HER SLO HAN TIL: I skogholtet til venstre ble en kvinne som da var 18 år overfalt og voldtatt på vei hjem fra fest i oktober 2011. DNA-funn fra saken er identisk med prøver som er tatt fra mannen som ble pågrepet på lørdag. Foto:Frode Hansen,

Mann i 40-årene erkjenner serieovergrep: Kona om dobbeltlivet: – Han er en snill familiefar

Samtidig som han levde et liv som familiefar og aktiv
idrettsmann, skal mannen i 40-årene ha begått minst fire grove overgrep mot jenter på Østlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I helgen ble mannen pågrepet i sitt hjem på Østlandet og i går ble det klart at han skal sitte varetektsfengslet med brev- og besøksforbud de neste fire ukene.

For kona kom lørdagens pågripelse av ektemannen som et sjokk:

– Han er en snill familiefar. Jeg hadde aldri noen mistanke. Han har alltid vært åpen med andre ting, så jeg skjønner ikke hvordan dette har skjedd. Han forstår nok nå hvor mye han har ødelagt, sier kona til den siktede.

- Oppslukt av arbeidet sitt

Veien til pågripelse har vært lang for politiet. De har de siste årene jaktet en serieovergriper som opererte på Østlandet. Mannen knyttes til fem ulike seksualforbrytelser fra 2004 til 2014, men kun fire av sakene er inkludert i siktelsen.

I mellomtiden skal mannen i 40-årene, som i går erkjente alle de fire punktene han er siktet for, ha levd et dobbeltliv.

STENGT: Dommeren i Oslo tingrett begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet mandag - blant annet på grunn av faren for bevisforspillelse i saken. Foto:JAN PETTER LYNAU,

På sosiale medier fremstår mannen som en sports- og naturinteressert småbarnsfar – med nære bånd til kona og barna sine. Samtidig beskrives han som motivert og interessert i jobben sin.

– Han var oppslukt av arbeidet sitt og idrett, sier en bekjent av mannen til VG.

Den bekjente opplever den grove siktelsen som et sjokk.

– Jeg har oppfattet ham som en hengiven familiefar.

2004-sak foreldet

Politiet tror i utgangspunktet at mannen i 40-årene begynte sin kriminelle løpebane sommeren 2004 – ved å onanere foran flere tenåringsjenter ved Ulsrudvannet på Østensjø.

Denne saken er nå så gammel at den er foreldet, og er ikke inkludert i siktelsen selv om mannens DNA samsvarer med funn på åstedet.

I september 2008 skal mannen ha lokket en seks år gammel jente inn i en hage på Romerike. Han skal deretter ha begått overgrep mot den lille jenta. I avhør har jenta forklart at mannen også tok bilder av henne. Det er gjort DNA-funn som samsvarer med den siktedes DNA.

Månedene i forveien deltok den siktede mannen på en rekke fysisk krevende sportsarrangementer flere steder i Norge.

To år gikk, uten at politiet fikk treff på DNA-profilen som ble funnet i de to sakene. Politiet hadde på dette tidspunktet sjekket nærmere 300 menn ut av saken.

Det neste overgrepet skal ha skjedd på Romerike i august 2010. Da mener politiet at han begikk overgrep mot en 13 år gammel jente. Mannens DNA er ikke funnet i denne saken.

Også denne sommeren var siktede med på flere sportsarrangementer i tiden før overgrepet.

– Merkelig

Høsten året etter, i 2011, slo mannen til igjen – denne gangen mot en 18 år gammel jente som var på vei for å møte kjæresten sin på Oppsal i Oslo. Hun ble ifølge siktelsen overfalt og voldtatt. Også her ble det sikret DNA-spor, men heller ikke denne gangen ledet det til noen pågripelse.

Etter det VG får opplyst, skal et vitne ha hørt rop om hjelp via en mobiltelefon som kan knyttes til det aktuelle åstedet.

VGTV:Kripos om overgrepssaken: – En lettelse å få svar på hva som har skjedd

Den samme høsten deltok familiefaren på flere av barnas arrangementer, samtidig som han tok familien med på turer i skogen.

– Han var en usedvanlig rolig fyr. Det er helt merkelig at dette har skjedd, sier en bekjent av mannen til VG.

Kripos etterforsket på dette tidspunktet meget bredt. De DNA-testet hundrevis av menn etter samtykke, uten å finne serieovergriperen. I håp om tips fra publikum gikk etterforskerne ut med en fantomtegning av mannen. Samtidig beskrev de ham som en nordisk mann med normal kroppsbygning og østlandsdialekt.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?

2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 ||22000000

Det siste overgrepet i siktelsen mot mannen skjedde i mai i år, mot en åtte år gammel jente på Romerike.

Dette var seksualforbrytelsen som omsider førte til at mannen i 40-årene kom i politiets søkelys.

– Veldig lei seg

Lørdag gikk politiet til aksjon og siden har mannen sittet skjermet for omverdenen. Flere kilder opplyser til VG at mannen først nektet for siktelsen, men at han mandag snudde og innrømmet alle de fire overgrepene.

MISTENKT PÅ NYTT: Forsvarer Kai Roger Vaag forteller at det var opplysninger rundt overgrepssaken i mai 2014 som førte til at mannen i 40-årene kom i politiets søkelys. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Han erkjenner straffskyld for alle fire punkter. Han tar det veldig tungt og er veldig lei seg, sier mannens forsvarer, Kai Roger Vaag til VG.

Politiet beskriver pågripelsen som en «lettelse», men medgir at mye etterforskning gjenstår.

– Vi vet ikke hvordan handlingsmønsteret hans har vært og vi tror han har valgt ofrene tilfeldig, sier Lena Reif som er leder for Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

En stor del av etterforskningen vil fremover dreie seg om å kartlegge siktedes bevegelser, samtidig som de skal sette disse opp mot uoppklarte seksualforbrytelser. De vil også fokusere på innholdet i mannens datamaskin og mobiltelefon, som nå er beslaglagt.

– Dette er en utelukkelsesetterforskning. Vi må gjennomgå mange gamle saker, sier hun.

– Glad for gjennombrudd

Bistandsadvokat Hege Salomon representerer den da 18 år gamle jenta som skal ha blitt voldtatt i Oslo i 2011.

– Hun er glad for at Kripos har fått et gjennombrudd i saken, men fornærmede ønsker ikke å gi noen kommentarer på det nåværende tidspunkt, sier Salomon til VG.

Bistandsadvokaten mener det er en lettelse at det er satt stopp for flere overgrep.

– Men jeg overlater til politiet å kommentere etterforskningen, sier Salomon.

Familien til den åtte år gamle jenta som ble utsatt for et overgrep i mai i år er lettet over at mannen nå er tatt:

- Familien er glad for at de har fått et svar og en oppklaring på hvem som sto bak overgrepet, sier familiens bistandsadvokat Gard Andre Lier.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med de andre bistandsadvokatene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder