Politiledelse og førstestatsadvokater inn på teppet

Ledelsen i Oslo-politiet og førstestats-advokaten i Oslo er kalt inn på teppet til Riksadvokaten etter VGs nye avsløringer om polititysteren Mensur Laiq. Riksadvokaten forlanger svar.

- Vi har ikke fått de redegjørelsene vi har bedt om. Riksadvokaten vil ha en status på hvilke undersøkelser som er foretatt, og hvor langt de er kommet, sier assisterende riksadvokat, Hans-Petter Jahre.

VG kunne i går avsløre at det eksisterer usignerte og udaterte interne politidokumenter som inneholder grove feil. I hele ni saker viser politiets egne skjemaer at Mensur Laiq er dømt for blant annet væpnet ran, drapstrusler, grovt tyveri, fartsovertredelse og heleri. Men polititysteren er ikke dømt i en eneste av de ni sakene. De bare forsvant i systemet.

- Det at skjemaer er ført uriktig, at de ikke er undertegnet, og at saker er forsvunnet, er spesielt, sier Jahre.

Oppvaskmøte

Både riksadvokaten selv, Tor-Aksel Busch, og hans nestkommanderende Hans-Petter Jahre skal være til stede på oppvaskmøtet.

Jahre opplyser at Riksadvokaten fortsatt venter på en gjennomgang av samtlige saker mot Mensur Laiq.

- Gjennomgangen skal omfatte både straffesaker som er avgjort, og saker som ikke er avgjort, sier Jahre. Til morgendagens møte har Riksadvokaten innkalt både førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og konstituert førstestatsadvokat Morten Yggeseth fra Oslo Statsadvokatembeter. Fra Oslo politidistrikt må visepolitimester Roger Andresen møte for å svare Riksadvokaten.

Politimester Anstein Gjengedal kunne ikke møte på morgendagens møte. Politimesteren ble informert om den massive feilføringen i de interne politidokumentene allerede før jul i fjor, får VG opplyst.

Undersøkelser

Så langt er lite gjort for å rydde opp. Ifølge politimester Anstein Gjengedal foretar ledelsen i Oslo politidistrikt undersøkelser for å finne ut av hva som har skjedd.

- Dette er ikke noe vi tar lett på, sier han.

- Har ledelsen i Oslo-politiet intervjuet juristen som hadde ansvaret for saken, og som har signert ett av dokumentene?

- Det vet jeg ikke, sier Gjengedal.

- Er det tatt en skriftprøve som kan vise hvem som står bak?

- Nei, det er ikke tatt noen skriftprøve, svarer Gjengedal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder