Unio-leder: – Jeg tror det er tvil langt inn i Høyre

30.000 møtte opp til streik i Oslo og Trondheim

BUET PÅ: Før arbeidsminister Robert Eriksson entret scenen, hvor han startet med å sitere Martin Luther King, ble han utpepet av publikum. Foto:STIAN LYSBERG SOLUM,NTB SCANPIX

Buet på arbeidsministeren under demonstrasjon: – Jeg har en drøm

Arbeidsminister Robert Eriksson ble buet på da han gikk opp på scenen for å holde appell foran Stortinget under streiken onsdag ettermiddag.

Artikkelen er over fem år gammel

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) holdt onsdag ettermiddag appell foran Stortinget da de streikende møttes.

Streiken varte i to timer, fra klokken 14 til 16. Ifølge politiet, møtte 15.000 mennesker opp i både Trondheim og Oslo.

LES OGSÅ: Slik rammer streiken

Eriksson siterte borgerrettighetsaktivist Martin Luther King Jr. da han åpnet sin tale med sitatet «jeg har en drøm».

– Jeg har en drøm om at alle dem som står utenfor arbeidslivet, skal få den samme muligheten som dere til å være en del av det seriøse arbeidslivet, sa han, men ble buet av publikum.

– De skal oppleve samme frihet til å være selvforsørget med egen arbeidsinntekt. Derfor vil regjeringen skape en bro og springbrett for alle de som står utenfor, skape en arena så de får vist seg frem med sine evner, anlegg, og sine talenter for å få en fot innenfor arbeidslivet fremfor å stå med begge føttene utenfor.

«Jeg har en drøm» («I have a dream») er den verdensberømte talen borgerrettighetsaktivist Martin Luther King Jr holdt 28. august 1963. Hans drøm var å få slutt på all rasisme. Til VG etter appellen sier Eriksson at mottagelsen var som forventet.

Hva synes du om streiken? Send inn bilder og se hva andre lesere har sendt inn

– Kunne ha fått verre reaksjoner

– Jeg kunne ha fått verre reaksjoner. Jeg synes folk opptrådte sivilisert og uttrykte uenighet på en fornuftig måte, sier Eriksson til VG etter talen.

Han sier han respekterer at mange er uenige i et demokrati.

– Jeg skjønner godt at de som har en fast ansettelse ikke har samme fokus som de som sitter utenfor arbeidslivet. Jeg fikk frem budskapet mitt, som er å gjøre det mulig for de utenfor å komme igjen, og gi støtte frihet og myndighet lokalt.

– Men det er ingen tvil om at mange var uenig?

– Nei, og det respekterer jeg.

Flere tusen samlet

Den politiske streiken er en protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, og det er varslet markeringer 180 steder i landet.

VG snakket med LO-leder Gerd Kristiansen etter hun holdt appell.

– Er dette start på valgkampen?

– Nei, dette er ikke en start på valgkamp. Det er en markering i forhold til bevaring av arbeidsmiljøloven. Vi har ikke tenkt på valgkamp i det hele tatt, sier Kristiansen til VG.

VGs journalist på stedet anslår at flere tusen har samlet seg foran Stortinget.

Lederen for fagforeningen Unio, Anders Folkestad, sier at det vil gjøre alt de kan for å motarbeide den foreslåtte endringen i arbeidsmiljøloven.

– Nå handler det om å påvirke politikerne. Jeg tror det er tvil langt inn i Høyre, sier han til VGs reporter på stedet.

– Skal kjempe mot midlertidighet

Ap-partileder Jonas Gahr Støre ga uttrykk for at det er sterke konfliktlinjer i arbeidsmarkedet for tiden. Han mener oppmøtet viser at folk er bekymret.

- Det gir uttrykk for en uro for norsk arbeidsliv, for fast ansettelse, sa partilederen til VGs reporter på stedet.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa under sin appell at hun skal stå på for å kjempe mot midlertidig ansettelser.

– Det har vært en hard kamp fra Gunnar Knutsen første gang i 1887 begynte å regulere norsk arbeidsmarkedet og gi norske arbeidere rettigheter.

– Det er mange utfordringer vi står overfor. 600 000 nordmenn står utenfor arbeidsmarkedet. 11,4 prosent i offentlig sektor har midlertidige stillinger. 50 prosent norske sykehusleger er midlertidig ansatte. 41 prosent av alle kvinner jobber deltid og 17 prosent av dagens stillinger er deltid. Vi har mer internasjonalt marked enn noensinne, som gjør det vanskeligere å sørge for at rettighetene blir brukt av alle andre, både store og små arbeidsplasser.

Grande ble buet på da hun sa at det er bra å ha en sterk fagbevegelse, men at man må være villige til å gjøre endringer.

Hun fortsatte med å si at hun lover å jobbe med å oppheve ulikhetene mange opplever.

– Mange kan gå i uendelig lange midlertidigheter, bare fordi de er i offentlig sektor. Jeg vil jobbe for å få slutt på at mange i offentlig sektor aldri får huslån eller mulighet til å etablere seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder