Advarer mot laks og andre fiskeprodukter

IKKE FOR OFTE: Oppdrettslaks kan inneholde miljøgifter. Foto: MAGNAR KIRKENES

Folkehelseinstitutt-forsker med budskap til kvinner: - Ett måltid fet fisk i uken er nok

Forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet mener kvinner ikke bør spise oppdrettsfisk mer enn en gang i uken, til de har fått barn. Og hun advarer mot flere fiskeprodukter.

 • Bjørn Haugan
 • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

- Dette er et vanskelig tema, men jeg er helt enig i at kvinner bør være forsiktig med å spise for mye fet fisk og sjømat til de har fått de barna de skal ha, sier Eggesbø, som er ekspert på miljøgifter.

Ikke slutt med fisk

- Fisk har mange positive helseeffekter også, slik som omega 3 og selen, som har gunstige effekter på hjernenes utvikling og kreft blant annet, derfor bør man absolutt ikke slutte å spise fisk selv i fruktbar alder, presiserer hun.

- Men man vet at nivåene av miljøgifter i gravide kvinner i dag dessverre er assosiert med negative helseeffekter hos barna de får. Og siden fisk og marine produkter er de aller viktigste kildene til miljøgifter, synes jeg kvinner bør redusere inntaket noe. Det er en balanse mellom positive og negative effekter og helt umulig å vite akkurat hvor mye som er optimalt, men kanskje ett måltid fet fisk i uken er nok, sier forskeren.

Overføres til barn

Hun sier beskrivelsen til spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen i VG mandag var riktig:

- Det er riktig at miljøgifter lagres i fettstoffene og i stor grad overføres til barna via morkaken og morsmelken.
Det er derfor kvinner skal være mer forsiktig enn menn, sier hun.

Eggesbø forklarer hvorfor fisk og sjømat er verre enn annen mat:

- En ku spiser gress som går gjennom kroppen og ut i melken. En fisk spiser uendelig mange andre ting: først småkrill og krepsedyr og så småfisk - så stadig større fisk: En stor fisk får dermed i seg store mengder giftstoffer som samles i fettvevet dens.

Mindre fiskeolje

Eggesbø sier at dette rammer oppdrettsfisken fordi det er fiskeolje i fôret.

ADVARER: Også Merete Eggesbø, forsker ved Folkehelseinstituttet, maner til forsiktighet i laksespisingen. Foto: Folkehelseinstituttet

- Noe mindre bruk av fiskeolje har gjort at det er blitt en del mindre av de kjente giftstoffene i fisken. Men det har gjort også gjort at Omega 3-andelen går ned, og det er jo heller ikke heldig. Det beste hadde vært om fiskeoljen i fôret hadde vært renset for miljøgifter. Heldigvis har nivåene av «verstingene» PCB og dioksin generelt gått ned i miljøet og i fisken, men vi ser også at det hele tiden kommer til nye giftstoffer slik som for eksempel bromerte flammehemmere, så kampen mot miljøgifter er langt fra vunnet.

- En familie spiser ofte to laksemåltider i uken. Og blant mange unge kan det gjerne blir tre-fire måltider med sushi i uken. Er det for mye?

- Ja, så mye fet fisk ville jeg ikke anbefalt til jentene, da de sannsynligvis skal bli gravide en gang, sier Eggesbø.
Hun viser til risikovurderingen for voksne gjort av Vitenskapskomiteen for matsikkerhet som skriver at «et konsum tilsvarende mer enn 2 måltider fet fisk i uken hos voksne vil kunne medføre moderat overskridelse av tolerabelt inntak».

Mer miljøgifter i stor ørret

- Jeg forstår det er fokus på oppdrettslaksen, fordi det er den det norske folk i stor grad spiser av fet fisk. Men jeg vil advare mot en del andre produkter som kvinner og barn ikke bør spise, da de inneholder enda mer miljøgifter, sier hun - og ramser opp:

- Mølje og måseegg, torskelever, ørret over to kilo, gjedde og andre store fisker, som hellefisk. Og det er et produkt mange gir sine barn, som de bør være svært forsiktig med å gi, og det er pålegg av lever og rogn, såkalt svolværpostei.

Les også

 1. Folkehelseinstitutt-forsker med budskap til kvinner: - Ett måltid fet fisk i uken er nok

  Forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet mener kvinner ikke bør spise oppdrettsfisk mer enn en gang i uken, til…
 2. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

  (VG) De positive sidene ved å spise oppdrettslaks, overgår den eventuelle negative effekten, mener forskningsdirektør…
 3. Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

  Norske leger, professorer og internasjonale helseeksperter mener kvinner, barn og ungdom bør holde seg unna…
 4. Fiskeriministeren trygg på dagens lakseanbefaling

  (VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er sikker på at forskningen på giftstoffer i oppdrettslaks er tatt…
 5. Støre taus om lakseadvarselen

  (VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener det er helseminister Jonas Gahr Støre som må svare om myndighetenes…

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Ikke spis oppdrettslaks

 2. Nå skal laksen renses for giftstoffer

 3. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

 4. Slår alarm om fiskeråd

 5. Pluss content

  Se hele listen: De uønskede stoffene i laksen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder