POSITIV TIL ULV: Karoline Måseide Thomassen (26) (f.v.), Tittin Foss Haneborg (69) og Logan Berg Jacobsen (18) bor i ulvesonen og mener alle at ulven hører hjemme i skogen. Foto: Hallgeir Vågenes

Demonstrerer for ulven: – Mange som bruker frykt som våpen

Lørdag samlet en stor folkegruppe seg utenfor Stortinget for å verne om ulvebestanden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi ser at politikerne driver med stadig mer rovdyrfiendtlig politikk. Da må vi si ifra at flertallet i Norge faktisk ønsker ulv og store rovdyr, sier Siri Martinsen leder for NOAH til VG.

Organisasjonen melder senere lørdag i en pressemelding at de talte rundt 6000 oppmøtte foran Stortinget, og rundt 1000 personer i andre byer.

Tidligere denne uken samlet anslagsvis 10.000 mennesker seg utenfor Stortinget med slagord som «nok er nok» og «Erna må bli fjerna». Lørdag var det duket for demonstrantene som ønsker at ulvebestanden skal bestå.

På scenen sto en fane med teksten «Stopp utrydningspolitikken» og to store pappfigurer av ulver. Fra scenen kom rop som «La ulven leve».

Kort fortalt dreier striden seg om at Stortinget har fått blankt nei fra regjeringen etter at de vedtok å skyte to av tre ulveflokker inne i områdene som Stortinget har vedtatt skal være landets ulvesoner. Dette skjedde etter Rovviltnemdenes ønske.

Regjeringens konklusjon er derimot at det ikke er rettslig grunnlag for felling, etter at Klima- og miljødepartementet konkluderte med at de to ulveflokkene ikke har stort nok skadepotensial til at de kan skytes.

Også Fredrikstad, Elverum, Trondheim, Bergen og Kristiansand demonstrerer i dag i regi av NOAH – for dyrs rettigheter.

Mens ulvetilhengerne mener det skytes for mye ulv, mener motstanderne på sin side at regjeringen burde lagt opp til at det ble felt flere ulv.

les også

Ulvemotstanderne utenfor Stortinget: – Nok er nok!

– Mennesker er redd for mange ting

– Kan du sympatisere med folk i distriktene som bor i ulvesonen eller rett utenfor som føler seg utrygge eller som har lagt opp sauedrift som følger av ulveangrep?

– Når det kommer til ulv og sauedrift, så er det viktigere å se på velferdsproblemene rundt som står for om lag 100.000 av dødsfall i året, sammenlignet med ulven som tar 1000–2000 sau i året, sier Siri Martinsen.

– Mennesker er redd for mange ting, og man ikke pleier å håndtere frykten med å skyte det man er redd for, fortsetter Martinsen.

Hun viser til alternative løsninger for å bekjempe frykten, blant annet til hvordan man i Sverige arrangerer guidede turer til områder med bjørn, for å gi befolkningen i utsatte områder mer kunnskap om rovdyret.

SAMLET SEG: Anslagsvis 10.000 ulvmotstandere samlet mandag seg foran Stortinget. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

les også

Derfor er det ulvebråk igjen

Bor i ulvesonen

En av dem som møtte opp på demonstrasjonen var Karoline Måseide Thomassen (26), Tittin Foss Haneborg (69) og Logan Berg Jacobsen (18), som alle bor i ulvesonen. De holdt i dag appeller foran Stortinget. Felles for de tre VG snakket med var at ingen av dem hadde sett ulv, og at de ønsker at ulven skal få leve videre.

– Jeg er veldig fascinert av ulv. Jeg er glad i ulven, og synes den hører hjemme i våre skoger, sier Måseide Thomassen til VG.

26-åringen sier hun aldri har møtt på ulv, men at hun mener det er feil at man skal utrydde en art fordi man er redd for arten.

Logan Berg Jacobsen bort i Fredrikstad og forteller til VG at han ikke har sett ulv, men at det har vært ulv på tunet der hesten hans holder til.

– Vi drar ofte på sporingsturer for å lete etter ulv. Vi har ikke sett den til nå, men det er en fantastisk naturopplevelse å vite at den er der, sier han til VG.

Tittin Foss Haneborg (65) sier hun har sympati for de som har mistet sau i ulveangrep, men mener de selv er ansvarlig for å beskytte dyrene sine.

– Ellers vil jeg påpeke at der mange som bruker frykt som våpen, uten at frykten er reell. Det slår jeg ned på.

Beg Jacobsen nikker enig.

– Når det kommer til frykt, så kan dette gjøres noe med. Hvis man tillegger seg kunnskap, så kan man eliminere den. Når det gjelder de som har mistet dyra sine, så har jeg også sympati med dem. Men man kan ikke forvente at de skal overleve villmarken alene. Det er rett og slett ikke forsvarlig overfor sauene. Det går fint med hesten min. Hun er sikret og der det ferdes ulv, og det er verken et problem for meg eller hesten min.

Han mener selv at han har nok erfaring til å kunne hanske med ulven dersom den hadde oppført seg aggressivt overfor han.

– Den er reddere for oss enn det vi er for den. Det handler om å gjøre seg så stor som mulig og gjerne hoie litt, sier han.

les også

Megan Fox skal ha krevd væpnet vakt mot ulv i Norge

Kritiserte Elvestuen

Arild Hermstad, talsperson for Miljøpartiet De Grønne, kritiserte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i sin tale. Han trakk frem Elvestuens bryllupskake som var toppet med to ulver og påskriften «Mr. og Mrs. Elvestuen».

– Vi trenger en miljøvernminister som setter foten ned, som sier nei til lisensfelling i ulvesonen, sa Hermstad fra scenen.

Leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, mener politikken går i gal retning.

– Hvis vi skal ha en bærekraftig ulvebestand i Norge, så må vi slutte å skyte ulv, sier han til VG.

Men ulvebestanden har jo steget kraftig de siste tretti årene?

– Det handler ikke bare om antall, men også hvor genetisk diverse de er. I dag er det veldig mye innalv fordi de må pare seg med sine egne søsken osv. Så man får en veldig svak stamme som er veldig sårbare. Så en del av løsningen må være å parre dem med ulv fra andre land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder