AUF-lederen: – Det arbeidet vi gjør nå er veldig viktig

Slik blir nye Utøya

Snart står nye Utøya klar for den første sommerleiren siden terroren 22. juli 2011. AUF-leder Mani Hussaini gleder seg.

  • Ingrid Tinmannsvik

Artikkelen er over fire år gammel

– Bakken kommer til å være full av ungdommer 6. august, sier AUF-leder Mani Hussaini og peker på den kjente gressbakken hvor AUF-ungdom har stimlet sammen hver sommer i en årrekke.

6.-9. august arrangeres den første sommerleiren på Utøya siden den fatale dagen 22. juli 2011. De siste fire årene er blitt brukt til å planlegge hvordan Utøya skulle tas i bruk igjen. Etter omfattende utbygging og gjenreisning står øya snart klar.

VGTV: Se 22. juli-dokumentaren «Til Ungdommen»

Viktig arbeid

Mani Hussaini smiler. På ryggen har han en grå AUF-sekk. Han går lystig bortover veien fra hovedhuset på Utøya. De har malt, restaurert og rustet opp. Revet og bygd nytt. Sammen, i god dugnadsånd, slik det alltid er blitt gjort på Utøya.

– Det arbeidet vi gjør nå er veldig viktig. Det handler om hvordan vi ivaretar minnene etter 22. juli og samtidig tilrettelegger for nye generasjoner, sier Hussaini.

77 mennesker ble drept i angrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Mani Hussaini ble valgt til AUF-leder i fjor. Etterspillet av 22. juli-terroren har vært den mer utfordrende delen av oppgaven han påtok seg.

Rundt 45 millioner kroner og utallige antall dugnadstimer er lagt ned i gjenreisningen av øya. Dugnadsviljen har vært stor, kan Hussaini fortelle.

– Godt å komme videre

Leder i støttegruppen, Lisbeth Røyneland, synes det er bra at ungdommene skal få innta øya igjen.

– Det er godt å se at ungdommen kan komme seg videre. Jeg kjenner på det at jeg ikke kan bremse dem bare fordi jeg henger litt etter. Samtidig vet jeg at dagen leiren starter kommer jeg til å kjenne litt på det, innrømmer hun.

OPPUSSET: Det har blitt pussa opp innvendig på skolestua. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Røyneland mistet datteren sin Synne (18) på Utøya den skjebnesvangre dagen for snart fire år siden. Siden mars i år har hun ledet Nasjonale støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Det har hjulpet henne å komme videre i livet.

Stor takhøyde

Mye er bevart. Hovedhuset, stabburet og låven står i en klynge ved siden av den kjente «bakken». Deler av kafébygget skal bevares, og rundt skal de bygge «Hegnehuset». 69 stolper med tak skal omringe bygget til minne for livene som gikk tapt. Hit vil AUF invitere skoleklasser for å lære om det som skjedde.

– Kaféen er et sted hvor vi mistet mange medlemmer. Derfor har vi bestemt oss for å ta vare på det og hegne om det, forteller Hussaini.

Han viser fram et nytt og stort bygg like i nærheten som blant annet skal fungere som kjøkken og kantine. Det er bygd i enkel stil, med et bemerkelsesverdig høyt tak.

– Det symboliserer vår store takhøyde. Her er alle ideer, tanker og meninger velkommen.

NYBYGG: AUF-leder Mani Hussaini viser frem det nye bygget som kalles «torget». Foto:Therese Alice Sanne,VG

Møtet med minnestedet

Turen går videre til det nye minnestedet. Nedover den siste delen av veien går Mani Hussaini hånd i hånd med Lisbeth Røyneland. De står og ser på stedet hvor datteren til Lisbeth sitt navn står inngravert.

– Dette stedet er til for å hedre de vi mistet. For meg symboliserer denne ringen en evighet og fellesskap. Og slik skal det alltid være, sier Hussaini.

Røyneland omtaler minnestedet som vakkert. I dag er første gangen hun ser det med egne øyne. Inntrykket er sterkt.

Les også:Kunstekspert Lars Elton anmelder minnestedet på Utøya

En god balanse

Teltplassen er på samme sted som før. Kjærlighetsstien, pumpehuset og skolestua står også igjen som tidligere. Alle er steder med mye sterke minner knyttet til seg.

AUF-lederen mener de i samråd med støttegruppen har funnet en god balanse. De vil bevare deler av øya, men samtidig legge til rette for nye generasjoner.

UTØYA: Marta Hofsøy overlevde angrepet på Utøya. Her er hun tilbake på kjærlighetsstien. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Selv har Hussaini vært her hvert år siden 2007, med unntak av 2011. Bare i år har han hatt 40-50 turer til Utøya. Det har vært hektisk. Mye skal gjøres før sommerleiren går av stabelen, og mange meninger og følelser skal imøtekommes.

21. og 22. juli er også Utøya åpen for de berørte, og på selve dagen fire år etter terroren vil det arrangeres en minnesmarkering der.

– Hva har vært det mest utfordrende i denne prosessen?

– Det har vært både følelsesladd og fint å jobbe med dette. Jeg føler meg beæret som får komme et steg videre i arbeidet med å gjøre Utøya til det stedet det skal være, sier AUF-lederen.

Omstridt

Da AUF la frem planene for «nye Utøya» ble det opprinnelig foreslått at kafébygget skulle rives. Utbyggingsplanene har engasjert mange berørte og etterlatte. De pårørende forsøkte å stanse utbyggingen på Utøya, men vant ikke frem med klagen til Hole kommune i fjor. Det ble likevel besluttet at kafébygget skulle få stå.

KLAR FOR SOMMERLEIR: AUF-leder Mani Hussaini på den nye talerstolen. Snart skal han holde sin første tale her på sin første AUF-leir som leder. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Noen av de berørte følte seg heller ikke klar for utbyggingen da arbeidet startet, og enkelte var uenige i avgjørelsen om å arrangere sommerleir på Utøya i år.

– Vi forstår at ikke alle ønsker å dra tilbake nå. Men alle er hjertelig velkomne, både gamle AUF-ere og nye, sier Mani Hussaini.

– Dere føler ikke at dere tråkker på noen tær?

– Jeg mener dette har vært en god prosess i samarbeid med støttegruppen. Resultatet vi har kommet fram til skal vise en form for balanse. Utøya kommer til å være et sted der vi minnes de kameratene vi mistet. Det kommer også til å være et sted for ungdommelig politisk engasjement. I tillegg vil det være et lærested hvor man kan lære om de idealene som ble angrepet, sier han.

– Skal skape nye minner

Hussaini forteller at han elsker den siste innspurten av arbeidet med Utøya.

– Jeg føler det er så viktig det arbeidet vi gjør. Leiren i august blir spesiell og verdig, og jeg ser veldig fram til det. Det er bra at ungdommen skal få skape nye minner her igjen, sier AUF-lederen.

Meningene har også vært delte om 22. juli-senteret, hvor bombebilen den terrordømte massedrapsmannen Anders Behring Breivik brukte stilles ut. John Christian Elden var av dem som reagerte negativt, og kalte innholdet lite gjennomtenkt.

MINNESTEDET: Lisbeth Røyneland og Mani Hussaini inne i ringen på minnestedet. - Her skal vi hedre de vi mistet, sier de. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Må ivareta alle

Lisbeth Røyneland forteller at støttegruppen har fått mange henvendelser som følge av både 22. juli-senteret og utbyggingen av Utøya. Hun tror Utøya kommer til å bli et godt sted for de berørte igjen.

– Hvordan ivaretar dere de som ikke mener utbyggingen er riktig?

– Vi har veldig mange samlinger via fylkeslagene. Medlemmene blir godt ivaretatt der. I tillegg skal vi ha den første store landsdekkende overlevelsessamlingen i september, forteller hun, og innrømmer at støttegruppen har vært nødt til å håndtere mange reaksjoner underveis i byggeprosessen.

Selv opplever hun det å være tilbake på Utøya som terapi. Hun håper mange vil oppleve det samme i framtida.

– Nå når jeg kommer ut på en godværsdag kan jeg nesten ikke forstå at det har skjedd her. Men vi må aldri glemme omfanget av det som skjedde, eller glemme hva radikalisering kan føre til i ytterste konsekvens, sier Røyneland.

Les også: – Jeg trenger at Utøya skal stå som den står

I framtida håper AUF at Utøya kan bli brukt til mer enn sommerleir.

– Utøya har nå flere funksjoner enn tidligere, sier AUF-leder Hussaini.

Han er opptatt av at skoleungdom skal få komme dit for å lære. I tillegg gleder han seg veldig til å invitere alle de politiske ungdomsorganisasjonene til konferanse i høst. Da blir temaet ekstremisme og hatvold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder