SKJERMDUMP: I desember ble 31-åringen spurt av en venn på Facebook om han skulle dra til Syria. «Ære være Allah», svarer han. Foto:SKJERMDUMP,

Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria i desember

Skal ha hatt kontakt med Levanger-par

PST: Flere har dratt de siste månedene

I desember la trønderen ut en tale av IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. Samme måned skal han ha reist til Syria for å slutte seg til terrorgruppen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

YouTube-filmen er en tekstet versjon av det som skal være en tale av den øverste lederen i det såkalte kalifatet Islamsk stat (IS) i Syria og Irak.

Etter det VG får opplyst dro trønderen samme måned, i desember, til Syria. Målet skal ha vært å slutte seg til IS.

VG er kjent med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har opplysninger om at mannen har dratt.

Mannen i 30-årene er antagelig den siste etniske norske konvertitten som skal ha reist til Syria etter å ha konvertert og blitt radikalisert, etter det VG kjenner til.

«Ære være Allah»

Etter at han la ut YouTube-hyllesten til den fryktede terrorlederen på sin Facebook-side, ble han spurt av en venn om han skulle dra til Syria snart.

– Subhan Allah, svarer han, noe som kan oversettes til «Ære være Allah.»

Dialogen skal ha blitt slettet senere.

Kontakt med Levanger-par

Etter det VG får opplyst skal det ha vært noe kontakt mellom mannen i 30-årene og Levanger-paret som dro til Syria tidligere på høsten 2014.

På fredag ble det kjent at mannen i forholdet, en 27-åring, skal ha omkommet i kamphandlinger.

Det skal ha vært 27-åringens kone som var pådriveren for å reise til Syria, og også hun som skal ha gitt familien hans hjemme i Norge dødsbudskapet.

LEVANGERPARET: Mannen (27) til venstre reiste sammen med kjæresten sin til Syria i fjor høst. Fredag kom meldingene om at han var død. Foto:PRIVAT,

Arbeidsledig og sportsinteressert

VG har vært i kontakt med flere som har vært bekjente av mannen.

– Jeg tror ikke han har jobbet så mye de siste årene, sier en.

Etter det VG kjenner til har han ikke hatt arbeid siden våren 2013.

– Jeg husker han som en helt vanlig gutt, som drev med ulike sportsaktiviteter, men det er noen år siden jeg kjente han personlig, sier en annen.

I fjor sommer la han ut videoer av seg selv mens han drev med sportsaktiviteter.

En rekke norske konvertitter har reist til Syria. Kim Andre Ryding (25) fra Moss er én av dem. Av ikke-etniske norske konvertitter er Torleif Angel Sanchez Hammer (23) fra Fredrikstad en annen.

Trønderen skal ikke ha verken kone eller barn i Norge.

TODELT VERDEN: På Facebook skrev mannen i 30-årene at verden er delt mellom de vantro ("kuffar") og de troende. Foto:SKJERMDUMP,

Flere har dratt siden desember

Grufulle videoer av mennesker som blir halshugget – deriblant 21 koptiske kristne i Libya – og andre mennesker som blir brent levende i bur, er åpenbart ikke nok til å stoppe radikaliserte norske statsborgere fra å dra til Syria.

– Jeg kan ikke kommentere denne enkeltsaken, men det er flere personer som har dratt siden desember. Helt inntil nylig ser vi at personer fortsetter å dra, men at ingen kommer tilbake, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste til VG.

Ifølge PST har minst 70 reist fra Norge til Syria. Mellom ti og 15 av disse skal ha omkommet i landet, mange av dem i strid for IS.

VG har vært i kontakt med et familiemedlem av mannen i 30-årene, som ikke ønsket å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder