- De som står bak trusselen kan ha stor kapasitet

EKSPERT: Forsker og terrorekspert Magnus Ranstorp. Svensken briefer sikkerhetstjenester i Europa og leder en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

Eksperter mener Politiets sikkerhetstjeneste og norske myndigheter går ut med terrortrusselen fordi de ønsker å skremme terrorister.

 • Ola Mjaaland
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Gordon Andersen
 • Oda Marie Midbøe
 • Magnus Wright Jacobsen
 • Hanna Haug Røset
 • Felicia Alvsing
 • Erik Samland

Artikkelen er over seks år gammel

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at PST har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge. På pressekonferansen i dag ba justisminister Anders Anundsen (Frp) alle nordmenn om å lytte til alle eventuelle råd politiet kommer med.

- Jeg tror PST har konkrete opplysninger om eventuelle personer og kilder som trusselen kommer fra, sier Magnus Ranstorp, som blant annet jobber for den svenske forsvarsskolen.

Han briefer sikkerhetstjenester i Europa og leder en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere. Ranstorp forklarer hvorfor han tror Politiets sikkerhetstjeneste nå går ut med dette.

- Avskrekkende

- Man går ikke ut på denne måten uten å være sikre på at noe er forestående. Det er ganske uvanlig å gå ut på denne måten, fordi det skaper frykt. Men det har nok bakgrunn i 22. juli og Utøya. Samtidig er det også avskrekkende, og det kan føre til at terrorister ikke vil gjennomføre et planlagt angrep, sier Ranstorp.

Lars Akerhaug, forfatter av boka Norsk Jihad. Foto:Nils Bjåland,VG

PST gikk i juni ut med at fremmedkrigerne fører til en skjerpet trussel mot Norge og norske interesser. Gjennom erfaring med våpenbruk, kamphandlinger, og i noen tilfeller også mer spesialiserte ferdigheter, får de økt kapasitet.

- Stor kapasitet

Sikkerhetstjenesten mener det er en risiko for at noen av fremmedkrigerne kan returnere med oppdrag om å utføre terrorangrep på vestlig eller norsk jord.

Forfatter Lars Akerhaug forteller at grupper som kan stå bak trusselen har stor kapasitet.

- Vi vet ikke hvilke konkret gruppe det er, men vi vet at terrorgrupper i Syria og Irak har tilgang til avanserte våpen som de har tatt fra den syriske og irakiske staten. Men viktigere enn våpen er tilgang på erfaring. Blant disse gruppene er det de som har kjempet i 20-30 år og har erfaring med terrorangrep og å lage avanserte bomber, sier Lars Akerhaug.

Han har gitt ut boka «Norsk Jihad» som omhandler muslimske ekstremister i Norge.

- Ramme så hardt som mulig

- Sikkerhetstjenestene, jeg og mange andre har lenge fryktet at nordmenn som reiser ut for å krige i Syria skal vende tilbake. Det er snakk om et titalls mennesker. Men det er naturlig å tro at personer fra andre land kan stå baki denne trusselen. Når flere ekstreme islamister drar ut fra Norge for å krige i Syria bidrar nemlig det til å sette oss på kartet som mål, sier Akerhaug.

Ekspertene vil ikke spekulere i hvorfor PST anser et angrep for å være nært forestående, men de nevner at det kan dreie seg om spesifikke arrangementer eller at Ramadan er over på søndag.

Han tror Politiets Sikkerhets tjeneste sitter på konkrete opplysninger som de ikke vil gå ut med. Det kan være flere scenarier som gjør at de nå vil gå ut med dette. Bakgrunnen kan være avlytting av personer som PST mistenker.

Ekspert på terrormål Cato Hemmingby, ved Politihøgskolen. Foto: Politihøgskolen Foto:,

- Tradisjonelt har al-Qaida hatt som mål å ramme så hardt som mulig. Det vil si spektakulære mål som rammer flest mulig sivile og på offentlige steder. Men jeg må presisere at vi ikke vet hvilke grupper det er snakk om her, sier Akerhaug.

Terrorforsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby, tror også myndighetene i Norge har en taktikk når de går ut med trusselvurderingen:

- Boomerangeffekt

- Myndighetene vil oppnå to ting med å gå ut med dette; det ene er å avskrekke eventuelle terrorister fra å fullføre eller gjennomføre planene sine. Det er mye vanskeligere idet myndighetene er klar over trusselen. Det andre er at de ønsker økt årvåkenhet blant publikum, sier Hemmingby.

Spør Cato Hemmingby om terrortrusselen i Tett på nett fra klokken 13.00!

Ranstorp sier man begynner å se en boomerangeffekt av krigere i utlandet som først har vært mest opptatt av krigen i for eksempel Syria, nå vender nesen mot vestlige mål. Han nevner blant annet angrepet mot det jødiske museet i Brussel tidligere i år.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. PST

Flere artikler

 1. Terrorekspert om advarselen: - Kan indikere at man har kommet over aktørene i en sen fase

 2. Eksperter: Derfor kan Norge være et  terrormål

 3. Eksperter: Dette er terroristene trent til

 4. Forsker: Dette er mulige terrormål

 5. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

Fra andre aviser

 1. Terrorforsker: - Uvisst hvilke steder som er terrormål

  Aftenposten
 2. Mener Krekar kan ha trigget terrortrusselen

  Bergens Tidende
 3. Terrorceller fra IS kan bli en trussel mot Vesten

  Aftenposten
 4. Syrere i Bergen: - Ingen ønsker å utføre terror mot Norge

  Bergens Tidende
 5. Slik ble Syria terrorjegernes verste mareritt

  Bergens Tidende
 6. - Trusselen er noe redusert

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no