NYSER PÅ SKOLEN: En forkjølet ung gutt fotografert i det han slipper en hel dusj med munn-, hals- og neseinnhold utover omgivelsene. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Undersøkelse blant 15-18-åringer: Én av tre går på skolen selv om de er syke

Én av tre ungdommer går på skolen selv om de er syke, viser en stor undersøkelse blant norske 15-18-åringer. Og jentene går oftest syke på skolen.

Artikkelen er over fire år gammel

Studien er gjort i 66 skoler med over 3000 elever, og er publisert i det britiske medisinske tidsskriftet British Medical Journal Open. Svarprosenten var på over 80 prosent, skriver Dagens Medisin.

Studien viser at sykenærvær, eller skolegang tross sykdom, er utbredt blant ungdommer i alderen 15 til 18 år.

De fleste elevene rapporterer én episode eller mer der de gikk på skolen tross sykdom forrige skoleår.

Én av fire elever i ungdomsskolen og én av tre i videregående skole rapporterer høyt sykenærvær, ifølge forsker Vegard Johansen ved Østlandsforskning, som står bak undersøkelsen.

Les mer om studien i BMJ Open

Få dager med sykdomsnærvær

Tidligere har han blant annet sett på hvorfor nordmenn går på jobb selv om de er syke.

– I seg selv er det ikke spesielt problematisk at så vidt mange rapporterer at de har vært på skolen selv om de var så syke at de egentlig burde holdt seg hjemme. Det blir nok først et problem hvis elever over tid er syke på skolen, sier Johansen til VG.

FORSKER PÅ ELEVER: Forsker Håvard Johansen ved Østlandsforskning brukte over 3000 elever ved 66 norske skoler i studien. Foto: Østlandsforskning ,

Rundt fem prosent av elevene rapporterer at de har vært på skolen i 15 dager eller mer mens de var syke. Ellers er det få dager med sykdomsnærvær på skolen elevene rapporterer om.

Tenker på karakterene

Johansen tror elevenes krav egen innsats, karakterer og få fraværsdager spiller en rolle for forskningsfunnet.

– Vi ser at det er flere elever som rapporterer at de er på skolen tross sykdom i videregående enn på ungdomsskolen. Og det er flere elever som svarer det samme på yrkesfag enn på studiespesialisering. Det kan tyde på at da karakterer har mer og si, skal de mer til før elevene holder seg hjemme. Og på yrkesfag vet vi at mange er opptatt av å ha lavt fravær – fordi lærlingebedrifter og arbeidsgivere ofte er opptatt av det, sier Johansen.

– Hvorfor er jentene mer til stede på skolen tross sykdom enn guttene?

– Det er et interessant funn, og noe vi ikke ser i arbeidslivet. Det kan ha noe med at jentene gjerne er de mest motiverte elevene, de som legger mest vekt på å oppleve mestring og som får best karakterer, svarer Johansen.

– Krav på helsen løs

Leder Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen synes Østlandsforsknings studie er med på å vise at elevenes- og skolenes krav om lite fravær kan gå på helsen løs.

ELEVLEDER: Kristoffer Hansen er leder for Elevorganisasjonen, som organiserer samtlige elever i norske videregående skoler. Foto: Elevorganisasjonen ,

– Undersøkelsen er nok en bekreftelse på at flittige og dyktige elever er veldig opptatt av å gjøre det godt på skolen og være til stede der – selv på sykdomsdager, sier Hansen til VG.

Han mener både skolens krav og mange elevers krav til seg selv om å unngå fravær er for store.

– De fleste elever er pliktoppfyllende folk som står på og jobber for å ha lite fravær og gode karakterer. At jentene går oftest på skolen med sykdom i kroppen, henger nok sammen med at det er jentenes som gjerne stiller høyest krav til seg selv og som har de beste karakterene, sier Kristoffer Hansen til VG.

Han synes skolene godt kan oppfordre elevene tydeligere til å holde seg hjemme når de er syke.

– Går du selv på skolen og jobben når du føler deg noe urven eller syk?

– Når jeg er litt urven eller syk så ligger jeg hjemme i sengen – gjerne med PC-en innen rekkevidde og kan jobbe på sofaen. Det samme gjorde jeg da jeg var skoleelev, svarer Kristoffer Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder