FØLER SEG MOBBET: Mehtab Afsar, generalsekretær for Islamsk råd. Foto: TROND SOLBERG / VG

Islamsk råd i Norge: - Muslimer blir mobbet

(VG Nett) Mehtab Afsar i Islamsk råd Norge ønsker å vise at muslimer tar avstand fra Mohammed-filmen.

  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Nå planlegger Islamsk råd en fredelig markering i Oslo fredag, mot filmen «Innocence of muslims». Samtidig har en gruppe ytterliggående muslimer fra et radikalt miljø på Østlandet tillyst en markering der de planlegger å vise avsky mot publiseringen av filmen. Dette skjer etter at det har vært voldsomme opptøyer og protester i hele verden.

Islamsk Råd Norge arrangerer en markering fredag, i samarbeid med moskeene som er tilsluttet rådet.

- Vi ønsker å få frem et positivt bilde av vår profet og vi håper at alle står sammen for å vise solidaritet mot den type krenkelse, sier generalsekretær Mehtab Afsar.

- Vi vil avholde en markering fordi dette er en sak som angår muslimer, i den forstand at deres tro er hånet og vår profet er hånet, i et forsøk på å krenke ham.

Uakseptabelt

- Vår måte å vise dette på er ved å ha en fredelig markering. Vi mener dette er uakseptabelt og umulig kan forsvares ut fra prinsipper som demokrati og ytringsfrihet. Dette er rett og slett en hån og latterliggjøring, sier Afsar.

- Jeg kaller dette en sandkassementalitet. Hvorfor skal muslimer med jevne mellomrom plages? Vi føler oss som mobbeofre. Dette er en markering mot filmen og mobbingen, men også en markering for å presentere et bredt bilde av profeten.

- Det er på tide å ha fokus på den type mobbing. Norge er i bresjen på å stå på de svakes side og må ta et ansvar i denne saken.

Han understreker at drapene på USAs ambassadør til Libya og tre andre ambassadeansatte er i strid med islam og at Islamsk Råd fordømmer den type uislamsk adferd.

- Vi vil vise at vi tar avstand fra og fordømmer all type ekstremisme, enten det er å håne og krenke religiøse personligheter eller diplomater eller alle andre borgere av verdenssamfunnet. Det står eksplisitt i de islamske tekstene at andre lands diplomater ikke skal skades eller drepes.

- Profeten Mohammed er også en ambassadør for islam. Han fortjener samme respekt som islam viser overfor andre religioner og kulturer. Det er derfor vi ønsker å ha en markering.

- I 2010 valgte Islamsk råd å oppfordre til å ikke delta i demonstrasjoner mot karikaturtegningene av profeten Mohammed. Hvorfor vil dere avholde en markering nå?

- Vi har arrangert markeringer før og vi foretrekker dette som aksjonsform der det er ønskelig med aksjon.

- Tidligere har man også prøvd å bruke andre virkemidler, men det ser ut som denne mobbingen fortsetter. Nok er nok, man kan ikke sitte med hendene i fanget og gjemme seg bak begreper som demokrati og ytringsfrihet. Dette er mental tortur og det er vår plikt å formidle dette, med fredelige virkemidler. Våre moskeer har denne gangen indikert et sterkt ønske om en reaksjon med et positivt budskap.

Afsar ønsker ikke å uttale seg om en annen gruppe av muslimer som har tillyst en demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden fredag ettermiddag. Han understreker at han ønsker å invitere alle til en fredelig markering i regi av Islamsk Råd Norge.

Støtter

Wakas Mir er en av de som støtter markeringen til Islamsk råd. Han sier at han også støtter de som skal demonstrere foran den amerikanske ambassaden.

- Grunnen bak to forskjellige markeringene er egentlig bare tilfeldighet. Siden IRN må gjennom en prosess sammen med imamer og andre komiteer tar det tid for avgjørelser. Men jeg står fullt bak begge markeringene siden de er mine brødre i Islam og jeg personlig syns at ting som sårer andre mennesker uansett tro og bakgrunn er mobbing av verste form, sier Mir.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder