NEDLAGT LEIR: Den hemmelige lyttestasjonen ligger i skogen bak den gamle militærleiren Eggemoen ved Hønefoss Foto: Neumann, Roger

Mener E-tjenestens arbeid er i strid med loven

Etterretningstjenestens innsamling på Eggemoen har ført til en intens diskusjon om virksomheten kan være lovstridig. KrF ber om redegjørelse fra forsvarsministeren.

 • Carina Hunshamar

Artikkelen er over to år gammel

Etterretningstjenesten gjennom hele 2000-tallet har satt opp og stadig utvidet en lyttestasjon på Eggemoen i Ringerike kommune, for å jakte på terrorister. Men parabolantenne plukker også opp satellitt-telefonsamtaler og datatrafikk fra norske borgere.

Innsamlingen på Eggemoen har ført til en intens diskusjon mellom E-tjenesten og EOS-utvalget om virksomheten kan være lovstridig.

Ifølge Lov om etterretning har ikke Etterretningstjenesten lov til å drive skjult innsamling av opplysninger av norske statsborgere i Norge.

Nærmer seg en skandale

Ifølge et topphemmelig dokument NRK har fått tak i, kommer det frem at personopplysninger om norske borgere ikke bare blir tatt opp, men også lagret i årevis.

les også

Vi trenger et digitalt grenseforsvar

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er uenig og mener det er flere spørsmål som må besvares.

– Hvilken lovhjemmel har de til å vilkårlig samle personlig informasjons fra folk? Er det en garanti for at opplysningene av nordmenn blir slettet umiddelbart? Vet vi hva informasjonen blir brukt til og vet vi om informasjon om norske statsborgere ikke blir delt med andre, for eksempel utenlandske etterretningstjenester? Dette må vi få veldig gode svar på eller så er dette en skandale, sier Knag Fylkesnes (SV) til VG.

les også

NSA: Overvåkningen har hindret flere terrorangrep

Han forteller at Stortinget har bedt regjeringen om et forslag til ny e-lov og mener det er urovekkende at E-tjenesten har operert på denne måten før loven er behandlet.

les også

EOS-sjefen skeptisk til kontroll av digitalt grenseforsvar: – Vi kan ikke leve med gråsoner

– Når Etterretningstjenesten faktisk lagret informasjon av norske statsborgere i Norge, er det et bevis på at E-tjenesten i beste tilfellet arbeider i gråsonen av norsk lov eller i verste fall arbeider i strid med loven.

Strider med Grunnloven

Advokat Jon Wessel-Aas mener at Etterretningstjenestens overvåkning er direkte i strid med Grunnloven.

– Et minstekrav for at slike inngrep kan gjøres, er at de har klar lovhjemmel. Dersom Etterretningstjenesten mener de behøver å gjøre dette må regjeringen gå til Stortinget med et lovforslag om dette og det må bli innført domstolskontroll, sier Wessel-Aas til VG.

les også

Løwer misliker begrenset innsyn i E-tjenesten

Knut Arild Hareide (KrF) mener det er alvorlig dersom det ikke har vært en nødvendig lovhjemmel for virksomheten E-tjenesten har drevet og skriver til VG i en tekstmelding:

– Norsk lov og grunnlov skal følges også av etterretningstjenesten. Har man ikke hatt nødvendig lovhjemmel for virksomheten er det alvorlig. Dette må forsvarsministeren gjøre rede for. Regjeringen må også sørge for at virksomheten skjer innenfor lovens grenser i fremtiden.

E-tjenesten står fast på at deres virksomhet følger norsk lov.

– Innhenting av metadata, også om enkeltpersoner, er hjemlet i lov om Etterretningstjenesten. Slik innhenting er hverken i strid med norsk lov, den Europeiske menneskerettskonvensjonen eller andre deler av folkeretten, sier sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, til NRK.

Mer om

 1. E-tjenesten
 2. Jon Wessel-Aas
 3. Etterretning
 4. Norge
 5. NRK

Flere artikler

 1. Krangler om datainnsamling kan være ulovlig overvåkning

 2. Etterretningspanikk i NRK

 3. Russland-vennene på Stortinget bekrefter PST-kontakt

 4. SV vil hasteinnkalle Høie til Stortinget

 5. EOS-utvalget: Vanskeligere å kontrollere hensikt med overvåkning

Fra andre aviser

 1. NRK: Her kan E-tjenesten overvåke nordmenns telefonsamtaler og sosiale medier-bruk

  Aftenposten
 2. Datatilsynet om E-tjenestens datainnsamling: – Et for stort inngrep mot norske borgeres personvern

  Aftenposten
 3. Statlig datainnsamling truer personvernet

  Bergens Tidende
 4. PST ville kartlegge ekstremister og forebygge terror. Kontrollutvalg mener de brøt loven.

  Aftenposten
 5. Dramatisk oppgjør mellom Norges hemmelige tjenester: PST og E-tjenesten dypt uenige om ny overvåkingslov

  Aftenposten
 6. Advokat kaller ny lov om elektronisk kommunikasjon over grensen «dramatisk» - her er fem ting du bør vite om forslaget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder