Vil at lærerne skal være mer ute

Karita Bekkemellem Orheim (Ap) ble selv mobbet som liten. Nå etterlyser hun flere lærere som er ute med elevene.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Bekkemellem Orheim er rystet over den bokstavelig talt voldsomme økningen i mobbing i norsk grunnskole de siste årene.

Hun tror det er lett å undervurdere betydningen av at voksne beveger seg i skolekorridorene, på toalettene og ikke minst ute i skolegården sammen med elevene.

- Flyttet ofte

- Det er et viktig tiltak for å forebygge mobbing, sier Bekkemellem Orheim til VG.

Som mor til en skolegutt er hun veldig på vakt mot mobbing. Karita eller mannen Jon har tatt kontakt med skolen med en eneste gang de har hatt den minste mistanke om at noe galt er fatt. Det har skolen bare vært glad for. Den tidligere barneministeren er nok ekstra oppmerksom på mobbing. Hun har selv en viss erfaring med å bli alvorlig plaget fra sin egen barndom og ungdomstid.

Bekkemellem Orheim er redd for å overfokusere på sin egen erfaring. Egen opplevelsene er ikke hovedbudskapet hennes. Samtidig mener hun det er viktig med åpenhet om samfunnsproblemet mobbing.

- Som barn var jeg i en situasjon der jeg flyttet ganske ofte. Dialekten min ble vanskelig for mange på de stedene jeg kom til. Jeg har selv egne erfaringer med mobbing, ja, svarer hun på VGs spørsmål om hun hadde egne mobbe-opplevelser som barn.

Spesielt en episode har brent seg fast i hukommelsen. Tredjeklassingen Karita forlot skoletimen gråtende da medelevene gjorde narr av dialekten hennes.

Ble gjort narr av

- Det ble en scene i klassen om måten jeg snakket på. Da lurte jeg meg ut av klasserommet midt i timen. Jeg var så fortvilet at jeg ikke tok på meg støvlene mine engang. I øsende regn sprang jeg helt hjem på sokkelesten til låst hus. Jeg ble sittende der på trappa vår og gråte, forteller Karita.

Hun ler litt av opplevelsen nå. Men den gang - for en 9-åring var det en sterk opplevelse. Hun husker ennå fargen på de våte sokkene sine.

- Det positive var at episoden førte til at foreldrene mine og skolen snakket sammen. De ble oppmerksomme på at jeg ble plaget, sier hun.

VG presenterte tirsdag de nye tallene fra professor Dan Olweus ved Universitetet i Bergen, som viser at minst 75 000 elever i norske barne- og ungdomsskoler nå er utsatt for mobbing.

- Dette tilsier at vi er nødt til å reagere. Det er for enkelt å ufarliggjøre dette med at alle er blitt ertet litt, sier Bekkemellem Orheim til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder