble Stortingets presidentskap orientert om de nye forsinkelsene og at de samlede kostnadene vil bli høyere enn det som tidligere er lagt til grunn.

Vil orientere Stortinget

Listhaug varslet denne uken at hun vil komme tilbake til Stortinget i løpet av våren for å gi en grundig redegjørelse om fremdriften og kostnadssprekken.

– Jeg er minst like utålmodig som Vågslid i å få dette prosjektet i havn. Det er også derfor vi har tatt grep, og tar nå flere grep for å få dette prosjektet i havn. Innsatsen mot ID-kriminalitet må skje på flere fronter. Vi må jobbe hardt med forebygging gjennom god kvalitet på pass, slik at det blir enda vanskeligere å forfalske identitet. Ny teknologi vil bidra, men vi må også få trykk på etterforskningen i politiet. Kriminelle skal ikke slippe unna med å svindle til seg offentlige ytelser, jukse seg til opphold i Norge eller annen alvorlig ID-kriminalitet, skriver Listhaug i en epost til VG.

– Denne regjeringen har satset tungt på ID-arbeid over lengre tid både i utlendingssaker og annen kriminalitet. I 2017 la vi frem en historisk satsing på 81 millioner til en ID-pakke for å sikre økt kontroll med ID-arbeidet. Det har vi gjort fordi vi har sett en utvikling med en eksplosjon i denne type kriminalitet. Denne satsingen har gjort at Norge ligger i front med å avdekke denne typen kriminalitet og juks. Jeg er helt enig med Lene Vågslid i at dette er alvorlig kriminalitet som må bekjempes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder