Forsikringsselskaper: Northug kan måtte betale for skadene

Petter Northug (28) kan ende opp med å måtte betale for både bilen og rundkjøringen etter at han krasjet søndag, ifølge forsikringsselskaper.

- Det å kjøre med promille kan potensielt ende opp med å bli den dyreste handlingen du foretar deg i hele ditt liv, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til VG.

Selv om Northug leaser millionbilen, så vil ansvaret ligge på sjåføren. Irgens viser til at promillekjøring bryter med både loven og den avtalen man har med forsikringsselskapet.

- I slike tilfeller vil vi som regel alltid si nei til å utbetale noe som helst på kaskoforsikringen. Det vil si 100 prosent avkortning. Samfunnet ser strengt på promillekjøring, og det avspeiles i forsikringsselskapenes praksis, sier Irgens.

VG DIREKTE: Få siste nytt om Northug-saken

Det var like før klokken 05.30 søndag morgen Northug satt bak rattet på sin Audi A7 med promille. Eksperter VG har snakket med mener at skistjernen kan ha hatt så høy hastighet som 80 km/t da han kom inn i rundkjøringen i Odd Husbys vei i Trondheim.

Bilen rev med seg skiltet i rundkjøringen, før den smalt inn i autovernet på vei inn i General Bangs vei. Der rev den opp seks av stolpene i autovernet. Det er 40-sone i området.

- I tilfeller hvor man selv i stor grad har bidratt til at skaden oppstår, så dekker ikke forsikringen hele skadebeløpet. Promille er et åpenbart eksempel på dette, og det samme er høy fart, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

BILDESPESIAL: Northugs bil totalvraket i ulykke

Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg

På generelt grunnlag sier han at skadeserstatningen ofte blir kuttet med minst 30 prosent.

- I hvert tilfelle vil man ta hensyn til hvor uaktsom sjåføren har vært, hva gjelder promille, fart eller andre omstendigheter. Det ligger alltid en trygghet i forsikring, så det skal mye til før man ikke får noe erstatning, sier Thorsen.

Ved grov uaktsomhet, som for eksempel promillekjøring, kan forsikringsselskapet i tillegg kreve såkalt regress. Det betyr at forsikringsselskapet kan forlange at eventuelle personskader og materielle skader blir tilbakebetalt av sjåføren, ifølge Irgens.

- Heldigvis var det bare materielle skader i dette tilfellet, men det er ikke uvanlig at Vegvesenet eller kommunen krever penger for skader på autovern, skilt og lignende, sier Irgens, som får støtte av Gjensidige:

- Det å kjøre i alkoholpåvirket tilstand er grov uaktsomhet, og prinsippet er dermed slik, at forsikringsselskapet kan kreve at bilfører tilbakebetaler de skadene som vedkommende har forårsaket, sier Thorsen.

Venter på promillesvar

På en pressekonferanse mandag morgen opplyste politiet i Trondheim at de venter på analysen av en utvidet blodprøve som ble tatt av Northug søndag. Northug har status som siktet i saken, men en endelig siktelse vil ikke tas ut før blodprøveresultatene er klare.

Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad bekrefter at skistjernen har erkjent å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand, men vil ikke kommentere hva Northug har forklart i avhør.

- Vi bekrefter at Petter Northug er under etterforskning for brudd på veitrafikklovgivningen, sier Estenstad.

Sponsorpenger på spill

Mandag sitter Northugs sponsorer i hastemøter for å vurdere hvordan hendelsen vil påvirke videre samarbeid.

Samtidig skal Norges Skiforbund ha et møte med Petter Northugs team for å drøfte situasjonen etter skistjernens fyllekjøring.

Northug uttrykte søndag kveld i en pressemelding at han angrer veldig på sine handlinger.

- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug i meldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder