Frykter kaos 1. oktober

Dette var den kaotiske situasjonen på E6 i går ettermiddag. Og verre blir det.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Mange frykter kaos torsdag 8. oktober når hovedflyplassen på Gardermoen åpner - uten at togtunnelen Romeriksporten står klar.

Utsettelsen får dramatiske konsekvenser.

Personbiler, busser og taxier i skytteltrafikk fram og tilbake til flyplassen vil føre til en vanvittig trafikkork på veier der situasjonen allerede er uholdbar.

Veisjef i Oslo, Ole Christian Torpp, frykter konsekvensene av å få flytog-utsettelsen på toppen av at også dagens flytrafikk til Fornebu vil snu mot Gardermoen.

Sterkt redusert

- Køene og ventetiden vil øke. Rushet vil også vare lenger. Det eneste vi kan håpe på er at flest mulig bruker det som er av kollektivtransport, sier Torpp.

VG kan i dag presentere situasjonen på åpningsdagen: Selv om NSB Gardermobanen må fortsette tettingen av Romeriksporten, vil det gå flytog til Gardermoen. De må imidlertid benytte Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll. Dette tar lenger tid og må avpasses annen togtrafikk.

Det blir derfor et sterkt redusert tilbud som NSB Gardermobanen møter passasjerene med torsdag morgen 8. oktober. Mens det var planlagt hele 200 flytogavganger i døgnet, blir det nå bare 130.

I rushtiden blir det dessuten bare en flyavgang hver halvtime fra Oslo Sentralstasjon. Reisetiden blir også betydelig lenger enn de 19 minuttene NSB Gardermobanen har reklamert med.

Du må betale

For å unngå totalt kaos, vil flere busselskaper og taxinæringen spille en nøkkelrolle i transporten av folk til og fra den nye hovedflyplassen.

Arbeidet med beredskapsplanen har allerede foregått i lang tid, men først i dag er det klart at planen virkelig må iverksettes.

Merutgiftene for samfunnet er enorme.

30 millioner kroner er allerede brukt. Totalt regner Samferdselsdepartementet med at beredskapsplanen for vei og jernbane vil koste 88 millioner kroner. I tillegg skal det brukes 25 millioner på miljøtiltak i Groruddalen.

På toppen kommer de 300 millionene NSB taper på ikke å bli ferdige i tide - en regning som norske skattebetalere til syvende og sist vil få i posten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder