Sekunder unna de enorme snømassene i Geiranger: – Det er skred!

To biler skal ha kjørt på fylkesvei 63 da snømassene kom ned fjellet ved Geiranger. Tett snødrev har vanskeliggjort redningsarbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det buldret mengder av snø nedover fjellsidene i Geiranger torsdag ettermiddag.

– Pappa, det er skred, ropte Sander til faren sin bare sekunder før skredet raste forbi huset de var i.

Føreren som varslet om skredet til Hovedredningssentralen hadde to biler foran seg da skredet gikk over veien ved Grandeneset.

– Da skredet kom kunne han ikke se dem lengre, og vi kunne dermed ikke garantere at de ikke var tatt, sier vakthavende redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen til VG.

UTLØST: Et skred med bredde på omtrent 100 meter gikk i Geiranger like før klokken 15 torsdag. Foto: Willy Fredheim / NTB scanpix

Bil trukket ut

Skredet gikk rett før klokken 15 torsdag. Rett etterpå ble en bil trukket ut av snøen av lokale redningsmannskaper.

– Det var en bil involvert, som jeg vet. Det er ikke kommet meldinger om personskade, sier Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) til VG.

Stranda kommune har satt krisestab i forbindelse med skredet.

– Det er 100 meter bredt og på det høyeste cirka 5 meter, så det er relativt store mengder som er kommet ned fjellsiden, slår han fast.

Kommunen har iverksatt tiltak for å kartlegge hvorvidt noen er savnet.

Operasjonsleder Borge Andam i Møre og Romsdal politidistrikt sier til VG at det stemmer at en bil er slept ut i forbindelse med skredet.

– Det var en bil som kjørte ned i området og ble stående fast og måtte ha hjelp til å slepes ut av snømassene. Den ble ikke tatt av skredet, men det var voldsomt med føyke i området.

– Skredet har ikke truffet bebyggelse, men har gått over vei. Det har heller ikke gått helt ned til fjorden, sier Andam.

Snøvær hindret helikopter

Redningshelikopter har ikke kunnet komme til stedet på grunn av det tette snøværet torsdag kveld. Resurser er sendt inn med redningsskøyte.

– Det snør tett i området. Det er vurdert slik at det ikke er sikkert å sende inn bakkemannskaper. Det er heller ikke flyvær i området, sier vakthavende redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen til VG.

Det vurderes å sende inn droner for å søke i skredet.

Når VG snakker med politiet ved 19.30-tiden er det ikke tegn som tyder på at noen er truffet av skredet.

– Vi har ikke fått noen informasjon om at det er sett biler i skredet. Det er heller ikke spor inn i området, men vi skal ikke utelukke noe som helst, sier operasjonsleder Andam.

Det er ikke meldt om at noen er savnet fra området.

Betydelig skredfare

Varsom.no har sendt ut snøskredvarsel på oransje nivå, som indikerer betydelig fare, for flere steder på Vestlandet.

Storfjordnytt skriver at det er andre gang denne uken det har gått skred på stedet.

Det er satt opp rasferge. Første avgang fra Hellesylt mot Geiranger vil trolig bli klokken 19.25, opplyser Stranda kommune på sine nettsider.

Har du tips eller bilder? Kontakt oss her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder