Ny VG-måling: Miljøpartiet fortsetter klatringen

En uke før valget leder Arbeiderpartiet knepent over Høyre, mens Miljøpartiet fortsetter fremgangen i hovedstaden.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandagens måling utført av InFact på oppdrag for VG får Arbeiderpartiet 32,1 prosent. Høyre kommer like bak med 29,8 prosent.

Det er en liten fremgang for begge partier sammenlignet med forrige Oslo-måling 19. august. Den gangen lå Ap på 31,4 prosent, og Høyre på 29,3.

Hvis vi sammenligner med 2011 ser det mer dramatisk ut. Dersom dagens målinger gjelder på valgdagen ville Arbeiderpartiet mistet et mandat i rådhuset, mens Høyre ville mistet fire. Feilmarginen på dagens måling er på maksimalt 2,9 prosent.

Følg valgkampen i VGs direktestudio.

– Det er veldig jevnt, og et veldig spennende valg, sier valgforsker Johannes Bergh ved Insitutt for samfunnsforskning.

– Høyre gjør det jo relativt bra, de opplever ikke noen sterk tilbakegang. Men Miljøpartiets fremgang gjør at det kan bli en mulighet for et skifte i Oslo. I så fall vil Miljøpartiet komme i en vippeposisjon hvor de i realiteten kan avgjøre hvilket byråd Oslo får etter valget, fortsetter han.

GRUNN TIL Å GLISE: Ordførerkandidat for MDG i Oslo, Shoaib Sultan. Foto: Monica Løvdahl , MDG

MDG opp

For den store klatreren fra forrige Oslo-måling 19. august er Miljøpartiet de Grønne. I dagens måling får MDG 8,9 prosent oppslutning, mot 7,7 prosent 19. august.

Sammenlignet med valget i 2011 der MDG fikk 2,5 prosent oppslutning, gir det MDG hele fire ekstra mandater – som er det samme antallet som på målingen 19. august ville gitt.

– Wow, sier ordførerkandidat Shoaib Sultan (MDG) da VG presenterer tallene for han.

– Det er koselig med slike målinger, som jevnt over gir samme bilde. Dette kan bli det store klima- og miljøvalget Norge og Oslo har ventet på, fortsetter han.

Det alle fortsatt lurer på er hvem MDG kommer til å samarbeide med etter valget.

Insisterer fortsatt på blokkuavhengighet

– Svaret er det samme som før: Vi er åpne for samarbeid med dem som er villig til å gå med på den mest grønne politikken, svarer Sultan.

Komet-partiet har insistert på at de er blokkuavhengige, selv om en oversikt fra Høyre viser at De Grønne har stemt 80 prosent mot de blå i Oslo. Carl I. Hagen (Frp) kaller partiet for «grønne sosialister».

– Vi synes det er underlig at Høyre i Oslo har valgt å klistre oss ytterst til venstre. Om Høyre mener alvor om at Oslo skal være beste hovedstaden i verden på miljø og klima burde vi ha mye å snakke om, sier Sultan.

Bakgrunn: Arbeiderpartiet frir til MDG i Oslo

Fortsatt borgelig – hvis ikke ...

Med dette resultatet vil samarbeidspartiene Høyre og Fremskrittspartiet få 39 prosent samlet. Med KrF og Venstre i miksen ligger de på 47,7.

Et maktskifte for Arbeiderpartiet krever at Raymond Johansen får med seg både Sosialistisk Venstreparti, Rødt og MDG til et eventuelt samarbeid. Disse fire partiene ville da fått 51 prosent oppslutning.

Slik ser det ut for de øvrige partiene:

Fremskrittspartiet: 9,2 prosent (+ 1 mandat fra 2011)

Kristelig folkeparti: 2,8 prosent (+ 1 mandat fra 2011)

Venstre: 5,9 prosent (- 1 mandat fra 2011)

Sosialistisk Venstreparti: 5,2 prosent (- 1 mandat fra 2011)

Senterpartiet: 0,5 prosent (ingen mandat fra 2011)

Rødt (4,8 prosent) (+ 1 mandat fra 2011)

Andre: 0,9 prosent (ingen mandat fra 2011)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder