Ropstad beklager abortutspill

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under partilederdebatten torsdag. Nå beklager han utspillet.

 • Lone Lohne

Artikkelen er over ett år gammel

KrF-nestleder Kjell Inge Ropstad mener kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to. Det sa han under partilederdebatten på NRK torsdag kveld. Dette har vekket sterke reaksjoner.

– Det var krøkkete sagt, sier Ropstad under «Politisk kvarter» på NRK fredag morgen.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære frem ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære frem to, sier han videre.

VG kontakter Ropstad på telefon etter han er ferdig i NRK-studioet.

UTSPILL: – Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under partilederdebatten på NRK torsdag kveld. Foto: Frode Hansen, VG

– Debatten har rast etter utspillet ditt på NRK i går. Du sier til Politisk kvarter at det var krøkkete sagt, men vil du gå så langt som å beklage?

– Ja, jeg ser at jeg burde valgt andre ord for å få frem det som var poenget, sier han.

– Forstår du at utspillet fikk så sterke reaksjoner?

– For så vidt. Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke 12. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.

– Hva ved ordlyden var det som var «krøkkete»?

– Jeg burde understreket det jeg sa i Politisk kvarter. Hadde jeg fått fri taletid i debatten...

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen» i abortloven. Dette fikk de imidlertid ikke gjennomslag for. Partiet måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

Les også: Slik blir den nye regjeringens politikk

ROPSTAD: Mange raser mot Kjell Ingolf Ropstad etter gårsdagens partilederdebatt på NRK. Her er han etter gårsdagens debatt. Foto: Frode Hansen, VG

«Uvanlig klossete»

Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen, uttalte på NRK Dagsnytt fredag morgen at Ropstad burde beklage utspillet. Han er veldig fornøyd med at dette nå er gjort.

– Det var helt riktig. Det var uvanlig klossete til å være Ropstad. Han gjorde sin egen sak mye vanskeligere ved å komme med en sånn uttalelse. En sånn lettvinthet, sier han til VG.

Han ber regjeringspartiene om å unngå flere «krøkkete» uttalelser, som kan avspore debatten.

– Hvordan tror du stemningen i KrF er «dagen derpå»?

– De går skadeskutt inn i regjeringen, sier Udjus.

– Det som er Ropstads store problem, i tillegg til splittelsen internt, er at det heller ikke på borgerlig side er skapt noen entusiasme. Det trenger de nå som de skal danne regjering. Ropstad skriver historie, men jeg kan ikke komme på en regjerings-inntreden som har vært mer krevende, utdyper han.

Raste mot Ropstad

Jonas Gahr Støres umiddelbare respons til Ropstad utspill i debatten var:

– Skal du avgjøre det, Kjell Ingolf Ropstad? Det skal kvinnen avgjøre. Det er jo det som er det historiske i vår lov.

Han har ikke vært alene om å reagere sterkt på utspillet. Også på Facebook og Twitter har debatten rast etter at Dagbladet delte den første artikkelen om utspillet.

«Og vips – På to sekunder klarte Ropstad å få mange flere til å bli positive til selvbestemt tvillingabort. Er også ganske sikker på at Knut Arild Hareide aldri ville klart å lire av seg noe slikt», skrev en bruker, ifølge Dagbladet.

SVs Kari Elisabeth Kaski reagerte også kraftig på uttalelsen. «Hva er det du står der og sier?!" spurte hun på Twitter.

les også

Slik endres abortloven: KrF og Erna tapte abort-slaget

Partiet selv tvitret: «Ropstad mener det er lett å bære frem tvillinger, men at seks flasker vin blir litt tungt. #nrkdebatt»

Tapte abortslaget

– Det var ikke flertall for å gjøre denne endringen. Vi klarte ikke å forhandle det fram, sa statsminister Erna Solberg (H) om abortlovens 2c, da hun presenterte regjeringsplattformen.

– Vi klarte ikke å endre abortloven på dette punkt. Det er jeg lei meg for. Det var en viktig sak for KrF, men også for meg personlig, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) torsdag kveld.

KrF har imidlertid fått gjennomslag for sitt krav om en barnereform, og for å øke barnetrygden med 7200 kroner for barn fra 0 til fylte 6 år i løpet av regjeringsperioden.

VG spør Ropstad om stemningen i partiet fredag morgen.

– Jeg har ikke fått snakket med noen, svarer han.

– Tror du det blir et ras av utmeldelser fra partiet i dag?

– Jeg håper ikke det blir det, men jeg er forberedt på at mange kommer til å melde seg ut. Jeg håper de venter og ser hva som kommer igjennom og at gjennomslaget vi har fått, også er med på å skape begeistring. Det er nok en del som nå også melder seg inn, sier han.

ABORT: Abort har vært et betent tema i forhandlingene. Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad holder pressekonferanse etter at landsstyremøtene sa ja til den fremforhandlede regjeringsplattformen. Foto: Frode Hansen, VG

– Spektakulært nederlag

I torsdagens NRK-debatt varslet SV-leder Audun Lysbakken at hans parti vil gå mot alle innskrenkninger i abortloven.

– Det som har skjedd, er et spektakulært nederlag for Ropstad som lovet endringer i paragraf 2c i abortloven. Han har lurt sitt parti inn i regjeringen på grunnlag av et løfte han ikke har klart å holde, sa Lysbakken.

Han mener det er en stor seier for den folkelige mobiliseringen som i høst kjempet for kvinners rett til å bestemme over egne liv.

les også

Frp jubler: Setter tak på kvoteflyktninger

– Alle som gikk i gatene, har vunnet, slo Lysbakken fast.

Han trakk også frem forbudet mot tvillingabort.

– Her gjør vi noen veldig få familier sine valg til et nasjonalt stridstema uten at vi her vet noe om hvilke grunner disse familiene har hatt for å ta disse valgene. Det synes jeg er etisk problematisk, sa SV-lederen.

VG/NTB

Les også

Mer om

 1. Politikk
 2. Kjell Ingolf Ropstad
 3. Abort
 4. Erna Solberg
 5. Regjeringen
 6. Solberg-regjeringen
 7. Fædrelandsvennen

Flere artikler

 1. Lysbakken om Solbergs rolle i abortdebatten: – Uverdig

 2. Bergensordfører og trillingmor hardt ut mot Ropstad: – Kvinner vet best

 3. Støres taktiske spill om abort

 4. Kjell Ingolf Ropstads KrF: Vil legge debatten om selvbestemt abort død og kjempe mot aktiv dødshjelp

 5. KrF-topp om forhandlingene: – Uheldig at man har kjørt abortsaken så sterkt frem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder