JUBILEUM: Tidligere statsminister i Palestina, Salam Fayyad, var blant deltakerne under 20-årsmarkeringen for Osloavtalen fredag. Jubileet markeres med en konferanse på Litteraturhuset i Oslo. Fra venstre Terje Rød-Larsen, Kjell Magne Bondevik, Salam Fayyad, Kåre Willoch og Jan Egeland. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

- Osloavtalen ble en katastrofe for palestinerne

Osloavtalen er den mest ødeleggende fredsavtalen som noen gang er inngått i Midtøsten, mener den palestinske advokaten og folkerettseksperten Anis Fawzi Kassim.

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi er tilbake der vi begynte. Eller enda verre, situasjonen er dårligere for palestinerne nå enn før Osloavtalen, slår Kassim fast.

20 år etter at palestinernes leder Yassir Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin utvekslet et av verdens mest berømte håndtrykk foran Det hvite hus i Washington, synes en fredelig løsning for Midtøsten å være lenger unna enn noensinne.

Jubileet, som betegnende nok falt på en fredag den 13., ble markert med to ulike konferanser på Litteraturhuset i Oslo.

Imot Oslo

Anis Kassim, som holdt sitt foredrag for en fullsatt sal via Skype, var sentral da USA begynte å engasjere seg i Midtøsten-konflikten på begynnelsen av 1990-tallet og etablerte den såkalte Madrid-konferansen i 1991.

To år senere oppsto det som senere ble kjent som Oslo-prosessen, som resulterte i den første fredsavtalen mellom palestinerne og israelerne, en avtale som Kassim var imot helt fra starten av.

- Historisk sett har palestinernes rettigheter, i alle fall delvis, vært beskyttet i internasjonale avtaler. I Osloavtalen fikk vi ingenting. I stedet ble PLO en underkontraktør for okkupasjonsmakten, mener han.

- PLO og Arafat trodde, feilaktig, at avtalen ville være et første skritt på veien mot en egen stat. Men ikke ett sted i Osloavtalen står det at den israelske okkupasjonsmakten skal opphøre, slår den palestinske folkerettseksperten fast.

- Ren øvelse

Med Osloavtalen anerkjente Israel for første gang PLO som en representant for det palestinske folket og en forhandlingspart. Avtalen ble hyllet som et viktig gjennombrudd i den fastlåste konflikten, og hensikten var at Israel gradvis skulle gi områdene de hadde okkupert i 1967, tilbake til palestinerne.

Men det har ikke skjedd. I stedet er Vestbredden mer fragmentert enn noen gang. I 1993 bodde det drøyt 100.000 israelske bosettere her. I dag er tallet tredoblet, og palestinerne holdes innesperret både på Vestbredden og i Gaza bak piggtråd og betong.

Å gi palestinerne selvstyremyndighet betegner Kassim som en ren øvelse fra israelsk side.

- Juridisk er selvstyremyndigheten underordnet Israels militærregjering. Den er Israels forlengede arm i de okkuperte områdene, sier han.

Ny prosess

Siden august i år har USAs utenriksminister John Kerry jobbet for å sparke i gang nye fredsforhandlinger, etter tre år med nærmest total stillstand.

Som et ledd i den nye fredsprosessen og for å vise forhandlingsvilje har Israel erklært at de vil løslate 104 palestinske fanger som har sittet fengslet i over 20 år.

- Dette har vært Israels taktikk i alle forhandlinger etter Oslo-prosessen. Osloavtalen gjorde det mulig å bruke frigivelse av fanger strategisk, fordi de vet hvor viktig dette er for palestinerne, sier advokaten Sahar Francis i Addameer, som er en menneskerettighetsorganisasjon for politiske fanger.

- De slipper fri noen fanger, hvorav de fleste har sonet ferdig dommene sine. Men hver gang noen blir løslatt, blir nye arrestert, framholder hun.

Manipulert av Israel

HISTORIKER: Hilde Henriksen Waage. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage sier til NTB at Norge ble et nyttig instrument for Israel i de hemmelige forhandlingene i Oslo i 1993.

- Norge lot seg bruke av Israel, som var den sterke parten i forhandlingene, til å oppnå det Israel ville, nemlig å framstå som et land som var villig til å gå med på fred. Palestinerne ble derimot framstilt som «umulige», et bilde som Norge var enig i, sier Waage til NTB.

Hun har liten tro på at de nye forhandlingene vil føre noe sted.

- Det er ikke mye håp. Det trengs en mekler som har store muskler og som er villig til å bruke dem. USAs president Barack Obama har musklene, men ikke viljen, mener hun og erkjenner at hun er pessimist.

- Det er veldig trist. Palestinerne har tapt alt. Det vil aldri bli en palestinsk stat, tror Waage.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. PLO bryter alt sikkerhetssamarbeid med Israel

 2. Israels president møtes med protester i Norge

 3. EU truer Israel med bistandskutt

 4. USA endrer Midtøsten-politikk: Israels bosetninger bryter ikke med folkeretten

 5. Løslatte palestinske fanger hyllet som helter

Fra andre aviser

 1. - Vi er klare til å bli anerkjent som stat

  Aftenposten
 2. Osloavtalen 20 år etter: - En katastrofe

  Fædrelandsvennen
 3. Det er makt i de knyttede hender

  Fædrelandsvennen
 4. Kerry annonserer nye fredsforhandlinger i Midtøsten

  Aftenposten
 5. Hvorfor Osloavtalen ble en fiasko?

  Fædrelandsvennen
 6. Palestinas samarbeid med Israel foreløpig uendret

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder