Odd Lindberg «seiret» i namsretten

INNENRIKS

Tidligere selfangstinspektør Odd Lindberg har vunnet en liten seier i striden mot nordnorske selfangere.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

Namsmannen i Borge fastslår at to omstridte eiendommer i Fredrikstad ikke har tilhørt Odd Lindberg, og salgssummen kan derfor ikke brukes til å betale selfangerne.

Lindberg ble i 1990 dømt til å betale 390.000 kroner i erstatning til selfangerne på skuta «Harmoni». Han reiste til Sverige og har aldri betalt pengene.

Selfangernes advokat, Per Danielsen, mener at to eiendommer i Fredrikstad, som først ble kjøpt av Lindbergs kone og deretter overtatt av Lindbergs sønn, egentlig var eid av Odd Lindberg selv.

Danielsen mener at Lindberg har foretatt disposisjoner for å forsøke å unndra midlene fra kreditorene.

- Jeg har aldri hatt noe med disse eiendommene å gjøre. Ikke kjøpt og ikke betalt avdrag for dem, sier Odd Lindberg til NTB.

Namsmannen

Han viser til at han og hans kone har hatt særeie siden 1984, mens hun kjøpte eiendommene siden. Senere overtok sønnen eiendommene, som han solgte i mars i år.

Namsmannen Trond Torps konklusjon ble klar denne uken.

- Etter namsmannens skjønn foreligger det ikke sannsynlighetsovervekt for at saksøkte har eierrettigheter i eiendommene, skriver han.

Namsmannen mener derfor at det ikke er hjemmel for å ta utlegg hos tredjeperson slik Danielsen på vegne av selfangerne ønsket.

- Dette føles som en seier, sier Lindberg på telefon fra sitt hemmelige tilholdssted i Sverige.

Lei av striden

Odd Lindberg selv er svært lei av striden med selfangerne, og håper at den årlange striden snart tar slutt.

- Det er forferdelig å på nytt komme i nye stridigheter med selfangerne. Nå er vi så trøtt og slitne av dette, og jeg mener også at dette ikke er bra for Norge, sier Lindberg og legger til at han ikke har fem øre.

Vil kjøpe filmen

Lindberg har sagt at han vil selge 40 timer med filmopptak fra norsk selfangst for å få gjort opp erstatninger som han er dømt til å betale nordnorske selfangere.

- Men dette er jo ikke noen hyggelig sak for Norge, sier han. - Vil ikke salget av filmopptakene virke ekstra provoserende for selfangerne?

- Jo, men hva skal jeg gjøre. Jeg har jo ikke penger, sier han. Filmmaterialet skal vurderes neste uke. Etter at filmsalget ble kjent i utenlandske medier lørdag skal flere interesserte ha tatt kontakt.

Blant annet har han fått en forespørsel fra USA tidligere om å kjøpe materialet helt eller delvis. Lindberg regner med at salget av filmopptakene vil dekke summen han er dømt til å betale.