Her ble Raymond (35) nesten torturert i hjel

TRONDHEIM (VG) Slik så Raymond Johansen ut etter åtte timers tortur i Trondheim. En antatt HA-sjef blir knyttet til angrepet.

  • May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

En nordmann og fire menn av utenlandsk opprinnelse er tiltalt i den særdeles brutale voldssaken. Samtlige nektet straffskyld da rettssaken startet i Trondheim tingrett i går. Aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne, rettet flere ganger søkelyset mot den antatte lederen for Hells Angels (HA) i Trondheim.

Drapstruet

- Det er opplysninger i saken som peker mot en person i Hells Angels, som også har noe med dette (overfallet) å gjøre, sier aktor Per Morten Schjetne.

HA-mannen har status som vitne, men ble likevel sterkt koblet til tortursaken. Voldsofferet skal ha mottatt drapstrusler fra vedkommende før overfallet. Etter hva VG kjenner til, skal Johansen ha blitt oppfattet som politiagent blant de organiserte kriminelle i byen, personer han tilfeldig skal ha blitt kjent med i en privat sammenheng.

I sin bevismappe har aktor en papirlapp, med et håndtegnet kart som viser veien til det nedlagte småbruket hvor datagründeren Johansen ble slått med jernrør, brekkjern, et stort hjortegevir og ulike slagvåpen. HA-mannens fingeravtrykk er funnet «over hele» papirlappen.

Lappen ble beslaglagt i bilen til en av de voldstiltalte, som i retten avviste all kjennskap til hvordan lappen hadde havnet der. HA-mannen sitter for tiden varetektsfengslet i Ringerike fengsel i forbindelse med et stort narkobeslag.

Politiet har opptak av mobilsamtaler de tiltalte imellom, fra 16. og 17. juli. En av samtalene ble registrert få timer før Johansen ble kidnappet. Den antatte HA-lederen sier til en av de tiltalte «jeg vil ha den saken ut av verden».

- Hvis HA står bak (overfallet), hadde du kunnet stanse det? spurte forsvarer Morten Aalberg sin 25-årige klient.

- Nei, jeg hadde ikke noe kjennskap til det, svarte tiltalte.

- Jeg fant Robert sittende/liggende helt forslått på gulvet....å herregud, hva er det som foregår her, sa jeg, forklarte den tiltalte nordmannen, som hevder han hjalp Johansen, og fraktet mannen hjem. Den blodige 35-åringen fikk hjelp av en nabo, som tilkalte legehjelp og politi. Han lå på St. Olavs hospital i halvannet døgn før han stakk av {mdash} i frykt for at angriperne skulle gå løs på barna hans, slik de hadde truet med.

Kjøpte seg fri

Småbarnsfaren Johansen ble sykmeldt i mer enn 14 dager etter angrepet. I dag er han uten jobb og sliter med sterke traumer etter voldsnatten. To av de tiltalte erkjente i går å ha vært på småbruket den aktuelle kvelden, men nekter for å ha deltatt i voldsutøvelse. Familiemannen hevder at han kjøpte seg fri med en papirlapp han hadde i veska, hvor det fremgikk at han hadde aksjer for 800000 kroner i firmaet han jobbet i.

Flere vitner skal ha blitt truet på livet i forbindelse med saken. Ett av dem, en mann, skal ha blitt tvunget til å betale 100000 kroner fordi han har gitt opplysninger til politiet.

I dag skal Johansen møte de tiltalte i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder