FULLT: Marianne Vollan direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet mener den eneste løsningen på den dårlige fengselskapasiteten er å bygge nye fengsler. Her er hovedporten til Ila fengsel.

FULLT: Marianne Vollan direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet mener den eneste løsningen på den dårlige fengselskapasiteten er å bygge nye fengsler. Her er hovedporten til Ila fengsel. Foto:Trond Solberg,

Fulleste fengsler noensinne

Aldri før har norske fengsler vært fullere enn nå. Det viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hittil i år har fengslene hatt en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse på 98,1 prosent, det høyeste tallet noensinne, skriver Bergens Tidende.

– Det er bare blitt verre og verre de siste par årene. Beleggsprosenten vi har nå er veldig høy, noe som betyr at vi har smekkfulle hus, sier Marianne Vollan, direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet.

Gått glipp av? Beryktet narkobaron rømte fra meksikansk fengsel

Det høye belegget innebærer at soningskøene blir lengre og at det blir færre varetektsplasser tilgjengelig. Dette er en situasjon som har bygget seg opp over tid,påpeker Vollan.

FENGSEL: Marianne Vollan, direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, forteller at fengselskapasiteten har blitt verre og verre de siste par årene. Foto:Frode Hansen,VG

– Sammenlignet med våre naboland har vi en stor andel utenlandske statsborgere i fengslene, rundt en av tre er utenlandske. I tillegg har vi et enormt vedlikeholdsetterslep. Vi har en gammel bygningsmasse som har vært forsømt over lengre tid, noe som gjør oss veldig sårbare når vi må stenge ned for oppussing, sier hun.

Les også: Innsatte mister sinnemestringskurs

Den eneste løsningen er å bygge nye fengsler, mener Vollan. I mellomtiden er hun glad for at Stortinget har sluttet seg til regjeringens avtale om soning i Nederland, noe som tilfører fengselssystemet 242 plasser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder