TEKNISKE UNDERSØKELSER: Den 16 år gamle jenta ble drept i et nabolag på Vinstra. Her gjør politiets krimteknikere undersøkelser i et hus like ved åstedet. Foto: Trond Solberg / VG

Vinstra-drapet: Voldelige videoer på 16-åringens Youtube-konto fjernet

Den 16 år gamle gutten som er siktet for knivdrapet på en 16 år gammel jente på Vinstra hadde en Youtube-kanal med flere voldelige videoer. Nå er videoene fjernet.

På den drapssiktede 16-åringens Youtube-kanal får man i dag kun opp følgende melding: «This channel doesn't have any content».

Den er tømt for innhold. Politiet ønsker ikke å kommentere saken og om det er de som står bak tømmingen av Youtube-kontoen.

Onsdag opplyste politiet at den siktede og den drepte 16-åringen gikk i samme klasse på ungdomsskolen.

les også

Vinstra-drapet: Siktelsen mot 16-åringen utvidet

Skoleskyting

Når man klikker seg inn på en av de inaktive videoene på siktedes Youtube-kanal, får man en beskjed om at videoen er fjernet fordi den bryter med Youtubes retningslinjer.

les også

16-åring drept på Vinstra: – Elevene er i sorg

Før drapssiktelsen mot gutten ble tatt ut, lå det en rekke voldelige videoer på Youtube-kanalen.

De konsentrerte seg blant annet om en konkret skoleskyting i USA. Disse videoene inneholder en blanding av nyhetsbilder og filmatisering av hendelsen. Videre er det lagt musikk over dette.

Det blir i beskrivelsen av en av videoene bedt om at andre ikke skal rapportere videoen som å være i strid med Youtubes retningslinjer.

– Tatt relevante beslag

Politiet ønsker ikke å si hvilke beslag som er tatt i digitale lagringsmedier hos siktede. På spørsmål om politiet har gjort relevante funn på siktedes Youtube-konto, har politiet ingen kommentar.

Innlandet politidistrikt opplyser til VG at det er gjort de etterforskningsskrittene som er vurdert hensiktsmessig og relevante i den tekniske og taktiske etterforskningen.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltheter som en Youtube-kanal. Digitale spor er en av de tingene politiet undersøker, og det er naturlig at vi også ser på dette, sier påtaleansvarlig Stine Rigmor Grimstad.

les også

Wenche ble vitne fra stuevinduet: – Det er helt forferdelig

Politiet vil ikke gå nærmere inn på hvilke beslag man har gjort og heller ikke funnene i disse beslagene av hensyn til videre etterforskning.

– Jeg har ikke noe kjennskap til at han har hatt en slik Youtube-kanal, og har heller ingen kommentar til det, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Guttens forsvarer, Lorentz Stavrum, har ikke ønsket å kommentere denne saken.

Voldelige internettsøk

I flere andre drapssaker hvor unge gjerningspersoner har vært siktet, har elektroniske spor på internett vært et tema.

Gutten som ble dømt for dobbeltdrapet på Wilds Minne skole i Kristiansand, hadde ifølge tingrettsdommen vært «svært opptatt av film og søk på internett knyttet opp mot spesielt voldelige temaer». Ifølge etterforskningen hadde gutten gjort over 1700 søk på massedrap, skolemassakrer og seriedrapsmenn.

Etter drapet skal han ha gjort søk på internett om hvordan å skjule spor etter forbrytelser.

Jenta som ble dømt for knivdrapet på Sørlandssenteret «hadde søkt på YouTube med søkerordene knife killing og knife attack» og deretter sett på filmer som viser angrep med kniv, fremgår det av lagmannsrettens dom. Hun hadde også gjort Utøya-relaterte søk.

Gikk i samme klasse

– Så langt politiet har avdekket, var eneste relasjon mellom siktede og avdøde at de har gått i samme klasse på ungdomsskolen, sier påtaleansvarlig Stine Rigmor Grimstad.

Avdøde og siktede skal i tillegg ha gått på samme videregående skole.

Grimstad forteller at siktede trolig ikke blir avhørt denne uken på grunn av hans helsetilstand. Politiet vil ikke kommentere hva slags medisinsk bistand gutten får.

I en pressemelding onsdag skriver politiet i Innlandet at de har begjært oppnevnelse av en psykiatrisk sakkyndig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder