TO VOLDTEKTER: Om bord i danskebåten «Stena Saga» voldtok den 38 år gamle mannen to kvinner i løpet av få timer 9. april i fjor. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Strengere straff for danskebåt-voldtekter

Mannen voldtok to kvinner med 4,5 timers mellomrom om bord på danskebåten. Den ene kvinnen var psykisk utviklingshemmet med et mentalt evnenivå tilsvarende en 5-åring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I tingretten ble den 38 år gamle mannen dømt til syv år og elleve måneders fengsel og til å betale totalt kroner 325.000 kroner i oppreisning til de to kvinnene.

Borgarting lagmannsrett nylig straffen til 8 år og tre måneder for voldtektene som fant sted på Stena Saga 9. april i fjor. Oppreisningssummen ble ikke endret.

Dommen er enstemmig.

Tysfjord-mann dømt: «Har utnyttet påståtte evner»

Lignet overfallsvoldtekt

Den ene voldtekten skjedde ved 5-tiden om natten ved bruk av vold og hadde klare likhetstrekk med en overfallsvoldtekt, skriver Borgarting lagmannsrett i et sammendrag.

Retten fant det bevist at tiltalte dyttet henne ned i sengen og rev av henne klærne og holdt henne fast mens han begikk voldtekten.

Venninne varslet mødre

Den andre voldtekten skjedde cirka kl. 9.30 om morgenen samme dag. Fornærmede var en psykisk utviklingshemmet kvinne med et mentalt evnenivå tilsvarende noe over 5-årsstadiet.

Ifølge dommen fulgte han etter kvinnen og hennes 10 år gamle venninne. Etter å ha oppnådd kontakt, leide han henne målbevisst ned trappene og inn i sin lugar hvor voldtekten fant sted.

Les også: Blinde og svaksynte kvinner nesten dobbelt så utsatt for overgrep

Kvinnens 10 år gamle venninne forsto at hun måtte varsle mødrene og løp til restauranten. Videoopptak fra båten viser at mødrene agerte raskt og at sikkerhetsvakter ble tilkalt.

Vaktene og mødrene lette etter kvinnen, blant annet ved å rope etter henne i korridorene, står det i dommen.

«Etter ca. 15 minutter hørte moren N. (datteren journ.anm.) svare inne fra en lugar og så deretter N. (datteren) komme ut av det som viste seg å være tiltaltes lugar. Tiltalte ble deretter pågrepet av vaktene og ført til arresten, der han satt til politiet kom om bord da båten ankom Oslo.» står det i dommen.

Alvorlige ettervirkninger

Tiltalte anvendte noe vold, men det fremtredende var fornærmedes mangel på psykisk evne til å motsette seg overgrepet, ifølge dommen.

Retten mente det var klart skjerpende da hun ikke var i stand til å beskytte seg mot mennesker med onde hensikter.

Begge de fornærmede opplevde alvorlige ettervirkninger, står det i dommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder