STOLT: Alexander Selvik Wengshoel sier at han er fornøyd med utstillingen sin, men at reaksjonene har variert sterkt. Flere har ifølge kunstneren spydd, grått eller svimt av etter å ha besøkt kunstutstillingen. Foto: PRIVAT

Alexander (25): Jeg kokte hoften min og spiste den med fløtepoteter

Ikke alle gir like mye av seg selv når de leverer bacheloroppgave. Alexander Selvik Wengshoels forteller at han spiste sin egen hofte, før han stilte ut hoftekulen og operasjonsfilmen.

 • Anja Elen Eikenes

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg stekte kjøttet og spiste det med rødvin og fløtegratinerte poteter, sier Alexander Selvik Wengshoel.

Saken ble først omtalt av Nordlys.

På avgangsutstillingen ved Kunstakademiet i Tromsø stiller Wengshoel ut sin egen hoftekule og operasjonsfilmen.

- Var spennende og pirrende

- Utstillingen handler om måten vi behandler kropper på og hvordan den ser ut. Jeg bruker kroppen som et lerret, så det kan hende at andre synes at det er merkelig at jeg drar dette så langt. Det er viktig å gjenkjenne kroppen, se hva den kan tåle, for den kan gå igjennom mye.

Det hele startet for fem år siden. 25-åringen ble født uten fungerende hofte, og legene forsøkte i stedet å konstruere en ny da han var 21 år. Det gikk ikke, så han fikk en ny hofte av metall. Da han skulle operere ut hoftekulen, klarte han å overtale sykehuset til å la ham filme operasjonen.

- Da jeg kom hjem satte jeg meg i stuen. Plutselig fikk jeg et innfall om at jeg ville koke kjøttet. Først tok jeg meg en liten smakebit, men siden det smakte godt, så det ble en hel middag.

- Det var en veldig spennende og pirrende. Det var så personlig, sier han.

Formet av smerten

Han dokumenterte ikke måltidet, og sier poenget var at han skulle ha en historie å fortelle.

- Så får folk tro på det eller ikke. Det jeg jobber med er jo å skulpturere kroppen. Tidligere har jeg ikke hatt annet valgt fra legene, jeg har hverken kunnet si ja eller nei. Nå kan jeg ta kontrollen selv, og bestemme hva jeg vil gjøre med den.

EKSTREM: Kunstner Alexander Selvik Wengshoel. Foto: PRIVAT

På grunn av sin medisinske tilstand, ble det en tung barndom for Wengshoel.

- Når du fra du er tre måneder opplever at de kutter i deg, strekker foten din, spenner deg fast i sykehussengen og du blir påtvunget smerter og medisiner, da gjør det noe med deg på lang sikt.

Denne smerten har påvirket kunsten hans.

- Den interessen som skapes når du har vært inne i så mye smerte, det skaper en fascinasjon over mulighetene man har. Det påvirker hvordan man ser på livet, hvordan man velger å leve. Livet er for kort, og jeg har fått et helt annet syn på livet.

- Spydd, grått, besvimt og anmeldt

- Enten kan du legge deg ned å grine, eller ta det som det er. Jeg er glad for at jeg lever. På et tidspunkt må man finne ut hvordan man vil være som person og hvordan man vil være mot andre. Jeg har en veldig positiv holdning til livet, det er bare å kjøre på.

Han er så langt stolt over utstillingen sin.

- Jeg er veldig positiv og glad for at dette prosjektet jeg har jobbet med i to år er klart. Det er kjekt å se babyen sin vokse.

Han har likevel fått veldig varierte reaksjoner.

- Noen har spydd, grått, svimt av og gått ut i sinne. Noen har til og med anmeldt meg. Jeg tar det positivt, kunsten min skal provosere, og sette i gang en prosess av følelser. Det er viktig for meg at man skal tenke og føle. Vi går ofte for for enkle løsninger, og tør ikke å konfrontere vår frykt.

Når Wengshoel får fullført bacheloren sin fra Kunstakademiet i Tromsø, vil han ta med seg kunsten ut av landet.

- Jeg vil til Italia å starte noe selv, kanskje et galleri. De har spennende kunst og kultur. Nesten alle norske kunstnere reiser til Berlin eller New York, det er få som prøver noe nytt.

Wengshoel er en av seks bachelor-studenter som viser fram arbeidene sin under avgangsutstillingen No Guts, No Galaxy. Utstillingen er åpen for publikum hver dag fra kl. 12 og åpner lørdag kl. 13.

Mer om

 1. Utrolige historier

Flere artikler

 1. Ortoped: Usannsynlig med hoftespising

 2. Pluss content

  Derfor tar vi nakenbilder: - Jeg ville gjøre ham glad

 3. Kristoff: - Mobilen gikk varm i går

 4. Pluss content

  Døde etter rumpeoperasjon

 5. Pluss content

  Slik blir du kvitt mageplager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder