MØRKT: Fotgjengere utenfor skyskraperne i finansdistriktet Pudong i Shanghai under markeringen av Earth Hour lørdag. Over hele verden slår folk av lysene klokka 20.30 i en årlig symbolsk støtteaksjon for hardere klimatiltak. Foto: NTB SCANPIX

Verden mørklagt for klimaet

7000 byer verden over deltok i den symbolske miljømarkeringen Earth Hour.

Operaen, Slottet og Stortinget var blant bygningene der lysene ble slukket i en time lørdag kveld.

- Earth Hour i seg selv redder ikke verden, men slike tiltak er viktig for å øke bevisstheten hos oss alle. Staten skal gjøre mye, men hver og en av oss kan og må bidra i den store dugnaden som er nødvendig for å stanse global oppvarming, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om den årlige markeringen.

Statsbygg slukket lysene i 30 av sine bygg mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag kveld.

Operahuset i Sydney i Australia var blant de første landemerkene verden rundt som slo av lysene i 60 minutter lørdag. Senere sto Operaen i Bjørvika for tur.

Bildespesial: Se bilder fra Earth Hour!

Anslagsvis 7000 byer fra New Zealand til New York tar del i markeringen, melder nyhetsbyrået AFP.

Fra Earth Hour begynte på Samoa til den avsluttes på Cook Island, begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen, blir utallige ikoniske bygg verden over mørklagt for klimaet. Blant annet gjelder dette bygg som Eiffeltårnet, Buckingham Palace og Empire State Building.

Det er miljøorganisasjonen WWF som står bak kampanjen. Formålet med den symbolske markeringen er å vise støtte til hardere tiltak i kampen mot klimaendringene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder