UHØRT: Bård Vegar Sohjell (SV) ser ingen grunn til at norske myndigheter skulle gå tilbake på fredprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

UHØRT: Bård Vegar Sohjell (SV) ser ingen grunn til at norske myndigheter skulle gå tilbake på fredprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Foto:Frode Hansen,VG

Reagerer på hemmelig Kina-avtale

Navarsete: - Vi kan ikke krype for Kina

Initiativtakerne tause om "interne prosesser"

Uten regjeringskollegenes vitende skal Ap-trioen Stoltenberg, Støre og Barth Eide ha diskutert en hemmelig fredsprisbeklagelse. – Norge har ingenting å unnskylde, mener Bård Vegar Solhjell (SV).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Norge hverken burde, eller bør, unnskylde fredsprisen overfor Kina.

Det mener Bård Vegar Solhjell, utenrikspolitisk talsperson i SV.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) skal Jens Stoltenbergs (Ap) andre regjering ha jobbet halvannet år med å utforme et hemmelig skriv til Kina der de innrømmer at det var et feilgrep å gi Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

De tidligere utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide skal ha vært sentrale i utarbeidelsen av ordvalget som skulle tine opp isfronten Kina har bygget mot Norge etter fredsprisen. Dokumentet ble ifølge DN stoppet av Stoltenberg bare uker før valget.

Advarer mot å blande seg

Solhjell, som satt som miljøvernminister og dessuten som SV-representant i flerpartiregjeringens underutvalg, reagerer på strategien som ble lagt i tre topphemmelige møter i statsrådssalen - det mest avlyttingssikre rommet på Statsministerens kontor.

– For det første er det ikke noe å unnskylde; Liu Xiaobo og andre dissidenter gjør et viktig arbeid for menneskerettighetene. For det andre er nobelkomiteen uavhengig, og norske myndigheter bør ikke opptre på vegne av den, sier Solhjell.

Støre: Var ikke mulig å finne en vei

Overfor DN bekrefter forhenværende statminister Stoltenberg at de hadde flere interne møter om Norges forhold til Kina.

– Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var mandag på besøk i Tromsø, hvor han blant annet holdt foredrag på LOs nordområdekonferanse. Han ønsker ikke å svare på hvem som tok initiativ til å få i stand en hemmelig, skriftlig avtale mellom Norge og Kina.

– Jeg har ingen kommentarer til det utover det jeg har sagt til Dagens Næringsliv. Det følger av at dette var fortrolige kontakter for å se om det var mulig å finne en vei videre, i det vanskelige politiske klimaet mellom Norge og Kina. Konklusjonen på det, ble at det var det ikke – i vår tid. Kommentarer til denne prosessen utover det, har jeg ikke, sier Støre til VG.

Til DN bekreftet Støre at det var kontakt med kinesiske myndigheter for å normalisere forholdet mellom landene.

Heller ikke Barth Eide ønsker å utdype arbeidet med den såkalte Kina-avtalen.

– Jeg har ingen kommentar til saken. Jeg ønsker ikke å snakke om interne prosesser som eventuelt har funnet sted eller ikke funnet sted, sier han til VG.

– Vi kan ikke krype for Kina

GLAD FOR UTFALLET: Tidligere Sp-leder og stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete er lettet over at dokumentet aldri ble sendt til Kina. Foto:Jørgen Braastad,VG

Det diplomatiske arbeidet som angivelig skulle gjenopprette forholdet til Kina, skal ha vært kjent for de færreste.

Jens Stoltenberg skal aldri ha trukket regjeringspartnerne, SV-leder Audun Lysbakken og tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete, inn i den sensitive prosessen.

– Jeg synes det er bra at de landet på standpunktet som Jens tok. Det ville vært ganske håpløst hvis en lagde en kobling mellom regjering og nobelkomité, som ikke finnes. Et slikt «non paper» ville gjort det vanskelig for Nobelkomiteen å gi fredsprisen til kontroversielle mottakere i framtiden, enten de provoserer Kina eller andre, sier Navarsete til VG.

Hun påpeker at Norge må stå på sine prinsipper, ikke minst knyttet til menneskerettigheter.

– Vi kan ikke krype for Kina og andre land for å få et godt forhold til dem. Med godt diplomatisk arbeid vil man over tid bygge opp igjen et godt forhold til Kina. Vi må uansett stå fast ved at Nobelkomiteen er uavhengig.

Hemmelighold

Hun ønsker ikke å kommentere hva hun eller andre eks-regjeringskolleger visste eller ikke visste om det hemmelighetsstemplede notatet.

– Det er mange prosesser på kryss og tvers i en regjering, spesielt mellom de ulike fagstatsrådene og statsministeren. Det er ikke alt som når frem til en regjeringsbehandling. Jeg vil ikke kommentere denne saken. Det er mange prosesser som av nødvendige årsaker har vært hemmelige i løpet av min tid i regjering, sier Navarsete.

Bård Vegar Solhjell bekrefter overfor VG at han ikke deltok på møter om, eller arbeidet med, det hemmelige brevet. Han skal ikke ha hatt befatning med prosjekt «Det store landet» overhodet, som skal ha vært kodeordet for Norges fastlåste forhold til Kina, hverken som statsråd eller medlem av regjeringens underutvalg.

Trygve Slagsvold Vedum, sittende leder i Senterpartiet, ønsker ikke å kommentere saken.

Ingen kommentar

Ifølge DN informerte Barth Eide lederen av utenrikskomiteen, Høyres Ine Eriksen Søreide, om at det pågikk samtaler, men unnlot å gå inn i detaljer.

Eriksen Søreide har ingen kommentar til VGs spørsmål om hva hun kjente til og hva hun mener om intensjonene om å beklage fredspristildelingen.

Jan Tore Sanner (H), som i sin tid fremmet fredspriskandidaturet for Liu Xiaobo, viser til Utenriksdepartementet (UD) i denne saken. Det samme gjør statsminister Erna Solberg (H).

Utenriksminister Børge Brende (H) var ikke fornøyd med fremdriften i Norges kontakt med Kina da han overtok i fjor.

- Min vurdering av situasjonen allerede i fjor høst var at arbeidet måtte over i et nytt spor, opplyser Brende i en epost sendt via kommunikasjonsavdelingen i UD.

- Det er nødvendig med et langsiktig tillitsskapende arbeid som tar utgangspunkt i at både Kina og Norge har interesse av at forholdet normaliseres. Dette er et komplekst arbeid og vi må være forberedt på at dette vil ta tid, fortsetter han.

Brende vil ikke kritisere forgjengerne Espen Barth Eide (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap), men skryter derimot av Jens Stoltenberg, som ifølge DN stoppet notatet.

- Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen om deres arbeid med å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Mitt inntrykk er at tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til dette spørsmålet, sier Brende ifølge e-posten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder